Grisete rik?

Vi nordmenn er grisete rike sammenlignet med folk i andre land. Slik bruker du feriebudsjettet på best mulig måte:

Publisert
Sist oppdatert

Alexander Coffe, un lugar para compartir los bellos momentos. Et sted for de vakre øyeblikk.

Cafe Alexander i Avenida Montenegro i La Paz, er stedet hvor Bolivias rike - blide ambassadørfruer, folk rike på gamle penger og bestikkelser, og nyrike narkotikahandlere - i et vakkert øyeblikk viser frem hvor mye penger de har. At de har nok til å røyke nonchalant, mens de bestiller mat uten å se til prisene menyen.

Inga Holst
Inga Holst Vis mer

Kleskodeksen er enkel: Logoer som viser at de kan handle på Fifth
Avenue, og skjørt så korte at de minner om belter (og metervis med tekstil unna quechuaene og aymaraenes anstendige skjørtelengder). De vifter unna en pent bleket lokk fra pannen og flasher gullenkene. På Alexander Coffe er det å være rik en dyd, å kjøre BMW et kunsthåndtverk, og for dem må et vakkert øyeblikk være gleden de gir de fattige gjennom å vise at de har penger nok til å spise nettopp her.

DEBATT: ”Vi” er et ord som omfatter alle, og "vi" er ikke griserike. Det er 550 000 tusen nordmenn under EUs fattigdomsgrense. Si din mening nederst i artikkelen

23,2 prosent av Bolivias innbyggere lever i dag i ekstrem fattigdom, det vil si at en husholdning lever for under en dollar per dag. Bolivianske myndigheter oppgir at 80 prosent av inntektene som følger landets naturressurser har gått til utenlandske investorer. Dog ønsker dagens president et styre likt hva vi har Norge: han ønsker at utenlandske selskaper betaler skatt og hvor inntektene går tilbake til samfunnet.

Det er et langt lerret å bleke. Ifølge Transparency International er Bolivia ett av verdens mest korrupte land.

Men som turist kan du selv forsøke å la pengene gå tilbake tilbake til befolkningen.

Store turistinntekter

Pengene du legger igjen som turist, er viktige. Ifølge Bistandsaktuelt er tursimen en ledende kilde til utenlandsk kapital for hele 46 av de 49 minst utviklede landene i verden. Ifølge African Business og Bistandsaktuelt tjente afrikanske land svimlende 21,5 milliarder dollar på turismen i 2005. Denne pengestrømmen er allerede større enn bistanden fra de ti største giverlandene. Et land som Kenya tjente i 2005 rundt 579 millioner dollar på turisme, mens de fikk 768 millioner i bistand.

– Når bærekraftig turisme blir en del av den internasjonale utviklingspolitikken, kan den bidra til at vi når tusenårsmålene, sier generalsekretær Francesco Frangialli i UNWTO, Verdens turismeorganisasjon til Bistandsaktuelt.

Her verdens grønneste reiseaktører

Ditt bidrag blir som følger:

 • Trå varsomt: Turisme kan bidra til at du verner om sårbare områder, men kan også bidra til ødeleggelse. Sett deg inn i forholdene på forhånd.
 • Kjøp klimabillett: Ha i mente at flytrafikk forurenser og at fattige land, som Bolivia, allerede er hardt rammet av klimaendringene.
 • Bruke lokale krefter: Bo på lokaleide etablissementer og styr unna hotellkjeder hvor overskudd kanaliseres til eiere i industriland. Likeså spiser og handler du lokalt.
 • Forbruk mindre: Sett ikke igjen for mange spor.
 • Betal med et smil: Selv med en middels norsk inntekt er du steinrik i forhold til de fleste som bor i u-land, og du bekymrer deg aldrif for om du har penger nok til strømregningen. Må du prute? Prisene i u-land er allerede betydelig lavere enn i Norge. Sørg for at folk som har produsert varene får en inntekt å leve av.
 • Ti steder som forsvinner

  AKTUELT:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer