Passkrisa:

Har aldri skjedd før

Nærmere 250 000 får spesielt spørsmål fra politiet via sms

SMS-VARSEL: Nærmere en kvart million nordmenn får snart sms fordi de har bestilt time til passbestilling før sommeren. Foto: Odd Roar Lange
SMS-VARSEL: Nærmere en kvart million nordmenn får snart sms fordi de har bestilt time til passbestilling før sommeren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nervene er i høyspenn hos mange nordmenn som trenger pass før årets utenlandsferie. Problemer med å finne ledig time for passbestilling, samt flere uker lang ventetid før man får passet i postkassa, har skapt store vansker for mange.

Du får sms

- I løpet av de nærmeste dagene får mellom 200 000 og 250 000 nordmenn en sms fra politiet. Meldingen sendes til de som har bestilt time hvor de får en oppfordring til å ikke møte opp til timen for å søke om pass eller id-kort dersom de ikke trenger pass eller id-kort nå, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan, ved PF-ID-seksjonen i Politidirektoratet til DinSide.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Det er mange som har time og som kanskje ikke trenger pass eller id-kort i sommer, eller kanskje har dobbeltbooket «for sikkerhet skyld». Vi ønsker å få frigjort disse timene slik at flere som har behov for reisedokumenter i sommer får det, fortsetter Tveitan.

Stort bestillingstrykk

Mottakerne av sms-en vil også få varsel om at de bare kan bestille pass eller id-kort akkurat nå.

- Blant annet har denne ordningen ved at man bare kan få enten pass eller id-kort, redusert etterspørselen med omtrent 165 000 dokumenter. Men det er mangelen på passbøker og id-kort før de blir personalisert som er utfordringen akkurat nå, sier Arne Isak Tveitan.

Totalt må en regne med cirka sju ukers ventetid for pass, eller mer på steder med lang postgang. Politidirektoratet forventer at leveringstida vil øke ytterligere fram mot sommeren. Innen juli kan ventetida bli ti uker for pass og fire til seks uker for nasjonale id-kort.

Trøbbel i Europa

Det er det franskeide selskapet Thales som har problemer med å kunne levere pass og id-kort for det behovet som Norge og en rekke andre land har for øyeblikket.

Selve passet og id-kortet kommer fra utlandet, men innføringen av personlige data i id-dokumentet skjer - for nordmenns vedkommende - i Norge.

- Det er et internasjonalt problem og for Norge er det en utfordrende situasjon, men en rekke andre land som vi kan sammenlikne oss med har det like utfordrende, noen også med lengre køer og ventetider enn det vi har her hjemme, avslutter seksjonssjefen i Politidirektoratet.

Økt kapasitet

Kapasiteten ved landets 79 passutstedende politistasjoner er økt for å ta unna køene, men situasjonen for nordmenn som trenger pass eller id-kort har aldri vært vanskeligere enn akkurat nå.

Og mange risikerer å måtte legge om ferieplanene og satse på Norgesferie i stedet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer