Har du har et sykelig forhold til brunfarge?

Nordmenn topper listen over hvem som syntes det er viktigst å være brun.

Publisert
Sist oppdatert
Å være veldig brun når du kommer hjem fra syden, er ikke et tegn på intelligens. Ole Fyrand, Hudlege


Nå midt på vinteren er vår lengsel etter sol på det sterkeste. Det vi ønsker mest er å reise bort for å få litt sol og varme på en strand i varme omgivelser. Og vi reiser mer enn noensinne.

Ifølge en undersøkelse fra det farmasøytiske firmaet ACO Hud, oppgir halvparten av alle nordmenn at de skal eller kanskje skal på solferie i vinter.

Andre interessante funn i undersøkelsen viser at en av hovedårsakene til å reise på vinterferie er å få en fin og frisk brunfarge. 45 prosent av de vinterreisende mener at det å bli brun er viktig sammenlignet med 28 prosent av de som har tenkt å bli hjemme i vinter.

Og jo yngre man er, desto mer attraktiv føler man seg med brunfarge. 43 prosent av respondentene mellom 14-22 år synes at det er viktig å bli brun i vintersesongen.

Viktig å være brun

Syntes du det er viktig å være brun etter vinterferien? (Avsluttet)
Ja, det er alltid litt stas å være brun etter ferien(55%) 540
Det bryr meg ikke(26%) 256
Nei, jeg syntes det er viktigere å pass huden for sola.(19%) 190
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi glemmer ofte at den norske huden ikke er vant til sol om vinteren og dermed ekstra følsom for stråling. Dessuten reiser vi ofte til sydligere land for å være sikker på å oppleve sol og varme.

Skiferie, som også er vanlig om vinteren, tilbringes ofte på fjellet der strålingen er sterkere og snøen i tillegg reflekterer solstrålene, sier Arianne Gravdal, administrerende direktør i ACO Hud Norge.

Undersøkelsen viser også at unge voksne (kvinner og menn mellom 23-35 år) tilhører de flittigste solkrembrukerne. Kvinnene er noe flinkere brukere enn menn.

Har du tanoreksi?

Brunfarge som symbol

- Spontanbruning i syden er ikke bra for kroppen. Nordmenn er født og oppvokst i et miljø hvor vi gjennom generasjoner har vent oss til helt andre solforhold enn det vi finner i sydligere strøk. Det å komme hjem knallbrun fra sydenferien, er ikke et tegn på intelligens, sier hudlege Ole Fyrand.

Han er likevel ikke overrasket over hvor mange som fokuserer på brunfarge når de skal ut å reise.

- Dette er en trend som har pågått i mange år. De som er ungdommelige føler at brunheten signaliserer at du er aktiv, sporty, har penger til å reise og er et attraktivt objekt for andre. Det er likevel kortsiktig tenking, siden overdreven soling fremskynder aldringsprosessen, forklarer Fyrand

Resultater fra undersøkelsen:

Derfor soler jeg meg (Norsk ungdom mellom 14 og 22 år)

 • Fordi det er pent og forfriskende 61 prosent
 • Fordi jeg er så blek om vinteren 43 prosent
 • Fordi jeg føler meg mer attraktiv når jeg er brun 50 prosent
 • Fordi jeg vil vise at jeg har vært bortreist 29 prosent

  Derfor soler jeg meg ikke (Norske ungdom mellom 14 og 22 år)

 • Jeg synes ikke det er viktig å være brun 23 prosent
 • Jeg er redd for at for mye soling kan være skadelig 11 prosent
 • Jeg synes det er umoderne å være altfor brun 18 prosent

  Nordisk toppliste Er det viktig å bli brun?

 • Nordmenn 35 prosent
 • Svensker 32 prosent
 • Dansker 25 prosent
 • Finner 24 prosent

  Undersøkelsen ble gjennomført i november 2007. Totalt ble 4698 personer i Sverige, Norge, Danmark og Finland i alderen 14-79 år spurt.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer