Hang loose på Stad - surfernes mekka

Den spenstige parringen av Blitz, "flower power", "hang loose" og vill vestlandsnatur, har gjort Stadlandet til et lite mekka for brettfolket. Vi var der når sommerens beste bølger skapte furore ...

SURF PÅ STADT: Hoddeviksanden er ikke akkurat "tropisk", selv om det kan se slik ut her. Men surfemekka i Norge kan nok mange mene det er. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norway
SURF PÅ STADT: Hoddeviksanden er ikke akkurat "tropisk", selv om det kan se slik ut her. Men surfemekka i Norge kan nok mange mene det er. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du skulle vært her før i dag, da var det sinnsyke bølger ...

Etter ni timers kjøring fra Oslo, står jeg med sår rumpe og søvn i øynene på Norges vestligste utpost - Stadlandet. Eller nærmere bestemt Hoddevik.

Det er midnatt, men jeg kan fortsatt se hvite skumtopper skjære gjennom luften som er fylt med saltvannsdis. Det er lett å høre at bølgene fortsatt er store, der de smeller i sanden og ruller innover stranden.

Hang loose på Stad - surfernes mekka

  1. Surfebilder fra Stad
Hang loose på Stad - surfernes mekka


Vitenskapelige surfekoder


Jeg går inn i surfehotellet Strandro, som er kamuflert i et hvitt lite vestlandshus. Innenfor husets fire vegger hersker det en ekstatisk stemning. Det har vært gode bølger i to dager nå.

- Bølgene må ha vært "dobbel over head". Noen av "Clean up-settene" i Ervika hadde "face" på nesten to meter, sier en østlending til en annen surfebuddy. Han lener seg tilbake i trappen opp til annen etasje med en ølboks i hånden.

Det er ganske åpenbart at språkkodene verken har opphav i den lille vestlandsbygda eller på østlandet, men jeg skjønner at det betyr at ting ikke kunne vært mer "smooth" enn de er akkurat nå.

På spørmålet om det blir bølger i morgen, blir det hele enda litt mer komplisert. Etter at snakken har vært innom de fleste havforsknings- og værsentraler, diskusjoner om hvor mange grader de forskjellige stadt-strendene er vinklet i forhold til morgendagens bølge- og vindretning og kartet har blitt brettet ut en rekke ganger, blir det klart at surfing ikke bare er en sport, men også vitenskap.

Konklusjonen blir at bølgene visstnok skal ta seg fri på morgenen, men så komme tilbake sterkt på ettermiddagen dagen etter.

Se bildene fra surfing på Stad her...

Morgenmøte: Det er vanskelig å fordele arbeidsoppgavene når alle vil surfe.
Morgenmøte: Det er vanskelig å fordele arbeidsoppgavene når alle vil surfe. Vis mer


Hellig surf

Ved lunsjtider dagen etter er det morgenmøte på trappa foran Strandro. Administrerende sjefssurfer Torkild Strandvik står og skuer med andakt mot himmelen. Det er ikke fordi han er en gudfyktig sogning, men mer fordi han prøver å finne ut hva dagens gjøremål skal bestå av. Det er nemlig været og bølgene som styrer det meste i livet til han og samboeren, Anne-Kari Lerfald.

Noe som for så vidt kan være en utfordring når man bor i Hoddevik, antakeligvis vårt langstrakte lands eneste sted uten værvarsel. På føremeldingen spås aldri været , men både nord og sør for Stadt. Det er også grunnen til at bølgene er så gode her, forteller Torkild.

- Vi er midt i værskillet her i Hoddevika, noe som gjør at forholdene forandrer seg veldig fort. Vi ligger ekstremt eksponert til for bølger fra Nordatlanteren, og etterhvert lærer du deg å lese værkart eller å se tendensene i værskiftet. Er det en storm ved Grønland så kommer ofte bølgene hit tre til fire dager seinere, men det er likevel på vinteren vi har de beste forholdene, forklarer han.

Grunnen til at han strandet på Stadlandet og startet det lille surfehotellet, er en smule mer tilfeldig.

Torkild med sitt gule monster.
Torkild med sitt gule monster. Vis mer


- Jeg skulle egentlig til Lanzarote å surfe, men flybilettene var utsolgt. En kompis av meg fortalte om dette stedet her, og jeg reiste hit i stedet. Jeg fortsatte å komme helt til jeg for seks å siden kjøpte huset og flyttet hit.

Hurper og wannabees

Nå ser det ut til at han og samboeren gjør sitt for å urbanisere denne grisgrente delen av distrikts-Norge. De siste sommerene har det lille surfechaleét blitt oppdaget av reisende brettfantaster fra hele verden, og det har blitt trafikk i den stille bygda igjen. Kanskje litt mye til tider, ifølge eks-blitzeren Anne-Kari.

- Det er mange "wannabees" som kommer hit. Og da særlig fra Oslo. De har alt det kule utstyret, men mange av dem kan ikke surfe. Ikke prøver de så hardt å lære heller. Det blir ofte mye "show off" og festing, noe som ikke er det vi ønsker i Hoddevik. Her lever vi ikke etter moter eller klokka, her surfer vi oss gjennom livet, sier hun.

Paret arrangerer likevel kurs for nybegynnere. Både barnekurs og hurpekurs går av stabelen i løpet av sommeren. Det er for de som vil lære å surfe i løpet av de bølgemessig mindre, men mildere sommermånedene. Neste sommer er det også planlagt ungdomskurs og surfecharter fra Haugesund. Det er likevel hurpecampen som har vært den store suksessen i år.

- Er det lett å kurse hurper i å surfe?

- Jeg kaller det hurpecamp fordi det er jenter som tør å banne i kirka, spytte på presten og lære å surfe, som kommer hit. Det er for alle som vil, men mange jenter tør ikke fordi det er en så mannsdominert sport. Man må være litt hurpete for å bli respektert i vannet noen ganger, mener Anne.

Jeg ser ikke brettet til surfedivaen, men jeg går ut i fra at det er knallrødt.

Hoddevika(på bildet)og nabostranden, Ervika, er Stad sine mest kjente surfesteder.
Hoddevika(på bildet)og nabostranden, Ervika, er Stad sine mest kjente surfesteder. Vis mer


Evige bølgejegere

Mads Reinsby fra Toten er én av de som lever for bølgene. Til daglig, når han ikke reiser til Stad for å surfe, leter han og kompisene etter brytende vann på Mjøsa. En til dels vanskelig oppgave drevet av mer enn middelmådig interesse. Forrige uke klarte han likevel å stå noen sekunder på dønningene etter Skibladner. Når bølgevarselet ser bra ut, hopper han imidlertid rett på bussen til Vestlandet.

Nå står han og vurderer hvor de voksende ettermiddagsbølgene i Hoddevika bryter best.

- Jeg har surfet mange steder i landet, men her på Stadlandet er omgivelsene helt unike. Grønnkledde fjell som stuper rett ned i havet, hvite sandstrender, jevnlige bølger og det avslappede miljøet, gjør dette til den kanskje den beste surfespotten i Norge, sier han og padler ut gjennom hvitvannet mot punktet bølgene ikke har brutt enda.

Bølgene vokser seg større og større, og flere sufere strømmer til. Mange av dem overnatter også på campingjordet til Stranros nabo, og snart er det 10-15 surfere i vannet. Noen av dem har bedre kontroll på brettet enn andre, og Torkild ser ut til å være kongen i den 1,5 kilometer brede bukta på sin knallgule kanonkule.

En nyansert blanding av hurrarop og banndom trenger nå og da gjennom bølgebruset, helt til solen går ned og brettfolket vender tilbake til surfehusets varme dusjer.

Hang loose på Stad - surfernes mekka


Drømmen om den perfekte bølgen

- Rundt middagsbordet har alle en ting felles - slitne røde øyne og et stort smil om munnen. Maten går ned på høykant, og samtalen verden rundt på fem minutter. Torkild har vært på ferie i Indonesia og kan fortelle om pefekte bølger der. Østlendingen snakker om en elv i nærheten hvor det skal gå an å surfe i elvestrømmen. Mads prater varmt om Marokko og Biaritz i Frankrike.

Hang loose på Stad - surfernes mekka


Utover kvelden vises surfefilmer i den blomstermalte fellesstua. Bordet er dekket med Sølvpilen i årgang 1980 og surfeblader fra alle verdenshjørner. På doveggen henger gammel blitz-propaganda og visdomsord fra Nietzsche.

Alt Torkild kan komme på at han savner her i Hoddevik, er en vannscooter til vinteren. Da kan han få skikkelig bruk for sitt gule kanonbrett, når bølgene brekker hushøye på en banke utenfor kysten. Med vannscooter kan han taues inn i bølgene som er for store til å padle seg på.

- Jeg blir garantert med og ser på, sier Mads og smiler med en proteinbar i munnen.

Han lever på det samme som alle ekte surfere, å en gang fakke den perfekte bølgen som ris inn i evigheten. Men akkurat nå, finnes ikke noe bedre sted enn Stad.

Ekstern lenke til Stadsurfing.com

Se bildene fra det norske surfemekka her...


Relaterte artikler:

Her surfes monsterbølgene
Ri den store bølgen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer