Har du kontroll på været?

Bris, kuling, storm og orkan. Gudrun, Hårek og Inga. Vær er i vinden for tiden - sjekk hva du kan om værfenomener verden rundt.

Bryggen i Bergen under Ingas herjinger denne uken. Foto: Erik Ingvaldsen Foto: Erik Ingvaldsen
Bryggen i Bergen under Ingas herjinger denne uken. Foto: Erik Ingvaldsen Foto: Erik Ingvaldsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av kort tid har vi hatt besøk av både Gudrun, Hårek og Inga her i Norge, og nestemann ut er Jostein. Vi snakker om ekstremvær, men hva vet du egentlig om vær og vind, sånn rent bortsett fra at du synes det blåser litt om dagen, og at ekstremværet kanskje har fått navn etter noen du kjenner?

Noen blir sinte og andre blir smigret over å få uvær oppkalt etter seg. Meteorologene får telefoner både fra sinte navnebrødre og -søstre som ikke ønsker sitt navn brukt i en sånn sammenheng; og de får mer hyggelige telefoner fra andre som gjerne vil tilby bruk av sitt navn i varslingen av ekstremvær.

Det er kun ekstremvær med såpass krefter at de kan være en fare for liv og verdier, som blir tildelt egennavn. Navnene som som brukes av meterologene skal være norske, korte, enkle å skille fra hverandre og lette å si; det skal være alfabetisk og annethvert gutte- og jentenavn, og man forsøker å unngå navn til personer som figurerer mye i media. Så det vil nok vare lenge til vi får værrapporter i nyhetsmediene om "Mette-Marits ville herjinger" og "Hold på hatten, her kommer Ari".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer