Han laget romstasjoner

Nå lager han campingvogner.

CAMPING: Garrett Finney har gått fra å lage romstasjoner til å bygge campingvogner.   Foto: David Bates/Crickettrailer.com
CAMPING: Garrett Finney har gått fra å lage romstasjoner til å bygge campingvogner. Foto: David Bates/Crickettrailer.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Campingvognen er hele 100 år, mens romfarten kun har rundt halvparten av den tiden på baken.

Hva har så camping og romfart til felles?

– Kompakt levesett: Camping handler i stor grad om å få plass til mye på veldig liten plass, det samme gjelder i stor grad for romstasjoner.

Cricket Trailer er resultatet av NASA-arkitekten Garrett Finneys forkjærlighet for camping og naturopplevelser, og hans kones opplevelse at teltcamping absolutt ikke er like sjarmerende i voksen alder, som barnehageminnene skulle tilsi.

Noe pussig form på doningen, synes du kanskje? Med sin antipati mot rette linjer, minner den litt om den litt snåle Merhzeller-vogna. Vi kan kanskje ikke vente å se den på årets nært forestående campingmesse på Lillestrøm, men der blir det i alle fall muligheter til å sjekke ut noen Norges-nyheter. DinSide var der i fjor, og fant lekkerbiskener helt opp i 2,8-millionersklassen. Cricket Trailer minner også litt om combicamper, som er overraskende innholdsrike. Du kan se noen eksemplarer i denne artikkelen.

Siriss

Arkitekten og designeren Garrett Finney startet ut som NASA-arkitekt som jobbet med boenheten på romstasjoner. Etterhvert fikk han et ønske om å designe noe som faktisk kunne ha en sjanse til å produseres og brukes i hans livstid.

Ved å kombinere sin ekspertise og kunnskap fra NASA med sin forkjærlighet for naturen, begynte han å jobbe med å konstruere et innovativt, lettvekts-, kompakt og fleksibelt miljø som man kan bruke til å reise og utforske den verden i.

Resultatet ble campingvognen Cricket - eller "siriss" på norsk. Litt fordi topphengselen på det hevbare taket minner om bakbeina på en siriss, og litt fordi lyden av sirisser er forbundet med gode naturopplevelser og gode minner.

Her er Norges beste campingplass


Lettvekter

Designeren har fokusert på å gjøre denne campingvogna så lett som mulig, slik at selv de med en bil som i utgangspunktet ikke er sterk nok til å dra an campingvogn, faktisk skal greie å komme seg på tur med denne. Den letteste varianten veier 590 kilo, mens den tyngste og best utstyrte utgaven veier 1.134 kilo.

Vogna er laget av aluminium, tre og stål, som for øvrig også skal gjøre den enkel å resirkulere ved reisens slutt - altså når vogna er såvidt velbrukt og utslitt at den er klar for skraphaugen.

Fra 62.575 kroner

Cricket lages på bestilling, slik at hver og en av vognene blir skreddersydd. Utgangspunktet og basisenheten er et skall pluss oppbevaringsplass, som du kan kjøpe for 9.950 dollar (62.575 norske kroner) og innrede selv. Plusser du på til neste trinn, kan du få nedfellbar seng, kjøkkenvask og ovn, kjøleskap, bord, skap og etter særskilt forespørsel varmtvannsbereder, toalett, dusj, markise og luftkondisjonering eller ovn. Fullt spekket med alt av utstyr kommer prisen på 16.990 dollar (106.849 norske kroner). Prisene er USA-priser, og eventuell toll og frakt vil komme i tillegg.

Vogna er 4,57 meter lang, 1,98 meter bred og 2,16 meter høy. Avhengig av hvordan du velger å innrede den, er det sengeplass til inntil to voksne og to barn. Voksensengen er sofaen som foldes ut til en seng, og barna kan sove i hengekøyer. Taket på camperen kan heves når vogna står stille, og teltvinduene i toppen kan åpnes for ventilasjon.

Bjørnetrygg?

De fleste av oss har vel fått med oss at det har vært omtalt et og annet bjørneangrep i sommer. Og Cricketens motstandsdyktighet overfor bjørner, er også viet et eget avsnitt på campingvognas nettside:

"Bjørner er flotte og vakre, men ikke velkommen innendørs i en Cricket. Vær så snill og bruk sunn fornuft. Dersom du befinner deg i bjønreterritorium, bør du være forberedt på bjørner. Dersom en bjørn absolutt vil inn, finnes det ingen campingvogn eller kjøretøy som garantert vil holde dem ute. Når det er sagt, kan Cricketens harde skalltak raskt bli felt ned fra innsiden for å få et ubrutt og hardt skall på utsiden. Du kan koke og spise med toppen oppe og så senke taket når du skal sove."

Vet du hva du skal gjøre om du blir anngrepet av bjørn elle andre villdyr? Spark, slå eller spill død? Her kan du teste deg selv i overlevelse.

Kilde: crickettrailer.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer