Cruise:

Har aldri skjedd før

Utslippsfritt cruisetilbud på norsk verdensarvfjord.

SPRENGTE GRENSER: Adm.dir Bent Martini i Havila Kystruten tilbyr turister utslippsfri seilas, mens konkurrenter fortsatt må bruke diesel og tungolje i norske fjorder. Foto: Odd Roar Lange
SPRENGTE GRENSER: Adm.dir Bent Martini i Havila Kystruten tilbyr turister utslippsfri seilas, mens konkurrenter fortsatt må bruke diesel og tungolje i norske fjorder. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er umulig, mente cruiserederiene.

- Fullt mulig, svarte eieren av hurtigruteutfordreren Per Sævik (81) i Havila Kystruten.

Vi snakker om det å seile utslippsfritt med cruiseskip inn en av Norges to verdensarvfjorder, Geirangerfjorden.

Endring for å overleve

Mens cruisegiganten TUIs skip Mein Schiff 4 lå ved kai i Geiranger og farget fjordlufta grå av dieseleksos, kunne norske Havila Castor seile lydløst og utslippsfritt inn til turistbygda i Møre og Romsdal.

- De som ikke er med på endringene nå, kommer ikke til å være der i fremtiden. Dette er en dyd av nødvendighet for å vinne i tiden som kommer. Og å kunne seile uten fossilt brennstoff vil være et fortrinn når det gjelder markedsføring. En utslippsfri seilas må ikke ses på som en utgift, men som et lønnsomt fortrinn. Om fire år vil det være forbudt for cruiseskip å seile inn i verdensarvfjordene hvis de ikke seiler utslippsfritt. Vi ligger fire år foran kravene, og det er vi stolte av, og vi skal profilere på dette så godt vi kan.

Forbudt

Norske sjøfartsmyndigheter har innført utslippsforbud for cruiseskip som skal seile i norske verdensarvfjorder, som Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, fra 2026. Det har fått cruiserederi og cruiselobbyister til å se rødt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer