Julehandel:

Harryhandle? Venter kjempekøer

Dette er nye regler du må kunne før du drar til Sverige.

LANG VENTETID: Skal du på harryhandel til Sverige så må du regne med lange køer og mye venting på returen. Foto: Odd Roar Lange
LANG VENTETID: Skal du på harryhandel til Sverige så må du regne med lange køer og mye venting på returen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førjulshandelen er i gang for fullt. Og denne helga skal tusenvis av nordmenn krysse grensa til Sverige for å handle billig julemat og julegaver.

Men, ikke alle har fått med seg at det natt til fredag 3. desember ble innført nye og strengere innreiseregler til Norge. De kan få seg en real overraskelse når de skal tilbake til Norge. For etter bare få timer med de nye reglene ble det lange køer ved den travleste grenseovergangen, Svinesund i Viken fylke.

Og ved grensestasjonen regner de med en travel helg med kjempekøer gjennom hele helgen.

Harryhandel

PÅ GRENSEN: Alle som krysser grensa inn til Norge må gjennomføre coronatest. Foto: Odd Roar Lange
PÅ GRENSEN: Alle som krysser grensa inn til Norge må gjennomføre coronatest. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Nordmenn som hadde vært på såkalt harryhandel i Nordby, Svinesund og andre steder i Sverige måtte stå i lange køer sammen med alle andre som skulle inn i Norge.

69 dager etter at det forrige gang var testing ved grensa måtte teststasjonen ved Svinesund åpnes igjen. Og de kommer i første omgang til å holde åpent i to uker. Innen den tid vil regjeringen avgjøre om den strenge grensekontrollen skal forlenges eller opphøre i denne omgang.

BESTIKK: Usikker på hvilken vei bestikket bør stå i oppvaskmaskinen? Her får du svaret. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Dette er reglene

Alle som reiser inn til Norge må teste seg ved grensa til Norge, dette gjelder også norske borgere, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

At du har coronasertifikat med to eller tre vaksiner registrert fritar altså ikke for testkravet.

For dem som passerer en grensestasjon med testsenter må coronatesten foretas der. Og dette er årsaken til de lange køene ved Svinesund.

I tilfeller hvor det ikke er teststasjon på grensen, teststasjonen ikke er åpen eller myndighetene har anvist at test ikke skal gjennomføres på grenseovergangsstedet, må du teste deg på en annen teststasjon eller å ta selvtest innen 24 timer etter ankomst.

Ved positiv antigen hurtigtest eller selvtest skal du ta PCR-test snarest mulig og seinest innen et døgn.

Og alle personer over 12 år skal benytte munnbind i tilfeller hvor det ikke er mulig å unngå nærkontakt med andre personer fram til det foreligger negativt testresultat.

Innreiseregistrering

I tillegg til testen skal alle innreisende over 16 år skal registrere sin innreise på nettsida entrynorway.no før ankomst til Norge. Dette kravet gjelder også for nordmenn.

Og du må bevise at du har registrert deg. Dette kan du enten gjøre digitalt via mobiltelefonen eller nettbrett. Eller grensestasjonen kan sjekke at du er registrert ved å kontrollere din ID mot sitt register.

Dette er en av årsakene til at alle som reiser inn i Norge skal kunne identifisere seg.

Husk passet

Alle reisende som drar til eller fra Norge må være forberedt på å vise gyldig legitimasjon. Pass eller nasjonalt ID-kort med reiserett er de eneste norske reise– og ID-dokumentene som er gyldig i utlandet.

ID-kortene er bare gyldig i EU-/EØS-landene og Sveits. Dette gjelder både på flyplasser, havner og grenseoverganger langs veiene.

Politiet anbefaler at du tar med deg passet eller nasjonalt ID-kort med reiserett på reiser også innenfor Norden for å lette grensekontrollen.

Men grensekontrollen godtar normal både førerkort og bankkort med bilde som ID for nordmenn som reiser inn i Norge,

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer