Gratis gourmet til alle

...kongekrabben kan nå fanges fritt.

Publisert
Sist oppdatert

Sonene for fri fangst av kongekrabbe har blitt utvidet. Nå kan alle som vil fange den velsmakende kongekrabben, eller kamtsjatkakrabben, gjøre det innenfor en fastsatt grense øst for 26°Ø og innerst i Porsangerfjorden.

Hensikten med endringen er først og fremst å forsøke å begrense videre spredning av kongekrabben, melder Regjeringen.no.

Les om hvordan du kan reise på kongekrabbesafari her...

Ingen krav til fangstmetoder

I områdene med fri fangst er det ikke stilt noen krav til fangstmetode. Den nye frisonen betyr i praksis at du kan fange godbitene, som kan bli opp til 15 kilo tunge og to meter brede fra klo til klo, sør i Porsangerfjorden og vest for Nordkapp, skriver dykking.no

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Kongekrabben fantes tidligere bare i det nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Murmanskfjorden av sovjetiske forskere på 1960-tallet for å øke verdigrunnlaget for befolkningen i Murmansk. Siden har den spredd seg øst- og vestover i det sørlige Barentshavet.

Ifølge wikipedia.org ble den første kongekrabben i Norge tatt i garn i Varangerfjorden i 1976 av fisker Øystein Kristiansen. Krabben veide 6,3 kg. I norske farvann har den i dag sitt hovedutbredelsesområde langs kysten av Øst-Finnmark og Tana, og den ser ut til å spre seg vestover. Utviklingen har medført store problemer med bifangst av kongekrabbe, særlig i de tradisjonelle garnfiskeriene i nord.

Gjennom Gråsoneavtalen mellom Norge og Russland i 1978 har det vært et generelt forbud mot fangst, men siden 1994 har det vært gjennomført en begrenset forsøksfangst etter krabben. Norge og Russland har da delt totalkvoten mellom seg. På møte i den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen 14.–17. november 2000 ble det bestemt å innføre ordinær kommersiell fangst av kongekrabbe fra sesongen høst 2002, vår 2003.

Fangsten av kongekrabbe har gitt store inntekter de som har hatt kvoter til kommersiell fangst. Med en kilospris på opp mot 500 kroner i utlandet, er krabben et yndet gourmetmåltid.

Nå kan du derimot fange ditt eget måltid i nord.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer