Grisedyr garnityr

Bli med på gourmet-tur til Kroatia.

Den hvite trøffelen er den dyreste soppen i verden og er en spesialitet i Istria. Foto: Astrid Mannion
Den hvite trøffelen er den dyreste soppen i verden og er en spesialitet i Istria. Foto: Astrid Mannion Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

”Istrias gull” kalles den hvite trøffelen som er en av de mange gourmetspesialitetene på Istria-halvøya nord i Kroatia. ”Nåja – ikke så mange spesialiteter som i nabolandet Italia”, tenker du sikkert nå, men drar du hit på en gourmettur, kan du bli veldig positivt overrasket.

DinSide Reise tok selv turen til Istria i midten av trøffelsesongen, som varer fra september til oktober. Den ettertraktede soppen liker seg nemlig veldig godt i Istrias næringsrike jordsmonn.

I Istria er det mulig å få tak i den sjeldne, hvite trøffelen, som er den dyreste soppen i verden og selges for opptil 5.000 euro (cirka 45.000 kroner) kiloen. Men et måltid med denne eksklusive trøffelen trenger heldigvis ikke koste all verden. Trøffelen har en såpass sterk lukt og smak at kun noen løvtynne skiver kan gi retten et skikkelig løft.

I trøffelsesongen bugner restaurantene av trøfler, men ikke nødvendigvis av det dyreste slaget. Trøfler som er sorte utenpå, men hvite inni, har mindre smak, og koster ”bare” 350 euro (cirka 3.000 kroner per kilo). Det er disse du kan forvente å få servert på en ordinær restaurant i Istria i løpet av trøffelsesongen.

1,3 kilos-trøffel

Vi besøkte Restaurant Zigante som ligger cirka 65 kilometer fra Pula flyplass. Eieren av restauranten og nabobutikken, som har alt fra ferske trøfler og trøffeloljer til pateer og andre trøffeldelikatesser, Giancarlo Zigante, fant en hvit trøffel på 1,3 kilo i 1999. Den gang var det verdens største hvite trøffel, og restauranteieren ble inkludert i Guinness rekordbok. I 2007 ble rekorden slått av en 1,5 kilos hvit trøffel som ble funnet i nærheten av Pisa, Italia.

Avstøpning av Giancarlo Zigantes hvite trøffel på 1.3 kilo. Denne kan du se i inngangspartiet av restauranten. Foto: Astrid Mannion
Avstøpning av Giancarlo Zigantes hvite trøffel på 1.3 kilo. Denne kan du se i inngangspartiet av restauranten. Foto: Astrid Mannion Vis mer


Fakta om trøfler

 • Trøfler er en gruppe underjordiske, knollformede sopper som vokser på røttene til visse tresorter. Noen av artene er matnyttige og blir ansett som en delikatesse. Disse kan være svært kostbare.
 • I Norge vokser arten Tuber rufum, som ikke har stor matverdi.
 • For å finne trøfler brukes såkalte trøffelhunder som er trent opp til formålet. Tidligere var det også vanlig å brukes griser, siden disse dyra elsker trøfler. En god trøffelhund kan oppdage trøfler en halvmeter under jordoverflaten.
 • I dag dyrkes det også trøfler flere steder i kulturer.
 • En kasinoeier fra Macao, Stanley Ho, betalte i desember 2007 330.000 dollar (cirka 2.3 millioner kroner) for en 1,5 kg tung hvit trøffel funnet i nærheten av Pisa i Italia.

 • Vi startet måltidet vårt med diverse oster med trøffel, og røkt skinke fra Istria, etterfulgt av hjemmelaget tagliatelle, smør og skivet trøffel. Etterpå gaflet vi i oss nydelig stekt lam og iskrem – også med trøfler. Alt dette ble skylt ned med nydelige kroatiske viner.

  Jakten på gullet

  Vil du bli med på trøffeljakt selv, er dette også mulig. Før i tiden jaktet man på trøfler med griser, men i dag foregår dette for det meste med hunder. De er lettere å kontrollere og spiser som regel ikke opp trøflene de snuser frem.

  Trøffeljakt med hund. Foto: Istria Tourist Board
  Trøffeljakt med hund. Foto: Istria Tourist Board Vis mer


  Små grupper kan bli med en erfaren trøffeljeger og en trent hund i skogen på jakt, og ofte får du beholde trøflene selv. Vanis Travel og Hotel Kastel, for eksempel, er to firmaer som organiserer trøffeljakt for turister.

  Får du ikke med deg selveste trøffeljakten anbefales et besøk til trøffeldagene i Istria, som blir arrangert i september, oktober og november. Her får du mulighet til å delta på auksjoner, kåringer av de vakreste trøflene, få smaksprøver og lære mer om den eksklusive soppen. Les mer om programmet her.

  Andre matspesialiteter i Istria

  Matglade turister kan altså bli veldig positivt overrasket når de besøker Istria. Med sine nære bånd til Italia, som bare ligger noen mil unna, er den tradisjonelle maten veldig lik italiensk mat; mye pasta, sjømat, ost, olivenolje og vin. Her gjelder det bare å dra restauranter du blir anbefalt og styre unna billige turistfeller.

  Trøffelrestauranter i Istria:

 • Buscina Spesialitet: Pasta med trøfler
 • Igor Spesialitet: Gnicchi fylt med trøfler og scampi
 • Marino Spesialitet: Biff med trøfler
 • Pod Volton Spesialitet: Vilt - carpaccio med trøfler og kroatisk pasta med trøfler
 • San Rocco Spesialitet: Fiskefillet med sorte trøfler
 • Zigante Spesialitet: Saueost og iskrem (servert seperat!) med trøfler

 • Det vi ble aller mest imponert over, var den tradisjonelle røkte spekeskinken, som ofte serveres som forrett i restauranter. Vinproduksjonen i området vokser også mer og mer, og de vanligste lokale vinene er Malvasia og Teran (hvit) og Borgonja og Hrvatica (rød). Svært mange av disse imponerer – dra på en av de mange vingårdene som har omvisninger og smak selv! DinSide Reise kommer tilbake med en mer utfyllende sak om det istriske kjøkken.  DinSide ble invitert til Kroatia av Croatian National Tourist Board.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer