- Har satt på håndbrekket

Utenlandske turister legger igjen mindre penger på ferieøyene.

MALLORCA: Ifølge det lokale næringslivet legger turistene igjen mindre penger på restauranter og i butikker. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla/NTB
MALLORCA: Ifølge det lokale næringslivet legger turistene igjen mindre penger på restauranter og i butikker. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla/NTB Vis mer
Publisert

I løpet av sommeren var det rekordmange turister som besøkte øygruppa Balearene i Spania, hvor blant annet de to populære øyene Ibiza og Mallorca hører til.

Til tross for høy tilstrømming til ferieøyene, har ikke den lokale turistnæringen hatt en like god sommer som de så for seg. Ifølge tall fra Balearic Statistics Institute er det to områder hvor turistene har brukt mer penger, overnatting og transport, men det har ført til at turistene har valgt å bruke mindre på selve feriedestinasjonen.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Legger igjen mindre penger

I 2019, det siste normalåret før coronapandemien, stod overnatting og transport for 43 prosent av det totale pengeforbruket til turistene. I juli i år økte dette tallet til 50 prosent, skriver nettavisa Majorca Daily Bulletin.

August var heller ikke en god måned for det lokale næringslivet.

- Turistene har kommet med håndbrekket på. Salgsnedgangen var veldig merkbar, heter det i en uttalelse fra Antonia Gayà, president i dagligvareorganisasjonen Afedeco.

Også restaurantbransjen opplevde lavere tall denne sommeren. Restaurantorganisasjonene PIMEM og CAEB sier at turistene har lagt igjen mindre penger på årets ferie.

- Vi har gjort øyene for sesongbaserte og høysesongen er veldig dyr, uttaler Cèasar Amable i PIMEM til avisa.

Dropper høysesongen

De høye prisene, men også den økte tilstrømmingen av utenlandske turister, i høysesongen fører også til at spanske turister velger å legge ferien til andre tider på året. Ifølge Pedro Fiol, president i reisebyrået Aviba, er det blitt for dyrt for spanjolene å feriere innenlands.

- Det er sant at det har vært en reiseboom i kjølvannet av helserestriksjoner, men innbyggerne reiser mindre og mindre mellom øyene i høysesongen på grunn av de høye kostnadene. Det er like dyrt å reise til utlandet i juli og august, uttalte han til avisa tidligere denne måneden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer