Guide til godt spise

Ved hvilken veikro bør du stoppe, og hvilken byrestaurant skal du velge? Boken Spis her guider deg til over 330 norske spisesteder, fra Svalbard til Agder-fylkene.

Publisert
Sist oppdatert
Guide til godt spise
Alle stedene er karaktergitt med fargekoder, og boken er illustrert med bilder.
Alle stedene er karaktergitt med fargekoder, og boken er illustrert med bilder. Vis mer

Boken omtaler mange typer spisesteder; fra veikroer til byrestauranter, gårdsrestauranter, hotellrestauranter, kafeer og andre spisesteder.

750 spisesteder, 20 testere

Boken utgitt på initiativ fra organisasjonen Fagforum for Mat og Drikke, som er et nettverk for 122 aktører i mat- og restaurantbransjen. Gjennom to år har bokens 20 testere reist rundt i sine områder og testet drøyt 750 spisesteder fra nord til sør. 450 av disse tilbød ikke et godt nok produkt, til å bli omtalt i boken. Igjen står altså drøye 330 steder, som har fått plass i denne første utgaven av boken. Det er planlagt en ny utgave til neste år.

Anonyme testere

Restaurantene er altså vurdert av et testpanel. Alle restaurantene er besøkt i hvert fall en gang, og er karaktergitt etter et omfattende skjema. I boken blir vi presentert for vurderingene innen områdene atmosfære, mat, drikke, service, verdi for pengene og total.

Testpanelet er ikke bransjefolk, men noen har kokkefaglig bakgrunn – og alle er kurset av Matforum for Mat og Drikke og Gastronomisk Institutt. Testerne har oppsøkt spisestedene som vanlige gjester, og har dermed ikke blitt utsatt for ekstraservice og særforpleining.

Spisestedene er inndelt etter fylke.
Spisestedene er inndelt etter fylke. Vis mer

1-10

Boken er inndelt etter fylke, og hver restaurant er beskrevet med adresse, telefon og hjemmesideadresse hos noen. For hvert sted er det en beskrivelse av stedet, samt omtale av meny, barnevennlighet og severdigheter i nærheten. Et fargerikt diagram viser hvor høyt de forskjellige stedene skårer innen de forskjellige kategoriene. Skalaen løpet fra en til ti, men det har ikke lykkes oss å finne en forklaring på hvor bra en firer er, eller hvor godt en åtter er …

Vårt inntrykk

Dette er uten tvil en nyttig bok for folk på farten. Skal du på bilferie til Sørlandet, kan du lett sjekke hvilken veikro du bør legge middagsrasten til. I bokens siste del er det også laget en liste med anbefalte spisesteder langs noen store hovedveier. Denne kjørelisten er imidlertid ikke komplett, og vi savner spesielt en høytrafikkert strekning som Østerdalen – som jo er den korteste veien for reisende mellom Trondheim og Oslo.

Boken er sortert etter fylke, men under hvert fylke er spisestedene sortert alfabetisk. Det betyr at du stadig hopper fra den ene byen til den andre. For Buskeruds del hopper du for eksempel fra Kongsberg til Drammen til Gol og tilbake til Drammen. Noe forvirrende. Boken for øvrig er oversiktlig, og de fargerike diagrammene er et godt virkemiddel i så måte.

Vi liker også godt ”topp 50”-listene innenfor hver kategori, som er plassert i slutten av boken. Kategoriene er de samme som de som framstår i diagrammene under hvert spisested – nemlig atmosfære, mat, drikke, service, verdi for pengene og total.

Boken er illustrert med bilder – av noe varierende kvalitet. Her er gode blinkskudd, men også noen av begredelig utseende.

Boken retter seg spesielt mot norske restauranter som i utgangspunktet serverer norsk mat. I forordet opplyses vi om at mange av de beste norske restaurantene er utelatt, men at dette ikke betyr at de er glemt – men at det antas at disse uansett holder et høyt nivå. Med det utgangspunktet er ikke denne boken en utfyllende guide til det beste norske – så dersom du er ute etter den beste smaken, må du nok hente utfyllende informasjon annetsteds i fra.

Alt sett under ett er dette en flott bok til hjelp på norgesferien eller den kjedelige transportetappen.

Bokfakta:

Innsamling av grunnlagsdata er gjort av Fagforum for Mat og Drikke AS, et nettverks- og utviklingsfirma for 122 aktører i matbransjen; fra restauranter til bondegårder og matprodusenter. Boken lover at de ikke har tatt betalt av noen av spisestedene som er omtalt i boken. Prosjektleder for boken er Janne Johnsen.

Forlag: Cappelen
Utgitt: Mai 2002
Pris: 248 kroner
319 sider

Mer om litteratur på DinSide:

 • Reiseguide til Kystriksveien

 • Tre praktbøker om 38 norske fjellområder

 • Særpregede overnattingssteder i Sør-Norge

 • Livsnyterens Københavnguide

 • Dejlige Danmark: Opplevelser fra kro til kro
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer