Maldivene:

Har knekt mygg-koden

På denne private øya i Det indiske hav kan du feriere uten frykt for kløende myggstikk.

UTEN MYGG: På denne Kunfunadhoo-øya på Maldivene har de jobbet iherdig for å skape et myggfritt paradis. Foto: SUPACHART / Shutterstock / NTB
UTEN MYGG: På denne Kunfunadhoo-øya på Maldivene har de jobbet iherdig for å skape et myggfritt paradis. Foto: SUPACHART / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På den private øya Kunfunadhoo på Maldivene kan du nyte kritthvite strender og det tropiske ferieparadiset. Uten å bekymre deg for mygg og kløende stikk.

Resorten «Soneva Fushi» har nemlig jobbet i årevis for å utrydde den plagsomme og muligens helsefarlige blodsugeren, skriver CNN.

For mygg er ikke bare irriterende, men kan også være bærere av alvorlige sykdommer som malaria, dengue og zika.

Bare det første året opplevde feriestedet en dramatisk nedgang på 98 prosent i myggbestanden.

- Uten kjemikalier

IRRITERENDE: Undrer du noen gang på hvorfor myggen er så interessert i akkurat deg? Det kan det være flere grunner til. Video: Faktisk.no Vis mer

Feriestedet inngikk et samarbeid med det tyske selskapet Biogents, som har utviklet myggfeller med miljøvennlige lokkemidler.

- Vi har sett på flere måter å håndtere myggen, uten bruk av kjemikalier, sier en av direktørene ved «Soneva Fushi», Arnfinn Oines.

Flere metoder og feller ble prøvd ut, før de landet på en løsning i 2019 som viste seg å gjøre stor suksess. Ikke bare for å få bukt med myggen, men også en oppblomstring av det biologiske mangfoldet.

To feller

Mer enn 500 av felle-typen «BG-GAT» ble plassert rundt på øya. Fellen er ment for tigermygg som allerede hadde bitt noen, og er på leting etter et sted å legge egg, ifølge Oines.

Den andre typen «The BG-Mosquitaire CO₂» er ment til å tiltrekke mygg som er på jakt etter blod, ved å bruke karbondioksid (CO2).

- «The BG-Mosquitaire CO₂» er unik og effektiv fordi den simulerer mennesker ved å bruke CO₂ og lukten av svette, forteller Oines.

Fellen både lukter og «puster» som mennesker, og dermed lokker og fanger dem. De første ukene fanget fellene tusenvis av mygg hver dag, ifølge CNN. De ansatte på resorten fikk også opplæring i myggøkologi.

- Mer frukt og vekster

Felle-systemet til Biogents har vist seg å være veldig effektiv for langtidsbruk.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra gjester som kommer tilbake år etter år, og har derfor merket forskjellen, sier direktøren.

Siden systemet ikke bruker kjemikalier har flere bestander av Maldivenes innfødte insekter blomstret opp.

- Disse pollinatorene er nå tilbake i overflod, noe som gjør at det er kommet mer blomster, frukt og annen vekst, sier Oines.

Han legger til at mer frukt og insekter, betyr at flere fugler besøker kysten av øya, og at ildfluer nok en gang har blitt observert om natta.