Global oppvarming truer skisentrene

Hundrevis av skisteder vil gå konkurs på grunn av den globale oppvarmingen. Det viser forskning fra FNs miljøprogram (UNEP).

Publisert
Sist oppdatert
Snøgrensen vil krype oppover, og presset op høyereliggende områder vil øke. Illustrasjonsbilde: Per-Stian Vatne Foto: Per-Stian Vatne
Snøgrensen vil krype oppover, og presset op høyereliggende områder vil øke. Illustrasjonsbilde: Per-Stian Vatne Foto: Per-Stian Vatne Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


De kommende tiårene vil økende temperaturer føre til høyere snøgrense. Flere hundre skisteder som i dag drives aktivt, vil få mindre og sjeldnere snø.

- Klimaendringer vil få flere vintersportssteder til å flytte seg høyere opp i fjellene. Dette vil konsentrere aktivitetene på stadig færre og høyereliggende områder. Etter hvert som skiområder i lavereliggende områder går konkurs, øker presset i høyereliggende områder som dessverre er sensitive for ytre påvirkning, sier Dr. Burki, foreleser ved St. Gallen og International School of Tourism Management ifølge en pressemelding fra UNEP.

Upålitelig snø

En periode på slutten av åttitallet med dårlige snøforhold, skapte store problemer for turistindustrien i Alpene. Med økte temperaturer, vil mange lavereliggende skisteder få problemer. I dag estimeres det at 15 prosent av Sveits' skisentre har upålitelige snøforhold. I fremtiden kan mellom 37 og 56 prosent av landets skisentre få så uregelmessige snøforhold at de vil få økonomiske problemer.

- Påvirkningen på vinterturismen vil bli enda mer alvorlig i land som Tyskland og Østerrike på grunn av at skisentrene her ligger lavere enn i Sveits. Det sier forskerne bak rapporten i en pressemelding fra UNEP.

Skiferie

Skal du på skiferie i vinter? (Avsluttet)
Ja, i Norge(44%) 74
Nei(36%) 60
Ja, i andre land(20%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I for eksempel Østerrike kan man risikere at snøgrensen kryper 300 høydemetere opp i løpet av 30-50 år. I verste fall kan alle de største østerrikske skistedene ligge snøfrie innen 2070. Kitsbuehl er et av stedene som kan rammes av ustabile snøforhold. Høyden her er omkring 760 meter over havet.

Andre steder

Rapporten fremhever også at skisentre i Nord-Amerika og Australia vil være utsatt, men nevner ingenting om skisteder i Norge. Det er imidlertid rimelig å anta at vi også Skandinavia vil rammes.

Rapporten er utarbeidet av forskere ved Universitetet i Zürich, og ble presentert på World Conference on Sport and the Enviroment i Turin i Italia tirsdag.

Snø nå? Benytt deg av skimulighetene mens du kan – her er ukens snørapport

Brettbomsens beste - snøbrettfavoritter i EuropaVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer