Gylne tider i Frankrike

Her drikkes edle dråper som vann.

DinSide har tatt turen til Cognac for å finne ut mer om nordmenns yndlingsbrennevin. Foto: Astrid Mannion
DinSide har tatt turen til Cognac for å finne ut mer om nordmenns yndlingsbrennevin. Foto: Astrid Mannion Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konjakkens popularitet har gått opp og ned de siste tiårene. Men i dag er konjakken mer populær enn aldri før, så mye at den har blitt nordmenns yndlingsbrennevin. DinSide tok turen til Cognac for å finne ut mer om de edle dråpene.

Se bildene fra turen nederst i artikkelen

Startskudd i oktober

Vi besøkte Cognac i midten av september, like før startskuddet for drueplukkingen, som for konjakk er i begynnelsen av oktober.

- Hele Cognac blir ribbet på en uke, sier Marthe Abel, som er vår guide på turen. Hun er Norges eneste kvinnelige konjakkdestillatør, og er ansatt hos den norske vin- og brennevinsleverandøren Arcus.

Se portvinens vugge - bli med til Dourodalen

Marthe Abel utenfor Château de Triac. Foto: Astrid Mannion
Marthe Abel utenfor Château de Triac. Foto: Astrid Mannion Vis mer
Regionens seks områder. Grande Champagne er det mest ettertraktede området. Foto: Visit Charente
Regionens seks områder. Grande Champagne er det mest ettertraktede området. Foto: Visit Charente Vis mer

Fakta om konjakk

 • Oppkalt etter byen Cognac i Frankrike.
 • Produktet må være produsert i regionen for å kunne kalles konjakk.
 • Må lagres på eikefat for å utvikle farge, smak og lukt.
 • Konjakk-regionen er inndelt i seks områder: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, og Bois Ordinaires.
 • Konjakk produseres av hvite druetyper. Den vangligste druesorten er Ugni Blanc.
 • Offisielt brukes de følgende tre gradene på konjakk: VS (Very Special, lagring på minimum to år på fat), VSOP (Very Superior Old Pale, lagret minimum fire år på fat) og XO (Extra Old, lagret minimum seks år på fat).
 • En konjakk kan komme fra kun ett område, eller være en blanding fra flere områder. En og samme konjakk kan ha ulikt blandingsforhold fra år til år, for å oppnå stabil kvalitet, lukt og smak. Kilde: Wikipedia

 • Marthe Abel er en stor konjakkentusiast, og tok fagbrevet som destillatør hos den norske konjakkprodusenten Braastad for halvannet år siden. Hun bodde i Cognac både før og under opplæringen, og har knyttet et nært forhold til den forholdsvis lille familiebedriften.

  - Jeg var så fascinert av håndverket, og spurte om jeg kunne lære det. Det er svært få konjakkhus som vil åpne opp døra for deg, forteller hun.

  Se Marthe Abels konjakktips lenger ned i saken

  Abel fikk bo på Braastadfamiliens vingård, Château de Triac, mens hun tok fagprøven. Det vakre slottet brukes i dag til konjakkrelaterte arrangementer, og med sine åtte soverom, svømmebasseng og nydelig beliggenhet, er det en populær destinasjon for konjakklubber og kurs.

  Fra drue til konjakk

  Imens vi kjører gjennom det nydelige landskapet med drueranker tett i tett, forteller Abel mer om hvordan druene sankes for gjæring før destilleringsprosessen begynner. I korte trekk presses drueklasene (med stilk) til en most som skal gjæres til vin. Etter en uke, er vinen klar for destillering. Regelverket sier at vinen må destilleres to ganger og at destilleringsprosessen må være avsluttet innen 31. mars.

  Etterpå er det tid for lagring på tønner. Det er nemlig under lagringsprosessen konjakken utvikler farge, smak og lukt, og her spiller eiketønnene en veldig viktig rolle. Under lagringsprosessen, som skal vare i minimum to år, fordampes mye av alkoholen. En svart sopp lever av denne fordampede alkoholen, noe som gjør at konjakklagerne har sorte vegger og tak.

  Etter lagringen har en kjellermester ansvar for å passe på at konjakken er stabil fra år til år ved å blande ulike årganger og distrikt.

  Saftig og syndig - bli med til en østersfarm

  Før lagring på eikefat, har ikke konjakken smak eller farge. Foto: Visit Charente
  Før lagring på eikefat, har ikke konjakken smak eller farge. Foto: Visit Charente Vis mer


  Besøk et konjakkhus

  En tur til Cognac er bortkastet uten et besøk til et av de mange konjakkhusene. Vi besøkte Braastads destilleri i landsbyen Jarnac, ved elven Charente. Elven har spilt en nøkkelrolle i konjakkens suksess, siden produktet før i tiden lett kunne transporteres på båter til resten av Europa.

  Hos Braastad produseres rundt 1,4 millioner flasker konjakk hvert år. Konjakkhuset drives i dag av Sverre Braastads tre barnebarn, Jan, Richard og Antoine, som gjerne gir en omvising til besøkende. Jarnac er også hjemmet til andre kjente konjakkhus som Courvoisier, Delamin og Thomas Hine & Co. De aller fleste konjakkhus tar imot besøkende, og tilbyr både omvisninger og smaksprøver av de forskjellige produktene.

  Drar du inn til senteret av Cognac, som er en beskjeden by med kun 20.000 innbyggere, bør du også ta turen innom Hennessey, som er en av de største og mest profesjonelle produsentene. Det imponerende og supermoderne hovedkvarteret ligger også ved Charenteelven, og omvisningen inkluderer en liten båttur.

  Andre ting å se og gjøre i Cognac

  Like ved Cognacs offentlige hage og parkanlegg finner du Cognacmuseet, hvor du vil få svar på alt du vil om regionen og konjakkprosessen. Den flotte, moderne strukturen av bygningen er et syn i seg selv, siden den er omringet av historiske murer. Etterpå anbefales en tur til Le Cognatèque – en konjakkbutikk hvor alle konjakkmerker skal være representert.

  En sykkeltyr i Cognac-regionen er en fin måte å utforske de fantastiske omgivelsene. Foto: Visit Charente
  En sykkeltyr i Cognac-regionen er en fin måte å utforske de fantastiske omgivelsene. Foto: Visit Charente Vis mer


  Frister det med litt aktiviteter etter all konjakkdrikkingen, er det offentlige parkanlegget i Cognac nydelig for en spasertur. Gågata og gamlebyen er fine å spasere i, og byr på mange fine butikker, kafeer og restauranter.

  I tillegg til båtturer, finnes en rekke kanooperatører langs elvebredden. Dette er en fin måte å utforske elva og området rundt på – du kan til og med stoppe i en av de små landsbyene og spise lunsj.

  Her kan du spise i Cognac:

  Det er verdt å ta turen til et marked imens du er i Cognac. Vi besøkte et i Jarnac hvor det bugnet av fersk sjømat, kjøtt og friske grønnsaker. Foto: Astrid Mannion
  Det er verdt å ta turen til et marked imens du er i Cognac. Vi besøkte et i Jarnac hvor det bugnet av fersk sjømat, kjøtt og friske grønnsaker. Foto: Astrid Mannion Vis mer


  La Ribaudière
  Nydelig plassert ved langs elva, La Ribaudière er en populær restaurant med en Michelinstjerne. Her vil du få innovativ mat i moderne omgivelser.
  Adresse: 16200 Bourg-Charente
  Telefon: + 33 05 4581 3054
  På nett: laribaudiere.com

  Le Bistro des Quais
  Denne hyggelige bistroen er også plassert rett ved elven, rett ved Hennessey og Cognacmuseet. Her kan du nyte tradisjonell mat med ferske råvarer og et godt utvalg av konjakker i hyggelige omgivelser.
  Adresse: 11 Quai des Flammonds
  Telefon: + 33 05 4582 6032

  Restaurant du Chateau
  God, tradisjonell fransk mat. Hit bør du dra hvis du besøker Braastad eller noen av de andre konjakkhusene i Jarnac.
  Adresse: 15 Place du Château, 16200 Jarnac
  Telefon: + 33 05 4581 0717

  Her kan du sove i Cognac:

  Braastads konjakkhus har en stor samling med gamle konjakker som er nesten 200 år gamle. Her er en noen av de edle dråpene. Foto: Astrid Mannion
  Braastads konjakkhus har en stor samling med gamle konjakker som er nesten 200 år gamle. Her er en noen av de edle dråpene. Foto: Astrid Mannion Vis mer


  Château de L’Yeuse
  Et av de mest eksklusive hotellene i regionen. Det ligger veldig nær byen og har en imponerende hage gjester kan utforske. Priser starter fra 98 euro (cirka 800 kroner) per natt per rom.
  Adresse: 65 Rue de Bellevue, 16100 Châteaubernard
  Telefon: + 33 05 4536 8260
  På nett: chateau-de-lyeuse.com

  Logis de Boussac
  Det er veldig få soverom på dette sjarmerende slottet, så bestill så tidlig du kan. Priser starter fra rundt 80 euro (cirka 670 kroner) for et dobbeltrom.
  Adresse: 16370 Cherves Richemont
  Telefon: +33 05 4583 1301
  På nett: chateaux-france.com/boussac

  Château de Triac
  Braastadfamiliens vinslott har åtte nydelige soverom og masse rom for underholdning, seminarer og kurs. Vinslottes drives ikke som et hotell, så grupper som vil bo her, må først søke.
  Adresse: Triac
  Telefon: + 33 05 4536 8700
  På nett: www.braastad.com

  Marthe Abels konjakktips

 • Bør drikkes fra et tulipanglass.
 • Bør drikkes romtemperert.
 • Bør drikkes etter et godt måltid, uten kaffe (helst før kaffen, for da ødelegger ikke kaffen for konjakksmaken).
 • Det er viktig å se, lukte og vurdere. Så smaker du slik at hele tunga er dekket. Behold konjakken litt i munnen, svelg, så tenk, nyt og vurder. Kjenn så på ettersmaken.
 • Det går fint an å drikke konjakk i cocktails.
 • Konjakk kan også serveres lett avkjølt til fet fisk (litt som akevitt), men her er det viktig å bruke en ung konjakk.
 • Kan serveres som en bitteliten shot før frokost for å få i gang forbrenningen (anbefales ikke til de med magesår!)
 • Noen liker konjakk som er ung, litt rå og skarp i kantene, dette gjelder spesielt de som er vant med hjemmebrent. Et eksempel på konjakk de foretrekker, er ulike unge VS-konjakker.
 • Kvinner liker ofte VSOP, fordi de er relativt milde og runde, mens menn foretrekker ofte XO (se faktaboks om gradene).
 • Et tips til jenter er å smake konjakk sammen med noe å spise, for eksempel en bit mørk sjokolade, tørkede frukter og nøtter. Dette er for å hente opp elementer i konjakk som vi setter pris på. • Du kan lese mer om Cognac her: VisitCharente.com, Cognac.fr, Cognactapes.com

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer