Norgesferie:

Gullgruve på fire hjul

Nå kommer campingfolkets Airbnb.

Med huset på hjul: Bobilferie er blitt en av sommerens store suksesser. Men ikke alle vil leie sin egen bobil. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Med huset på hjul: Bobilferie er blitt en av sommerens store suksesser. Men ikke alle vil leie sin egen bobil. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eier du bobil og gruer deg over regningene som medfølger? Da er det lys i tunnelen. For nå kommer nemlig «airbnb for bobiler».

Delingstjenester er blitt mer og mer populært de siste årene. Man leier ut ting man eier, når man selv ikke bruker det.
Det kan være kjoler, møbler, turutstyr, leiligheter, hytter, båter, biler, fly og hus.

Men hva med farsotten bobil?

Airbnb for bobilbrukere

Det har i lang tid vært mulig å leie bobil gjennom forhandlernettet eller ordinære bilutleiefirma.

Og nå er det etablert en tjeneste for utleie av bobil etter samme modell som airbnb.

Det vil si at bobilen eies av en privat eier, men leies ut via en felles nettside til leietakere som betaler en ekstra formidlingsavgift til dem som står bak nettsiden.
Også den som eier bobilen betaler en avgift til utleieformidleren.

For bobileieren kan utleie bety flere titusen kroner i inntekt.
Men det er viktig å kjenne til disse skattereglene.

Det er bobilkjeden Ferda som står bak den nye tjenesten Campr - som altså er som en airbnb for bobiler der privatpersoner kan leie ut bobilene sine når de ikke bruker dem selv.

Hett utleiemarked

- Leiemarkedet for bobiler har aldri vært hetere enn i år. Det har vært en enorm etterspørsel. Og de fleste har enten leid direkte hos private utleiere eller leid via bobilforhandlere. Mange av forhandlerne har måtte spørre sine kunder om de er villige til å leie ut bobilen sin etter kjøp, for etterspørselen har vært større enn tilbudet, sier Roger Vestavik i firmaet Juro Caravan.

TIPS: Her er syv tips til ting du kan ordne både i hagen og på huset. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Norsk Hussoppforsikring. Vis mer

Med 7 av 10 nordmenn på norgesferie har etterspørselen etter leie av bobil og campingvogn aldri vært høyere.

- Allerede i januar var flere av de store utleieaktørene fullbooket i sommermånedene, og det har heller ikke vært mange ledige bobiler å hente hos private utleiere, sier Maths Mathiesen i Campr.
Tidligere har han stått bak nyvinninger som appen Hold, som belønner mobilbrukere som bruker mobilen mindre enn før.

Lite bruk - mye dødtid

Tall fra bobilforhandleren Ferda Norge viser at selv om en bobil i snitt brukes i 3 av 52 uker i året, velger bare to prosent å leie den ut. - Årsaken er usikkerhet rundt hvorvidt det er trygt, samt at det oppleves som komplisert, mener Ferdagruppen.

- Campr er fremdeles i oppstarten, og vil kontinuerlig utvikles sammen med både bobileiere, profesjonelle utleiere og leietakere. Målet er å bli Nordens største utleietjeneste for bobiler og Campingvogner innen året er omme, sier Kåre Johan Røinås, markedssjef i Ferda Norge.

Campr-tjenesten fungerer på samme måte som appen Nabobil, der du kan skaffe seg deg oversikt over ledige bobiler i perioden du vil reise og lokasjonen du vil reise fra.

Når du har funnet den perfekte bobilen sendes en forespørsel til utleier som i løpet av kort tid bekrefter leieforholdet.
Betaling og videre kommunikasjon skjer gjennom tjenesten - der alle brukere er verifiserte.
Og både kaskoforsikring og veihjelp er inkludert for å sikre trygg deling av bobil og campingvogner.

Trangt om plassen: Norske campingplasser melder om en ny rekordsommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Trangt om plassen: Norske campingplasser melder om en ny rekordsommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Deler bil og tips

- I fjor sommer opplevde vi at helt nye mennesker plutselig ville teste bobilferie, og de elsket det! Det har fortsatt i år, og med Campr senker vi terskelen for å prøve - samtidig som erfarne bobileiere lettere kan dele på bilene sine. Og kanskje gi noen gode råd på veien, de kjenner jo Norge og bobilferie aller best, sier Røinås.

- Vi kunne leid ut hundrevis av bobiler i sommer, men vi avsluttet dette tilbudet i fjor, fordi det tok mye tid og kom på toppen av det arbeidet vi hadde med klargjøring og salg av bobiler. Men jeg er sikker på at store aktører kommer på banen med et enda bedre bobilutleietilbud i tida som kommer, fortsetter Roger Vestavik.

Utsikt til inntekt: Å leie ut bobilen noen uker kan gi mange tusen kroner i inntekt. Men husk skattereglene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Utsikt til inntekt: Å leie ut bobilen noen uker kan gi mange tusen kroner i inntekt. Men husk skattereglene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Betaler godt

- Mange vil ikke eie bobil, men heller leie den. På samme måte som de vil leie hotellrom framfor å eie leilighet i Syden. Vi vet også at det er et stort marked der ute som bare venter på å få komme til Norge, sier Vestavik og fortsetter:
- Både asiater eller amerikanere er en stor gruppe leietakere som gjerne betale tre ganger så mye som nordmenn for en god bobil. De henter ofte bilen i Oslo eller Bergen og leverer den inn i Tromsø. De betaler mange tusen kroner ekstra for å slippe å ta med bilen tilbake til utgangspunktet.

Huskeliste ved leie av bobil:

  • Pass på å ha med førerkort og kredittkort slik at bilen kan utleveres til deg.
  • Sjekk prisen nøye.
  • Sjekk kontrakten nøye.
  • Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade.
  • Pass på at det settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet.
  • Hvis flere skal kjøre bilen må navn på samtlige førere oppgis.
  • Gjør deg kjent med hva slags drivstoff bilen bruker og om tanken skal fylles opp før tilbakelevering.
  • Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade.
  • Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering.
  • Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for evt. skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted.

Kilde: NAF

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer