Frost

Har fått nok

Tok drastisk grep.

NOK ER NOK: Lokale innbygger protesterer mot overturisme og blokkerer veien. Foto: Reinhard Hördmandinger/APA/AFP)/Austria OUT/NTB
NOK ER NOK: Lokale innbygger protesterer mot overturisme og blokkerer veien. Foto: Reinhard Hördmandinger/APA/AFP)/Austria OUT/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra er det blitt et større fokus på overturisme og bærekraftig turisme, og lokale innbyggere, men også myndighetene, på flere populære turistdestinasjoner har foreslått tiltak for å få ned antall besøkende i året.

Blant annet på nordmenns feriefavoritt Mallorca ropes det høyt om masseturisme, samtidig som det foreslås begrensninger på hvor mange utenlandske turister som kan besøke øya.

Flokker til

Turister er kjent for å flokke til populære steder som har vært med i kjente filmer og TV-serier. Det har vi blant annet sett på New Zealand etter «Ringenes herre»-filmene og Dubrovnik i Kroatia, der deler av «Game of Thrones» ble spilt inn.

Et annet sted som er blitt forbundet med filmer fra det store lerretet, er den østerrikske småbyen Hallstatt, som for alvor ble kjent etter at den angivelig var inspirasjon til Disney-filmen «Frost».

Hallstatt er et populært turistmål. Foto: Reuters/Lisi Niesner/NTB
Hallstatt er et populært turistmål. Foto: Reuters/Lisi Niesner/NTB Vis mer

Interessant nok har Mike Giaimo, filmens kunstdirektør, selv uttalt at han reiste til Norge og Canada for å hente inspirasjon til filmen, og blant annet skal navnet til det fiktive kongedømmet Arendelle være basert på sørlandsperla Arendal.

Kinesisk kopi

Men det er ikke bare «Frost» som er årsaken til alle turistene. Hallstad var også med i en sørkoreansk film fra 2006 og i Kina har de brukt flere milliarder på å lage en kopi av tettstedet, skriver BBC.

Turistene har flokket til det lille tettstedet i flere år, men nå har innbyggerne fått nok.

Totalt bor det rundt 800 personer i den idylliske småbyen, som er omkranset av fjell, men så mange som 10 000 turister besøker Hallstatt daglig i høysesongen, skriver nettstedet Insider.

Har fått nok

Nylig meldte BBC at innbyggere demonstrerte mot masseturismen ved å blokkere hovedtunnelen som leder inn mot byen. I bilder kan man se flere innbyggere som står foran tunnelen og holder opp skilt der det står slagord som «turisme ja, masseturisme nei» og «besøksbegrensning, gjenvinn habitatet».

Enkelte har også satt opp «antiselfie»-vegger for å hindre at utenlandske turister stopper langs veien for å ta bilder av seg selv. Etter protester i sosiale medier ble veggen fjerna.

ANTISELFIEVEGG: Innbyggere satte opp denne veggen for å hindre turistene. Foto: Reinhard Hördmandinger/APA/AFP)/Austria OUT/NTB
ANTISELFIEVEGG: Innbyggere satte opp denne veggen for å hindre turistene. Foto: Reinhard Hördmandinger/APA/AFP)/Austria OUT/NTB Vis mer

Tettstedet har allerede tatt grep for å begrense overturismen. For eksempel ved å begrense hvor mange busser som daglig kan kjøre inn, men innbyggerne ønsker flere tiltak som å begrense antallet turister, men også forby turistbusser etter klokka 17.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer