Høstferie:

Gratis hytteferie i høst

Slik får du topp ferie uten å betale for det.

Ro og fred i fjellet: Krokstua i Rana ligger vakker til ved elva. Foto: Magnus Beyer Brattli
Ro og fred i fjellet: Krokstua i Rana ligger vakker til ved elva. Foto: Magnus Beyer Brattli Vis mer
Publisert

Årets høstferie er like om hjørnet og når Norge nå er gjenåpnet og reiseråd er fjernet, ser mange at drømmen om en etterlengtet utenlandsferie er innen rekkevidde.
Men, valutasituasjonen der du i skrivende stund må betale kr 8,60 for en amerikansk dollar, kr 11,75 for et britisk pund og 10,08 for en Euro, gjør at ferien kan bli en kostbar affære.

Helt gratis

Det finnes imidlertid mange gode alternativer, og ikke alle gode råd er dyre.
Her kommer nemlig høstferietipset som kan gi de flotteste opplevelsene til den laveste prisen. Dra til fjells, på gratis hyttetur.
Statskog og Fjellstyresambandene har nemlig en rekke hytter rundt om i landet som de låner ut helt gratis eller til en svært hyggelig pris.

La oss starte med de som er gratis.

- Vi har rundt 120 åpne buer plassert rundt om i noe av det fineste vi har av norsk natur. Disse kan man låne helt gratis, Eva Kristin Grøndal, utmarkskonsulent i Statskog Midt-Norge, til DinSide.

- Mange av buene har stor historisk verdi. Noen passer for dagstur, men de fleste buene ligger ganske langt fra vei, sier Grøndal.

De åpne buene er enkle hytter som er utstyrt med senger, ved og/eller gassfyring og flere av dem har enkelt kokeutstyr. De er plasser rundt om i landet, fra Kongsberg i sør til Kvænangen i nord.

Til skogs: Hestbetåsbua i Femundsmarka er plassert i idylliske omgivelser. Foto: Geir Wagnild
Til skogs: Hestbetåsbua i Femundsmarka er plassert i idylliske omgivelser. Foto: Geir Wagnild Vis mer

Hytter til leie

Buene driftes av Statskog, gjerne i samarbeid med lokale ressurspersoner. De små hyttene har noen få sengeplasser og her kan man få oppleve det enkle friluftslivet på nært hold.

Statskog har også 90 andre hytter som er til utleie – mange av dem til en svært lav pris.

- Selv om statsforetakets om lag 90 utleiehytter var koronastengt i to av fjorårets måneder, viste tallene ny besøksrekord ved årsslutt. 2021 ligger godt an til å gi enda høyere tall, forteller Eva Kristin Grøndal, og fortsetter:

- Selv om det er mulig med utenlandsreiser, virker det som de fleste velger å bli i Norge. Mange velger våre enkle hytter til helgeturer og ferier. Selv om standarden er godt under det de fleste har hjemme, ligger de gjerne veldig eksklusivt til med fantastisk turterreng og kanskje et ørretvann rett utenfor døra.

Også lokale fjellstyresamband rundt om i landet har rimelige hytter til utleie. Fra en hundrelapp og oppover per døgn er prisen for de over 1000 hyttene som er plassert rundt om i landet. Noen av dem er godt utstyrt, andre er av det enkle slaget. Men felles for dem er muligheten til fantastiske ferieopplevelser alene eller sammen med noen du vil dra til tur med.
Du finner oversikten over disse her.

FARLIG: Lav høstsol og skitten frontrute er en dårlig kombinasjon. Ruten er som regel enda mer skitten på innsiden enn på utsiden. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Ledig til fjells

- Kan hyttene brukes av alle?

- Ja, selv om flere av Statskogs hytter benyttes av jegerne under jakta nå om høsten, er de åpne for alle. Og det er fremdeles ledige dager på mange av Statskogs hytter.

- Høstferien er attraktiv for mange typer brukere. Mye er allerede leid ut, men vi har faktisk fortsatt ledige godbiter, sier Grøndal.

Du finner oversikt over Statskogs hytter og åpne buer her.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer