Havskilpaddene: Fra liv til død på to minutter

De utrydningstruede store grønne havskilpaddene er et unikt skue for oss landkrabber. Er du heldig kan oppleve dem på nært hold på Lankayan.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke alle forunt å se havskilpaddene legge egg i naturen, så da vaktene ropte ”green turtle” – ”a big female”, følte vi oss med rette priviligerte.

Fem minutters gange senere så vi skilpadden, og det var bare å slå seg ned.

Helsesjekk

Etter å ha lagt eggene graver skilpadden dem ned i sanden.
Etter å ha lagt eggene graver skilpadden dem ned i sanden. Vis mer


Skilpaddene bruker lang tid på å finne seg et egnet sted til eggene, og etter at eggene er lagt, bruker den de store luffene til å skjule eggene i sanden. Det er et imponerende skue, vår ekspert anslo vekten på ”vår” skilpadde til å være et sted mellom 120 og 150 kilo.

Skroll ned for mer.

En drøy time senere stabber den store giganten seg ned mot sjøen – tydelig utslitt etter påkjenningen. Det er dette tidspunktet to av betjeningen har ventet på, de går over skilpadden og fjerner parasitter og andre snyltere som har festet seg på skallet hennes. Minutter senere er det bare krusningene i sjøen og de over en meter brede sporene i stranden som vitner om skilpaddens besøk.

Liv og død

Utrolig å tenke på at de i voksen alder kommer til å veie rundt 150 kilo.
Utrolig å tenke på at de i voksen alder kommer til å veie rundt 150 kilo. Vis mer


Med en gang skilpaddene klekkes tar instinktene over: Det eneste som står i hodet på dem er å komme seg ut i havet. Blir de værende på land blir de enten spist av fugler, eller svidd av den kraftige sola, og omkommer.

Og at kompasset var i orden var tydelig. Dersom du snudde en av ungene motsatt vei roterte de rundt med en eneste gang. Jentene på øya smilte moderlig der de sto med hver sin nyklekkede skilpaddeunge i hendene. Med sjøen kun et par meter unna så det ut som om redningen var nær. Dessverre varte ikke idyllen lenge; etter hvert som skilpaddeungene la på svøm begynte nemlig havet å fråde av små haier.

Der vi sto hørte vi kun små snappelyder, mens utallige småhaier forsynte seg grovt av kveldsmåltidet. Naturen er hard.

Tall og fakta

"Vår" lille krabat. Noen sekunder senere var han haimat...
"Vår" lille krabat. Noen sekunder senere var han haimat... Vis mer


Lankayan patruljeres daglig av de ansatte på jakt etter skilpadder. Dersom en skilpadde oppdages følger de etter og markerer hvor eggene legges. Deretter samles eggene inn slik at de ikke skal bli tatt av rovdyr. Når eggene klekkes cirka to måneder senere slippes de løs – herfra må de klare seg på egenhånd.

De grønne havskilpaddene på Lankayan legger mellom 80 og 120 egg om gangen, og grunnen er enkel: Statistisk sett vil kun to til tre prosent av ungene overleve den første dagen. De trenger med andre ord all den hjelpen de kan få. Av de 103 ungene vi slapp løs overlevde antagelig ingen.

Alle skilpaddeungene slippes løs.
Alle skilpaddeungene slippes løs. Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer