Leie av hytte i vinterferien:

– Har aldri opplevd maken

Nordmenn betaler 110 000 kroner for å leie hytte i én uke.

DRA TIL FJELLS: Nordmenn vil gjerne reise - og velger gjerne hyttetur til fjells fremfor sydenturer i vinter. Foto: Odd Roar Lange
DRA TIL FJELLS: Nordmenn vil gjerne reise - og velger gjerne hyttetur til fjells fremfor sydenturer i vinter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sydenturer og storbyferier ser ut til å glippe for mange ved starten av 2022. Men reise- og ferieglade nordmenn sitter ikke hjemme av den grunn. Nå er det rekordhøyt trykk for å få leie hytter i vinterfjellet.

Og vil du sikre deg en attraktiv fjellhytte i vinterferien (uke 8 og 9) eller påskeferien (uke 15) så begynner det virkelig å haste. Mange av de beste hyttene er for lengst utleid.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Rekordpris

– Vi får tilbakemelding fra hytteutleiere om at etterspørselen er så stor at de kunne ha leid ut hytta si fire ganger samme uke, dersom de skulle klare å dekke behovet fra kundene, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

– Vi ser også at folks betalingsvilje og -evne har endret seg. Nordmenn er villig til å betale mye for den rette hytta. Sist sommer opplevde vi at det nærmest var tomt for hytter til leie, og selv en hytte til 110 000 kroner per uke ble leid ut fem uker på rad. Noe slikt har vi aldri sett maken til, sier Berge.

SNØGLEDE: Ja, vi elsker snø og vinter. Og nordmenn vil gjerne leie hytter i fjellet i vinter. Foto: Odd Roar Lange
SNØGLEDE: Ja, vi elsker snø og vinter. Og nordmenn vil gjerne leie hytter i fjellet i vinter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fjell og fjord

I sommermånedene er det et rush etter å få leid hytter ved sjøen, der Sørlandet er det heteste markedet. Mens det i kalde vintermåneder er hytter på fjellet som er de heteste objektene.

– Vi har aldri opplevd maken. Det har vært rekordstor etterspørsel etter utleiehytte, og vi har lagt to ville sommere bak oss. Nå merker vi tydelig at pandemien har gjort noe med leiemarkedet for hytter også vinterstid.

– Mange nordmenn har spart opp penger og har mer penger mellom hendene. De ønsker å ha gode og trygge ferieopplevelser i eget land. Å leie hytte er blitt mer og mer populært og hytter med ski-inn-ski-ut-muligheter leies gjerne ut for 30-40 000 kroner for en uke - og vi ser at økt etterspørsel har ført til at prisene har økt de siste to årene.

Og flere steder ved de populære skianleggene er alt fullbooket allerede.

– Geilolia har drøyt 40 hytter og leiligheter på Geilo og her er i utgangspunktet alle vinterferieukene, samt påsken fullbooket. Vi har ventelister i alle ferieukene, sier Anne-Kristin Aasberg, daglig leder i Geilolia på Geilo, til DinSide.

– Her er det allerede fullt noen steder og opp mot 80-90 prosent belegg på andre. Påsken er det også god etterspørsel på, men det finnes fortsatt ledige plasser her. For de som vil på vinterferie anbefaler vi å ikke vente lenge med å bestille, fortsetter Helen Møgster i Geilo Booking.

Drar til fjells

Også skidestinasjonene Kvitfjell og Hafjell i Gudbrandsdalen melder om svært stor etterspørsel. Det samme gjelder Trysil:

– Det er ingen tvil om at mange vil hit i vinterferie-ukene. Det finnes nok muligheter fortsatt, men vi forventer at disse tettes relativt raskt. Når det gjelder påskeferien så oppfatter vi at folk har avventet covid-19-situasjonen. Men vi merker større etterspørsel allerede nå. Det blir mer eller mindre fullt, spesielt torsdag-søndag i påsken, sier Jan Terje Ås, daglig leder i Book Trysil Online.

SOMMERDRØMMEN: Drømmer du om en sommer ved sjøen i år? Da kan det være smart å sikre drømmehytta allerede nå. Foto: Odd Roar Langeu
SOMMERDRØMMEN: Drømmer du om en sommer ved sjøen i år? Da kan det være smart å sikre drømmehytta allerede nå. Foto: Odd Roar Langeu Vis mer

Strømsjokket

Nyhetsmeldingene om at statens kompensasjonsordinger ved høye strømutgifter ikke dekker hytter har i følge Berge ikke hatt noen effekt på hytteleieprisene så langt.

– Vi har ikke sett noen slik endring. Men det er klart at tre-firedobling av strømprisene kan få innvirking fremover. Enten ved at leietagerne må betale for det reelle strømforbruket under leietiden eller et generelt prispåslag.

Hytteferie frister

I følge bransjeorganisasjonen Virke sin ferske reiseundersøkelse «Reisepuls 2022» svarer 19 prosent av alle nordmenn at de skal på vinterferie i år. 48 prosent av disse svarte at de skal tilbringe ferien på en privat hytte.

34 prosent av oss sier at de planlegger påskeferie, og hele 61 prosent av disse skal enten tilbringe feriedager på privat hytte eller besøke venner og familie i Norge (23 %).

38 prosent av alle nordmenn skal tilbringe deler eller hele sommerferien på hytte i Norge.

Les også: Slik kan du få norgesferien helt gratis

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer