Harry nordmenn topper seg på ferie

Derfor slipper "harryen" i oss løs i ferien.

Publisert
Sist oppdatert

Er det å være harry i syden et særnorsk fenomen?

Neppe, men vi pynter kanskje mer på begrepet enn andre folkeslag.

Når vi får kledd oss i grilldress, har puttet to ukers forbruk av knekkebrød i kofferten og sitter på Gardermoen med første pils i hånden klokken 07:00 - da er det ferietid. Da er vi klar og på vei til harryland.

Men hva er egentlig det å være "harry"?

Det er kanskje ikke bevisst, men vi er en av få nasjoner som har et fellestbetegnende ord på det å avvike fra alt som har med stil og klasse, eller "normalen" å gjøre.

- Harry er et begrep middelklassen setter på folk flest. Det er snakk om et dannelsesideal som de fleste lever i en slags selvfornektelse til. Middelklassen reiser også til Syden, men leier seg kanskje en leiebil og holder seg litt i utkantsområder fordi de mener Spania er fullt av overturisme. Dette er en fornektelse av egen eksistens, sier Runar Døving.

Kostymene krymper og holdninger snus når vi reiser på ferie i syden.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Kostymene krymper og holdninger snus når vi reiser på ferie i syden. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Nordmenn hater feriefylla, men oi for en dobbeltmoral...

Døving er sosialantropolog og jobber ved Statens institutt for forbruksforskning. Han har blant annet skrevet hovedoppgave i Syden - fritidens land og dets folk.

Så hva er det som gjør at de fleste av oss ser ut til å miste alle hemninger når vi reiser på sydenferie.

- Sydenferien handler om putte alle normer på hodet. Det som er forbudt i hverdagen blir påbudt i fritiden. Til vanlig spiser vi sunt, drikker ikke alkohol i ukedagene, snakker ikke med folk vi ikke kjenner - på ferie skal vi skeie ut og gjøre alle disse tingene.

- Dette er vanlig for kulturer sterk arbeidsvilje og moral. Et sterkt skille mellom fritid og hverdag oppstår, forklarer Døving.

Så når sydenferien er for året det lørdagen er for uka, skjer det noe med oss.

Dette har komiker og skribent Arve Kalvø grepet fatt i. Han har laget en småskakk, men ærlig film som betrakter det norske folks forhold til fenomenet syden.

Se den fantastiske filmsnutten om nordmenn i syden her...

Harry borte - harry hjemme

Vi spurte folk på gata hva de betrakter som harry av nordmenn på ferie i utlandet og i sommersolen hjemme. Noen av meningene finner du under. Legg gjerne inn din mening til debatt i bunn av artikkelen.

Hit reiser harrytassene...

Grilling i parken
"De "hippe" unge i Oslo som drar ut i parkene og til plenene langs Akerselva med pils og stinkende engangsgrill så snart en solstråle viser seg.

Helst med fjollete over-size solbriller, kler av seg på overkroppen og velter seg i støyende grupper på gressplenene og tror de har det så konge. Krampaktig og grise-harry."

Harry nordmenn topper seg på ferie


Pils ved morgengry
"På vei til ombordstigning på Gardermoen en dag i juli, passerer jeg et av serveringsstedene. Klokken er halv ti om morgenen, og hva ser jeg? Mor og far som sitter og drikker øl mens ungene venter utålmodig på at sydenflyet skal ta av.

Altså, det er ingenting galt med å ta seg en øl mens man venter på flyplassen, og heller ingenting galt med å ta seg en øl foran ungene. Men klokken halv ti om morgenen...det er harry, det.

Generelt er det veldig harry å tylle i seg alkohol dagen lang bare fordi det er ferie."

Frem med bh-en
"Den engelske kjæresten min er ennå i sjokktilstand – det er hans første sommer i Norge og han kommer ikke over hvordan norske jenter vrenger av seg klærne bare sola viser seg.

Til tross for at det er iskaldt ute. Du kan se at de sitter der og fryser, men de gjør det likevel.

Han klager jo selvfølgelig ikke, men tross for denne rare ekshibisjonismen så synes han det er ennå rarere at de ligger der uten å engang tenke på hva de har på seg. Som for eksempel utvaska, gule og slitte bh-er. Ikke fint og ganske så Harry."

Not to do i utlandet:
"Jeg syntes det er så utrolig mange ting som er harry med nordmenn på ferie. Spesielt i utlandet. Det er lett å remse opp;

Kjøpe Jägermeister på tax free og drikke en shot hver morgen fordi det redder feriemagen. Å måtte iføre seg alt lokalt: NEI du trenger ikke senoritakjole, vifte og roser i håret bare fordi du er i Spania.

Komme av flyet med sombrero/cowboyhatt/panamahatt/solhatt på hodet, eller ikke bruke solkrem på stranden.

For ikke å snakke om å gå amok når ting er billig i butikker. Spesielt alkohol.

Ikke respektere andres køkultur. På flyplassen står alle i pene køer, bortsett fra til flyene som går til Norge, der er det en eneste stor saueflokk.

Til sist er det å ta med knekkebrød, eller annen norsk mat, blodharry. Det finnes ikke unnskyldning. Nei, nei, nei - man tar ikke med norsk mat på tur. Da får du heller sitte på stabburet ditt."

Alle innleggene kommer fra folk i den norske middelklasse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer