Gull eller messing?

Når du betaler for gull er det å foretrekke at varen ikke er messing. Skal du handle gull, gå til en ordentlig forretning.

Publisert

- Folk er mer reisevante og opplyste enn for noen år siden, og følgelig ikke like lette å lure, sier Britta Zeiner i David-Andersen.

- Det hender vi må fortelle kunder som har kjøpt gullsmykker utenlands at de har blitt lurt, men ikke like ofte som før.

Seriøse forhandlere

- Første bud for en god handel er å handle i en seriøs butikk. Kjøper du på gaten ber du om å bli lurt. Mange tror at de kan se forskjell ved hjelp av det blotte øye, men det er umulig. Selv om gullet skulle være gulere, kan det komme av at smykket består av ulike legeringer for å gi det for eksempel smidighet eller hardhet. Det er like fullt gull, fastslår hun.

- Både pris, krav til stempling og kvalitet, varier fra land til land, og også dette gir få indikasjoner på ektheten i et smykke. Kun en såkalt syretest kan fortelle dette, og de færreste bærer med seg utstyr for dette.

Naivt

Zeiner forteller at mange nordmenn har blitt lurt ved å kjøpe gull, safirer og diamanter med løfte om å få selge dette med provisjon til gullsmeder her hjemme.

- Og det får de jo selvfølgelig ikke, ler hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer