I løpet av sommeren var det rekordmange turister som besøkte øygruppa Balearene i Spania, hvor blant annet de to populære øyene Ibiza og Mallorca hører til.
Til tross for høy tilstrømming til ferieøyene, har ikke den lokale turistnæringen hatt en like god sommer som de så for seg. Ifølge tall fra Balearic Statistics Institute er det to områder hvor turistene har brukt mer penger, overnatting og transport, men det har ført til at turistene har valgt å bruke mindre på selve feriedestinasjonen.
Legger igjen mindre penger
I 2019, det siste normalåret før coronapandemien, stod overnatting og transport for 43 prosent av det totale pengeforbruket til turistene. I juli i år økte dette tallet til 50 prosent, skriver nettavisa Majorca Daily Bulletin.
August var heller ikke en god måned for det lokale næringslivet.
- Turistene har kommet med håndbrekket på. Salgsnedgangen var veldig merkbar, heter det i en uttalelse fra Antonia Gayà, president i dagligvareorganisasjonen Afedeco.
Også restaurantbransjen opplevde lavere tall denne sommeren. Restaurantorganisasjonene PIMEM og CAEB sier at turistene har lagt igjen mindre penger på årets ferie.
- Vi har gjort øyene for sesongbaserte og høysesongen er veldig dyr, uttaler Cèasar Amable i PIMEM til avisa.

Legger ned forbud
Dropper høysesongen
De høye prisene, men også den økte tilstrømmingen av utenlandske turister, i høysesongen fører også til at spanske turister velger å legge ferien til andre tider på året. Ifølge Pedro Fiol, president i reisebyrået Aviba, er det blitt for dyrt for spanjolene å feriere innenlands.
- Det er sant at det har vært en reiseboom i kjølvannet av helserestriksjoner, men innbyggerne reiser mindre og mindre mellom øyene i høysesongen på grunn av de høye kostnadene. Det er like dyrt å reise til utlandet i juli og august, uttalte han til avisa tidligere denne måneden.