Gull av vann

Islenderne skulle skaffe seg varmeanlegg. Lite visste de da at de også konstruerte det som nå har blitt landets fremste turistattraksjon.

Publisert
Sist oppdatert

I 1976 skulle islenderne skaffe seg oppvarming ved å bygge et anlegg basert på geotermisk varme, og et område på Svartsengi utenfor Reykjavik ble valgt. Den blå lagunen ble dannet midt i lavamarkene her, av vannet som blir hentet opp fra dypet for å holde islenderne varme. Først i 1981 kom imidlertid noen på tanken å bade i de åpne dammene av sydende vann, og psoriasispasienter merket at de ble bedre i huden ved å smøre seg med den kiselholdige gjørmen. Men først i 1987 ble fasilitetene åpnet som offentlig bad.

I dag legger stadig større antall tilreisende og forbireisende på Island inn et stopp i Den blå lagune. Badefasilitetene fikk i år en femteplass i Travel Channels kåring av verdens ti beste bad. Vannet holder nå mellom 37 og 39 grader, og her er det vannfall, svøm-inn badstuer og dampbad i en lavahule. 320.000 besøkende brukte badeanlegget i fjor mot 115.000 ti år tidligere.

Fra rått til fancy- Jeg var der første gang i 1995. Da var det mye mer primitivt, og ingen fareskilt advarte besøkende om hvilke deler av bassenget som holdt 80 grader. Nå er det langt mer organisert, og selv om noe av sjarmen er borte er det også mye enklere å besøke anlegget, forteller journalist i DinSide, Knut Usterud-Svendsen, som besøkte fasilitetene igjen tidlig i vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer