Gourmetbyen Lyon

Lyon er Frankrikes tredje største by og landets gourmétsentrum. Men den fantastiske maten behøver ikke være den eneste grunnen til å besøke byen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide viser deg hva du kan finne på mellom måltidene. Stikkordene er traboules, silke og parkeringshus.

Kort om Lyon

Lyon er Frankrikes tredje største by, og også hovedstaden i regionen Rhône-Alpes, som strekker seg fra det kjente vindistriktet Beaujolais i nord til Provence i sør, og fra Dauphiné regionen i vest til de franske alpene i øst. Med Frankrikes ultrakjappe TGV er Lyon bare en to timers togtur fra Paris, mens det tar tre timer å komme seg til kysthovedstaden Marseille.

Skroll ned for mer.

Lyon ligger der de to elvene Saône og Rhône møtes. Stort sett kan byens sentrum deles inn i tre deler. Gamlebyen ligger under Fourvièreåsen og på Saônes vestre bredd. Det klassiske bysentrum er halvøya Presqu’île hvor de to elvene møtes. Langs Rhônes østre bredd ligger den nyere delen av byen, og det er også her finanssenteret ligger. Kort sagt har byen ekspandert østover mens de gamle delene i vest har fått være i fred.

 • Se vår hitliste med spesielle severdigheter i Lyon.

 • Se bilder fra Lyon
 • De hemmelige traboules gjemmer artige dekorasjoner. Les mer om dette i vår oversikt over byens severdigheter. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  De hemmelige traboules gjemmer artige dekorasjoner. Les mer om dette i vår oversikt over byens severdigheter. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  For gourméter

  Maten er en av hovedgrunnene til at du bør ta turen til Lyon. Byen har alltid vært kjent for sine gourmétrestauranter og kjente kokker. I 1934 kalte den verdenskjente "gourmétprinsen" Curonsky Lyon for "verdens kulinariske hovedstad". Det blir byen kalt fortsatt.

  Lyons gourméthistorie startet mye tidligere, og har spesielt blitt formet av byens kvinner som alltid hadde kjøkkenet åpent for handelsfolk på vei til eller fra byen. Maten i byen er fransk, fransk, fransk. Jeg så ikke en eneste kinesisk eller italiensk restaurant da jeg var der, i hvert fall ikke i sentrum. Hemmeligheten til det Lyonnesiske kjøkken er visstnok at råvarene får beholde sin egen smak og ikke druknes i krydder og urter. Ikke noe Goman’s Allkrydda eller Aromat her i gården, nei!

  De karakteristiske ”bouchons”, franske matkroer, er stedet å gå for et skikkelig fransk måltid. Prisene er lave i forhold til kvaliteten på maten og mengden du får. Her er det ingenting som heter en lett lunsj, tre eller fem retter skal ned. Regn med å betale rundt 150 kr for en tre retters lunsj uten vin. En tradisjonell lunsjmeny består gjerne av ande- eller gåseleverpaté etterfulgt av dumplings i hvit champignonsaus, så den Lyonnesiske spesialiteten cervelle de canut som er en kremost med masse hvitløk og gressløk. Til dessert en sjokoladeterte som smelter i munnen. Når lunsjen endelig er ferdig i firetiden er det bare å glede seg til å gå ut igjen i åttetiden og spise en femretters middag. For å si det sånn mister liksom McDonald’s litt av sjarmen etter en tur til Lyon, men i likhet med McDonald’s er ikke Lyon stedet for deg som er på slankekur!

  Hvis du vil ta med deg litt av gourmétkulturen hjem bør du stå opp tidlig og besøke markedet ved Quai St. Antoine langs Saône-elven hvor byens innbyggere og gourmétkokker kommer for å handle lokale delikatesser og råvarer. Dersom du ikke er en morgenfugl kan du heller ta turen til Les Halles de Lyon i den nyere delen av byen (102 Cours Lafayette) og handle på det imponerende innendørsmarkedet hvor du får alt fra flådde kaniner til fiolgele. Ikke spør meg hva sistnevnte brukes til, men jeg måtte kjøpe en krukke likevel.

  Tre anbefalte bouchons

 • Chabert et Fils
  11 rue des Marronniers
  Tlf: 0478 370 194
 • Le Bistrot de Lyon
  64 rue Mercière
  Tlf: 0478 384 747
 • Les Adret
  30 rue de Boeuf
  Tlf: 0478 382 430
 • St. Nizier, en av Lyons mange kirker. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  St. Nizier, en av Lyons mange kirker. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  Noe for deg?

  Lyon er en overraskende intim storby med en hyggelig atmosfære. De fleste attraksjoner ligger i Gamlebyen og Presqu’île, et lite geografisk område som gjør at du kan gå de fleste steder.

 • Severdigheter i Lyon.

 • Tips som letter oppholdet.
 • Lyon passer best for deg som er interessert i fransk mat og vin, som liker å gå på museer og som synes et glass konjakk på en dunkel pianobar er topp. Lyon er kanskje ikke byen å dra til for deg som har litt mer lopper i blodet, selv om det finnes noen artige utesteder her også, blant annet discobåtene langs Rhône-elven eller barene langs rue Mercière. Her opplevde jeg min merkeligste toalettopplevelse så langt. Toalettet i baren jeg var på hadde en tykk glassvegg ut mot barlokalet. Veldig festlig for tilskuerne, kanskje ikke fullt så festlig for stakkaren som blottet sin bleke bak for kjente og ukjente. Den hadde jo ikke akkurat krympet etter oppholdet i gourmétbyen!

 • Se bilder fra Lyon
 • Få også med deg vår guide til Disneyland

 • Ta også turen til vulgære Monaco
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer