Hundrevis får ikke reise med Ryanair

Havnet på Ryanairs «svarteliste»

Fikk tilbake penger via kredittkort - får ikke fly før de er betalt tilbake.

SVARTELISTET: Kunder som har fått refundert billetter via kredittkortselskapet bannlyses nå hos Ryanair med mindre de betaler tilbake. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/NTB
SVARTELISTET: Kunder som har fått refundert billetter via kredittkortselskapet bannlyses nå hos Ryanair med mindre de betaler tilbake. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da britiske Gaynor Johnston skulle sjekke inn familien på Ryanair-flyet til Portugal, som gikk tre dager senere, ble hun stoppet.

Årsaken var nemlig at Ryanair krevde henne for drøye 400 pund (4700 kroner) for en Ibiza-tur hun avbestilte i fjor sommer på grunn av pandemien, der britiske myndigheter frarådet ikke-nødvendige turer til utlandet.

Flyturen gikk nemlig som planlagt, og billettene kunne derfor ikke avbestilles direkte via Ryanair, som flyselskapet har spesifisert i sine billettvilkår.

Johnston benyttet seg derfor av såkalt chargeback via kredittkortselskapet (American Express) for å få refundert pengene for flybilletten, altså der transaksjonen reverseres.

Dermed havnet hun på selskapets svarteliste, melder Moneysavingexpert.

– Bookingen din var ikke kvalifisert for refusjon ut fra våre vilkår og betingelser da du kjøpte billetten din. Uavhengig av om chargeback-saken blir avsluttet eller avgjort i din favør, må beløpet betales tilbake før avreise og vil ikke bli refundert, heter det seg i en e-post kvinnen har fått fra flyseskapets svindelavdeling.

Bannlyst til de betaler

Nettstedet har også pratet med to andre passasjerer som har opplevd det samme. De tre får ikke reist med Ryanair med mindre de betaler tilbake beløpet Ryanair mener at de urettmessig fikk refundert.

Selv om de riktignok fikk kjøpt årets billetter uten problemer, var det først ved innsjekking eller når de ville endre på billettene at meldingen om skyldig beløp kom opp på skjermen.

De har fått tilbud om å få refundert pengene for årets reise dersom de ikke ønsker å betale det skyldige beløpet. For Johnstons del valgte hun å betale de 400 pundene, siden en avlyst reise også ville bety at penger gikk tapt på allerede betalt leiebil, opphold, flyplassparkering og Covid 19-tester.

En annen passasjer nettstedet har snakket med, som skyldte 600 pund etter tilsvarende «avbestilling» i september i fjor, valgte heller å få refundert billetten og benytte seg av et annet flyselskap. Han får da ikke flydd med Ryanair mer før de 600 pundene er betalt.

Det er også noe Ryanair understreker i sine billettvilkår, under artikkel 7:

– Vi kan nekte å ta med deg eller bagasjen din på alle fly tilknyttet Ryanair-gruppen, hvis (…) du skylder oss penger fra en tidligere flytur fordi betalingen har blitt vanæret, nektet eller tilbakeført.

Gjelder flere hundre

Ifølge Berlingske Tidende dreier det seg om oppunder 1000 kunder som nå er svartelistet og ikke får flydd med selskapet med mindre de gjør opp for seg.

Og det ser ikke ut til at Ryanair bryter et lovverk med å gjøre det på denne måten. Til CNN sier Colin Murphy, advokat i reiseavdelingen til Leigh Day, at han ikke ser noen måter å utfordre denne praksisen på.

– Flyselskaper har et vidt skjønn til å nekte ombordstigning, sier Murphy til nettstedet.

Forrige uke droppet også britiske myndigheter å gå videre med en sak mot Ryanair og British Airways for ikke å refundere billetter kunder ikke fikk brukt under nedlåsingen. Konklusjonen var at lovverket ikke tydelig gav disse passasjerene rett til refusjoner.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer