Gode råd til jenter på reise

Ikke alle du møter i ferien har gode intensjoner. Se hvilke forholdsregler du bør ta.

Feriedrøm, men det kan også bli et mareritt. Foto: Colourbox.com
Feriedrøm, men det kan også bli et mareritt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du på jentetur i sommer? Gleder du deg til soling, bading, barrunder og natteliv?

Flott, det bør du! Men vit at ikke alt er fryd og gammen i ferieparadiset.

Aftenposten skriver at den norske ambassaden i Tyrkia advarer jenter på grunn av alle voldtektene som forekommer. I løpet av de siste tre årene har det blitt anmeldt 20 voldtekter av norske kvinnelige turister. Mørketallene er nok store, for det er ikke alle som går til det skritt å anmelde en slik forbrytelse i et land der de ikke kan språket og ikke kjenner rettsvernet.

Det er dessverre ikke bare i Tyrkia jenter bør være oppmerksom på faren for å bli utsatt for voldtekt og overgrep. Uansett hvor du og venninnene dine skal reise i sommer, bør dere alle ta visse forholdsregler.

Her er rådene til jenter på reise:

Respekter kulturen

Første bud er å finne ut mest mulig om kulturen i landet/landene du skal besøke. Hva slags posisjon har kvinner i samfunnet? Er det vanlig at kvinner beveger seg alene rundt? Preges landet av en "machokultur"? Hvordan er kleskoden?

Slik finner du ut om det er greit å gå rundt i singlet og shorts, eller om du må ta med deg heldekkende bukser og tunikaer. I noen land blir det tatt som en seksuell invitt dersom du takker ja til å ta en drink/gå ut med en mann alene. Vær obs på at blonde og blåøyde jenter fort kan tiltrekke seg ekstra oppmerksomhet i deler av verden der slike farger ikke er vanlig. Husk også at i noen kulturer er det helt vanlig at menn plystrer/roper etter kvinner på gaten. Det menes ikke nødvendigvis noe vondt med det, det er deres måte å gi kvinner komplimenter på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer