Grand velvære på Karl Johan

Vi ligger rett ut, innpakket i varme håndklær og med lavendelduft kilende i nesen. Åtte etasjer nedenfor stresser Oslo.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er på Olavesen Spa Grand Hotel, som åpnet 1. desember 2007. Det gamle, halvkjipe svømmebassenget i toppetasjen på det ærverdige hotellet er borte. Istedet har det kommet inn skifer på veggene, motstrømsbasseng med lysbehandling, speil i taket og fargedusjer, steambadstu, vanlig badstu, og sju behandlingsrom for spa. Den nye spa-avdelingen ligger åtte etasjer over Oslos gater.

>> BILDESPESIAL fra Grand Hotels spa

    Vi har skiftet til spaets sorte badekåpe i størrelse onesize og blitt vist til avslappingsområdet ved bassengkanten. Her knipser vi med bare tær på en hvit skinndivan mens vi lytter til sildrende vann fra bassenget.

Takhøye bjerkestammer er festet på rekke og rad ved bassengkanten. Bakenfor bjerkestammene er veggene dekket med mørkegrå skifer, og taket er belagt med speilfliser. I motsetning til mange spa som satser på lyse farger, er det mørkt og dempet belysning på Grands toppspa.

Fra høyre: Marianne Olavesen, grunnlegger og styreformann, og Brita Heitman, som er hovedansvarlig for opplæring og trening av terapautene.
Fra høyre: Marianne Olavesen, grunnlegger og styreformann, og Brita Heitman, som er hovedansvarlig for opplæring og trening av terapautene. Vis mer


- Når man har kommet så langt i livet, og kanskje har født et par barn, har vi gjerne fått litt cellulitter her eller litt ekstra der, så vi ønsker å dekke oss litt til. Derfor har vi laget det litt mørkt, slik at man skal få lov til å skjule seg litt, forteller Marianne Olavesen, grunnlegger og styreformann i Olavesen Spa.

100 norske spa

Olavesen Spa Grand Hotel er et samarbeide mellom Olavesen Spa Senters som driver spaet, og Eiendomsspar & Rica Hotels som eier og drifter hotellet. Dette er bare ett av veldig mange spa som har dukket opp i Norge de senere årene.

Det finnes ingen bransjeorganisasjon for spa-bransjen, og dermed er det ingen som fører oppsyn med eller har tall på hvor mange spa det finnes i vårt langstrakte land. Et kjapt søk etter 'spa' på Gule sider, gir 1.451 treff med 'spa' i firmanavnet, og 97 treff som sorterer under kategorien 'hud- og kroppspleie'. Flere autoriserte gjetninger antyder at det finnes rundt 100 spa i Norge per i dag.

DinSide har tidligere besøkt disse norske spaene:
Comwell Hankø hotell og spa
Norefjell spa
Quality hotel & spa Holmsbu

    - Hei, jeg heter Renate - du kan bli med meg, sier spaterapeuten som kommer og henter oss. Vi blir ledet inn i en behandlingsboks møblert med en behandlingsbenk, et basseng og en stol. Veggene er nakne, og fra sluser i taket plirer svake lys. Behandlingsbenken er ferdig oppvarmet, og vi blir pakket inn i varme håndklær. Terapeuten masserer og skrubber ansiktet vårt, og tørker oss med lavendelduftende håndklær.

>> BILDESPESIAL fra Grand Hotels spa

Behandlingsrom med lyssystemet.
Behandlingsrom med lyssystemet. Vis mer


Olavesen-spaet på Grand har sju behandlingsrom, hvorav det ene er et duorom hvor par, venninner, mor og datter eller andre som har lyst, kan pare seg opp og ta behandlinger sammen.

- Det er veldig populært med duorom, dette er noe man kan gjøre sammen. Vi ser flere og flere par, dette er en måte å bruke tid sammen, sier Marianne Olavesen.

- Vi har vår egen massasjeteknikk med strekk og punkt-massasje, den er populær. Og lightox ansiktsbehandling er veldig populær, sier Olavesen.

    Vi blir renset og skrubbet og får et uttall oppstrammende og fuktighetsgivende serumer og kremer smurt, massert eller penslet på ansikt, øyne og hals. Vi får lysbehandlingsapparater ført over huden i rolige bevegelser, og vi blir sprayet med pressede roseblader. Etter en liten time rett ut, er vi rimelig ør og lemster når behandlingen er over. - Det morsomme med denne behandlingen, er at man kan se effekten med en gang, sier terapeuten vår. - Du kan se deg selv i speilet der, sier hun. Vi ser ut som om vi nettopp har stått opp, noe som ikke nødvendigvis er et pre, men huden kjennes da vitterlig mye mykere ut ... skulle vel egentlig bare mangle etter så mye skrubbing og smøring på en ellers ganske forsømt hud ...

Virker det?

Som tidligere nevnt, finnes det et hundretalls spa i Norge i dag, og det er ingen som helst kvalitetskontroll på disse bedriftene. Hvem som helst kan åpne og drive et spa, og det finnes et mylder av behandlingsformer og kremer på markedet - som spaene tar inn i sine behandlinger etter eget forgodtbefinnende.

Når du velger spa, skal du være oppmerksom på at det er forskjell på kvaliteten på spaene, og at det ikke er alle produktene og behandlingene på markedet som har en beviselig, dokumentert effekt.

Når det gjelder Olavesens lysbehandling, er den ganske omstridt i bransjen. Stridens kjerne er hvorvidt effekten er dokumentert eller ikke. Lysbehandlingen med de fiberoptiske lystransmitterne brukes i all slags behandlinger hos Olavesen, fra rynkebehandling til bekjemping av kviser og cellulitter, samt til tykktarmsrensing.

Det er også andre behandlingsformer og produkter som er omstridte med tanke på dokumentert effekt.

Christine Brenna (til venstre) og Brita Heitman ønsker velkommen til spa.
Christine Brenna (til venstre) og Brita Heitman ønsker velkommen til spa. Vis mer


Du er dommeren!

Som en vanlig forbruker uten spesialkunnskap om spa-bransjen og -produktene, er det håpløst å orientere seg. Men du bør i alle fall stille krav til at du får den velværen som du betaler for. Dersom du føler at du er i fokus, og at du er den viktigste personen der, da har du fått en bra behandling.

For den maksimale og mest avslappende spa-opplevelsen, bør du oppleve at du får en konsultasjon i forkant, hvor du blir forklart hva behandlingen går ut på, slik at du kan slappe av og bare nyte behandlingen uten unødvending prat - om det ikke er det du vil, selvsagt. Husk også at det er lov å si ifra underveis, om behandlingen ikke forløper som forventet.

>> BILDESPESIAL fra Grand Hotels spaVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer