Hellas-ferie? Dette må du vite

Kreta eller Rhodos i sommer? Dette bør du vite om regler og hva som kan møte deg.

FRISTER HELLAS? Hellas har nå åpnet flyplassene på øyene for direktetrafikk - og charterselskapene Apollo og TUI starter opp med charterreiser fra Oslo til Kreta og Rhodos i midten av juli. Lar du deg friste av en solreise hit i sommer, er det noen ting du bør vite - som hvordan det egentlig er med servicefasiliteter, smittevernregler og corona-tester. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FRISTER HELLAS? Hellas har nå åpnet flyplassene på øyene for direktetrafikk - og charterselskapene Apollo og TUI starter opp med charterreiser fra Oslo til Kreta og Rhodos i midten av juli. Lar du deg friste av en solreise hit i sommer, er det noen ting du bør vite - som hvordan det egentlig er med servicefasiliteter, smittevernregler og corona-tester. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. juli skal norske myndigherer komme med en liste over europeiske land du kan reise karantenefritt til, fra 15. juli.

Danskene har allerede fått sin liste med godkjente land - og finnene får sin rundt samme tid som oss - men de har alledere lansert noen land som sannsynligvis vil være godkjente, og blant dem er Hellas og Italia.

Sannsynligheten er stor for at Hellas vil åpnes for nordmenn fra 15. juli - noe som også forsterkes av charterselskapenes ferske nyhet om at de åpner for reiser til Kreta og Rhodos fra 17. juli.

Flere greske øyer åpner nå for direkte flytrafikk fra utlandet.

Dersom du tenker deg på ferie til Hellas; om det er til Kreta, Rhodos eller andre destinasjoner:

Dette bør du vite om hvordan situasjonen er i Hellas og hva du kan forvente deg av service, tjenester og generelle smittevernregler.

#1: Kan du reise til Hellas nå?

Greske myndigheter åpnet for reisende fra EU/Schengen-land fra 1. juli, noe som inkluderer nordmenn. Så du kan uten problem reise inn i Hellas.

Men det norske reiserådet som fraråder alle unødvendige reiser til hele verden (med unntak av Norden) gjelder fremdeles.

Det norske Utenriksdepartementet skal komme med en liste over land hvor frarådningen fra å reise ikke lenger vil gjelde. Lista skal ofentliggjøres 10. juli og de nye reiserådene vil da gjelde fra 15. juli.

Merk deg at myndighetene har sagt at listen vil evalueres hver 14. dag og at rådene kan endres dersom smittesituasjonen forandrer seg. Dersom smitten i Hellas for eksempel skulle stige, kan reiserådet som fraråder reiser til landet, bli gjeninnført.

#2: Krever Hellas corona-test?

Hellas krever ikke at du har tatt en corona-test før ankomst, men du må fylle ut et skjema på nett seinest 48 timer før ankomst. Dette skjemaet finner du her.

Når du har fylt ut skjemaet, får du en QR-kode som du må vise til sikkerhetspersonell ved ankomst på flyplassen. På bakgrunn av denne vil du bli henvist enten til utgangen for videre reise eller du kan bli bedt om å avlegge en corona-test.

Nordmenn vil kun bli utsatt for tilfeldige tester.

Dersom du må avlegge en corona-test, kan du fortsette til destinasjonen din og oppholde deg der i isolasjon i en dag, inntil resultatet av testen foreligger. Du kan altså selv bestemme hvor du oppholder deg denne dagen.

Dersom testen er positiv, vil du bli pålagt 14 dagers karantene i et dedikert karantene-hotell.

I så tilfelle vil den greske stat betale alle dine utgifter: Overnatting, måltider, transport og helsehjelp.

#3: Må du bruke munnbind?

Det er ikke pålagt å bruke munnbind på offentlige steder - men det er anbefalt å bruke det på avgrensede plasser. Du må bruke munnbind på offentlig transport.

- Det er påbudt å bruke munnbind på Metroen og alle andre former for offentlig transport, som drosjer, shuttlebusser og annen turisttransport. Det er sterkt anbefalt å bruke masker i butikker, og dette er en anbefaling grekere retter seg etter, sier Maria Diamanti, ambassadør ved Hellas' ambassade i Oslo, til Dinside.

Noen yrkesgrupper er pålagt å bruke munnbind.

#4: Er butikker, museer, kulturattraksjoner, restauranter og nattklubber åpne?

Det meste av butikker, restauranter og kulturelle attraksjoner som museeer og andre attraksjoner, er tillatt å holde åpent nå - i tillegg til fornøyelsesparker, badeland, spa og mye annet.

- Når det kommer til restauranter, er både innendørs og utendørs serveringer åpne, med en minimumsdistanse på mellom 70 centimeter til 1,7 meter. Det kan ikke sitte flere enn seks samlet - men dette gjelder ikke for barnefamilier, sier ambassadør Diamanti.

Det er også tillatt med utendørs konserter og liknende arrangementer.

- Men er restaurantene faktisk åpne?

- Ja, mange serveringssteder, restauranter, butikker og cafeer er åpne, og forholder seg selvfølgelig til lokale krav om distansering og smittevern. Om favorittrestauranten man vanligvis besøker er åpen også i sommer, kan jeg dessverre ikke bekrefte, sier Aspengren i TUI.

- Mange av tavernaer er allerede åpne og vil åpne etterhvert som gjester kommer ned til reisemålene. Normalt så starter de med egne ferierende fra midten av juli, sier Erik Haug, administrerende direktør i Apollo Norge.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

#5: Hvordan er smitteverntiltakene på hotellene?

Det er egne smittevernregler som gjelder både for hoteller og restauranter.

Ifølge Haug, har hotellene deres innført utvidet rengjøring med økt fokus på desinfisering av kontaktflater.

Det er generelt krav til sosial distansering på offentlige steder - også hotellets fellesområder.

Når det gjelder matservering på hotellets restauranter, er dette hva TUI og Apollo kan fortelle, som gjelder for deres hoteller:

- Når det er mulig, vil bufféer erstattes med bordsevering. På restaurantene vil bordene stå med 1,5-2 meters avstand. Enkelte av personalet vil bruke munnbind, sier Haug.

- Buffeter og serveringsteder vil ha begrenset kapasitet og mer personlig service enn vanlig. For å kompensere for begrenset kapasitet så vil de utvide åpningstidene. Hotellene vil løse dette på ulike måter og vil informere tydelig om det. Alle bord rengjøres grundig etter hver bordsetting, sier Aspengren.

#6: Hva med basseng og strender?

Diamanti ved Hellas' ambassade i Oslo, sier til Dinside at det er innført regler for distansering på stredene:

- På strender vil det være tillatt med maks 40 gjester per 1000 kvadratmeter, og det vil gjøres tellinger for å sikre dette. Minimum-avstanden mellom individuelle parasoller er 4 meter, mens solsenger som er under parasollene ikke kan stå tettere enn 1,5 meter, forteller Diamanti.

- Strendene er åpne, også her praktiseres det regler for distansering og godt smittevern, sier Aspengren, og forteller at det vil bli stilt de samme reglene til sosial distansering og smittevern ved hotellenes bassengområder.

- Det vil blant annet være større avstand mellom solsengene, sier hun.

- Solsenger og parasoller blir desinfisert daglig, og noen steder brukes éngangsunderlag. Basseng- og strandhåndklær blir utlevert på rommene når det er mulig, sier Haug i Apollo.

Han bemerker at krav om sosial distansering også gjelder i hotellets bassengområder.

- Ved basseng og sandstrand vil solsenger og parasoller ha 2-4 meters avstand, sier Haug til Dinside.

Det kan imidlertid være ulikheter i hvordan sosial distansering praktiseres, på offentlige og private strender:

- Strender med tilknytning til hoteller vil nok ha klarere retningslinjer og tilsyn enn offentlige strender. For vår del vil strender tilknyttet våre hoteller også ha ekstra avstand mellom solsengene, sier Aspengren til Dinside.

#7: Hva med transfer-busser?

Det er egne regler for smittevern på transferbussene med tanke på tillatt antall om bord. Det er også påbudt med munnbind både for sjåfør og passasjerer. Og det er krav til fungerende ventilasjon.

Ifølge Apollo, vil halvpartene av setene på bussene vil stå tomme.

- Her praktiserer vi anbefalingene gitt av lokale myndigheter, understreker Aspengren.

#8: Hvordan er smittevernreglene generelt?

Rådene til innbyggerne er her, som i Norge: Hold avstand, vask hendene ofte med såpe eller hånddesinfeksjon - og host/nys i armhulen. Hold deg hjemme dersom du kjenner deg dårlig.

#9: Kan du reise fritt rundt?

Ja, når du er ankommet landet og har oppholdt deg det pålagte døgnet i selvisolasjon, kan du reise fritt rundt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer