Ferie i Danmark

Gratis feriemoro i København

Spe på Danmarks-ferien med gratisopplevelser i København.

GRATIS I KØBENHAVN: I tillegg til at det i sommer er halv pris på en rekke museer og andre aktiviteter i Danmark, er det også mulig å gjøre København helt gratis - med gratisopplevelser. Som for eksempel utsiktstårnet på Christiansborg Slott. Foto: Kristin Sørdal
GRATIS I KØBENHAVN: I tillegg til at det i sommer er halv pris på en rekke museer og andre aktiviteter i Danmark, er det også mulig å gjøre København helt gratis - med gratisopplevelser. Som for eksempel utsiktstårnet på Christiansborg Slott. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Da danskene åpnet grensene sine for blant annet norske turister 15. juni, krevde de at man måtte overnatte i minst seks netter.

1. juli gikk danske myndigheter ut og fortalte at denne regelen fjernes for nordmenn:

Fra 4. juli kan personer med bopæl i Norge kunne reise fritt i Danmark, uten å måtte være der i minst seks netter.

Selv om dette åpner for muligheter for kortere reiser, gjør kronekursen at danmarksferien likevel vil koste deg en del: 1. juli måtte du betale 144 norske kroner for 100 danske kroner. Det blir heller ikke bedre av at Danmark er dyrest i EU, også på mat og drikke.

Men det er mulig å kutte feriebudsjettet ved å velge feriemoro som ikke koster noe.

Og husk: Den danske regjeringens «sommerpakke», med hensikt å sette fart i aktivitetene i sommerlandet, gjør at du kan få mange opplevelser til halv pris!

Her er tre gratisopplevelser i København:

Utsikten i Tårnet

Det kan ikke helt måle seg med utsikten fra Rockefeller eller Empire State i New York, men Tårnet på Christiansborg Slott er faktisk Københavns høyeste tårn - og du kan faktisk besøke det og ta inn utsikten fra toppen av slottet helt gratis.

UTSIKTEN: Du kan skue ut over København fra 44 meters høyde. Foto: Kristin Sørdal
UTSIKTEN: Du kan skue ut over København fra 44 meters høyde. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det er altså ingen grunn til å betale seg inn i Runde Taarn - i alle fall ikke om det er utsikten du er ute etter.

Tårnet tilhører det danske Folketinget, som har bestemt at dette skal være åpent og gratis å benytte for landets innbyggere og for tilreisende.

Det er 106 meter høyt og utsiktsposten er beliggende i 44 meters høyde. Det er også en restaurant i tårnet; Meyers i Tårnet. Den ligger på 24 meters høyde - og tenker du deg dit anbefales det å bestille bord i forkant.

Tårnet er åpent alle dager unntatt mandager. Du må gjennom en sikkerhetssjekk før du må ta heisen opp. Det er ikke mulig å ta trappene.

Det er ikke mulig å booke plass i heisen på forhånd, og du kan måtte forvente at det vil være kø for å komme inn.

Ifølge offisiell informasjon fra Tårnet, er det som regel minst kø mellom klokka 11 og 12 og mellom klokka 16 og 17.30. Utsikten er åpen tirsdag til lørdag 11-21 og søndag 11-17.30.

Dette skjer på København-tivoliet Bakken Vis mer

Kulturopplevelser i museer

Det er fullt mulig å få med seg et museumsbesøk eller tre uten å måtte betale for inngang - men da må du passe på å planlegge godt nok:

Flere museer i København har nemlig gratis inngang - men kun på spesielle dager.

Og her er det mange som uansett har halv pris på inngangsbillettene - som et ledd i regjeringens «sommerpakke» - frem til 9. august.

GLYPOTEKET: Glypoteket er et av flere museer som har gratis inngang utvalgte ukedager. Her er det også en hyggelig café. Foto: Kristin Sørdal
GLYPOTEKET: Glypoteket er et av flere museer som har gratis inngang utvalgte ukedager. Her er det også en hyggelig café. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

København museum har gratis inngang på onsdager. Du må forvente mange besøkende og kø.

Barn opptil 18 år har alltid gratis inngang - og voksne får i år sommerpris på entrébilletten til 45 danske kroner - vanligvis koster inngangsbilletten 90 kroner for voksne. Og det beste: Denne billetten gir deg også adgang til Thorvaldsens museum - så her får du to for en!

På museet kan du se utstillinger om Københavns historie.

Det ligger fem minutters spasertur fra Rådhusplassen og du kan spise medbragt mat og drikke i «byhaven» foran museet.

Thorvaldsens museum har også gratis inngang onsdager - eller halv pris på voksenbilletten i sommer, som beskrevet ovenfor.

Dette er Danmarks første offentlige museum og huser kunst og samlinger av billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. Stikkord her er altså skulpturer. Museet ligger ved Nørreport stasjon.

GRATIS PÅ TIRSDAGER: Glypoteket ved Tivoli har gratis inngang tirsdager, og for øvrig er det halv pris som ledd i regjeringens «sommerpakke» i hele sommer - til 9. august. Foto: Kristin Sørdal
GRATIS PÅ TIRSDAGER: Glypoteket ved Tivoli har gratis inngang tirsdager, og for øvrig er det halv pris som ledd i regjeringens «sommerpakke» i hele sommer - til 9. august. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Glypoteket har gratis inngang for alle på tirsdager - og i sommer er det generelt halv pris alle andre dager.

Entrébilletten koster da 57,50 danske kroner for voksne (normalpris er 115 kroner) - og det er alltid gratis inngang for de under 18 år. Sommerprisen gjelder til 9. august.

Også her er det skulpturer som er i fokus: Se opp for mengder av byster. Øvrige stikkord er: Kulturhistoriske gjenstander fra Egypt, Romerriket og det antikke Hellas - samt dansk og fransk kunst.

Inne i huset er også en sjarmerende café, som også har uteservering i en egen hage nå på sommeren.

Glypoteket ligger rett ved Rådhusplassen og Tivoli.

BESTE PUSTEROM I KØBENHAVN: Botanisk Have er stemt frem som et av de beste pusterommene av københavns innbyggere. Her kan du rusle rundt og kjenne roen senke seg - og kanskje ta lunsjen på en benk. Foto: Kristin Sørdal
BESTE PUSTEROM I KØBENHAVN: Botanisk Have er stemt frem som et av de beste pusterommene av københavns innbyggere. Her kan du rusle rundt og kjenne roen senke seg - og kanskje ta lunsjen på en benk. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Botanisk hage

Om du ønsker å unnslippe folkemengder og gateliv, kan vi anbefale en tur i Botanisk have. Det ligger en kort spasertur unna Strøget, i nærheten av Nørreport stasjon.

Botanisk Have er en del av Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Det er gratis inngang og hageanlegget er åpent alle dager fra klokka 8.30 til 18.

Om du har latt deg friste av å ta en bysykkel eller en elektrisk sparkesykkel opp til haven: Den må du parkere på utsiden. Det er ikke lov å sykle i haven - og sparkesykler blir spesielt uglesett.

Og husk: Det er heller ikke lov å løpe på området, så her gjelder det å holde tempoet nede!

IKKE LØP: Det er ikke lov med sykler og hunder i Botanisk Have - og det er heller ikke lov å løpe. Foto: Kristin Sørdal
IKKE LØP: Det er ikke lov med sykler og hunder i Botanisk Have - og det er heller ikke lov å løpe. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Men du er jo uansett ikke i Haven for å spurte rundt: Her kan du rusle rundt i svært hyggelige omgivelser, i det som er Danmarks største samling av levende planter - og den største samlingen av preserverte planter i herbariet.

Og nei: Du må ikke være spesielt hageinteressert for å trives med en rusletur her. Hvorfor ikke ta med lunsjen og nyte på en benk eller på plenen på anviste plasser?

PALMEHUSET OG SOMMERFUGLHUSET: Vil du inn der, koster det. Men en rusletur på området er fremdeles gratis. Foto: Kristin Sørdal
PALMEHUSET OG SOMMERFUGLHUSET: Vil du inn der, koster det. Men en rusletur på området er fremdeles gratis. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Inne i parken finner du også Palmehuset og Sommerfuglhuset, men ønsker du å oppleve en rekke vakre og sjeldne sommerfugler blafre forbi, må du betale: 60 danske kroner for voksne og 40 for barn 3-17 år.

Sommerfuglhuset er også på listen over københavnernes favorittsted for et pusterom, ifølge Byens beste-avstemmingen til avisen Berlingske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer