Heftig vrakdykk på Kypros

Bli med på et av verdens mest spektakulære vrakdykk. Tekst: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Like utenfor kysten av Larnaca ligger den gigantiske bilfergen Zenobia på havets bunn. Foto: Stefan Horvath, Aphrodite 2009
Like utenfor kysten av Larnaca ligger den gigantiske bilfergen Zenobia på havets bunn. Foto: Stefan Horvath, Aphrodite 2009 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kypros' mest spennende turistattraksjon finner du under vann. Alle kan gjøre det, og DinSide dykket ekstra dypt, helt ned til bilfergen Zenobia - et av verdens mest spektakulære vrakdykk.

Den svenske bilfergen Zenobia sank utenfor Kypros i 1980, og er aldri blitt hevet - noe tusenvis av dykkere og turister fra hele verden bobler av glede over i dag.

Det bruser også litt i DinSide når vi går inn for landing på Larnaca flyplass. Fra flysetet kan vi tydelig se konturene av giganten som ligger 1400 meter fra land ved den kypriotiske havnebyen. Det klare vannet klarer ikke å skjule kjempen med den mørke historien der nede i dypet.

Det er en litt surrealistisk følelse at vi noen timer senere skal befinne oss under en av de små dykkebåtene som krydrer overflaten fra fiskeperspektivet vårt. Vi skal være med på et ikke helt ufarlig vrakdykk i verdensklasse.

Dødelig dykkeparadis

Vraket ligger i dag på sandbunn på 42 meters dyp, mens det høyeste punktet på båten er helt oppe på 16 meters dyp. Dimensjoner som tilsier at vi ikke snakker om noen forlystelsesbåt. Og for alle har det heller ikke alltid vært forlystelse å dykke på giganten. Selv om det hele ser ganske fredfullt ut fra den asurblå og speilblanke overflaten i dykkebåten, lurer det mange feller der nede i dypet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer