Havskilpaddene: Fra liv til død på to minutter

De utrydningstruede store grønne havskilpaddene er et unikt skue for oss landkrabber. Er du heldig kan oppleve dem på nært hold på Lankayan.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle forunt å se havskilpaddene legge egg i naturen, så da vaktene ropte ”green turtle” – ”a big female”, følte vi oss med rette priviligerte.

Fem minutters gange senere så vi skilpadden, og det var bare å slå seg ned.

Helsesjekk

Skilpaddene bruker lang tid på å finne seg et egnet sted til eggene, og etter at eggene er lagt, bruker den de store luffene til å skjule eggene i sanden. Det er et imponerende skue, vår ekspert anslo vekten på ”vår” skilpadde til å være et sted mellom 120 og 150 kilo.

Skroll ned for mer.

En drøy time senere stabber den store giganten seg ned mot sjøen – tydelig utslitt etter påkjenningen. Det er dette tidspunktet to av betjeningen har ventet på, de går over skilpadden og fjerner parasitter og andre snyltere som har festet seg på skallet hennes. Minutter senere er det bare krusningene i sjøen og de over en meter brede sporene i stranden som vitner om skilpaddens besøk.

Liv og død

Med en gang skilpaddene klekkes tar instinktene over: Det eneste som står i hodet på dem er å komme seg ut i havet. Blir de værende på land blir de enten spist av fugler, eller svidd av den kraftige sola, og omkommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer