Helse på reisen

Du har endelig fått ferie og kommet deg av gårde på drømmereisen så skjer det som ikke skal skje. Du blir syk. Hva gjør du nå? Her finner du gode råd for en sunn og trygg reise.

Helse på reisen
Publisert

God helse på reisen er noe man tar for gitt helt til man erfarer det motsatte. Da er det gjerne for sent. Ferien spoleres og man kan ende opp med spolert ferie og en ekkel, stor regning i stedet for hyggelige minner. Det er vanskelig å gardere seg mot uhell, men med et par forberedelser og litt sunn fornuft kan du unngå de aller verste risikoene.

Før reisen

Overlege Jan Fuglesang ved Statens institutt for folkehelse har denne formaningen til folk som skal ut på reise:

- Planlegg vaksinasjoner i god tid. Skaff mest mulig informasjon om forhold på stedet du skal til, og dann et bilde av hvilke boforhold det er snakk om. Hvilken standard er maten du får servert? For de mer eksotiske steder bør du undersøke hvor det er mulig å få brukbar legehjelp. Husk reiseforsikring!

Er du født etter 1952 er du høyst sannsynlig vaksinert mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt. Da disse vaksinene har en varighet på ti år kan du være tjent med å sjekke om du trenger en ny dose. Planlegger du en reise til mer eksotiske strøk kan du i tillegg trenge vaksiner mot 7699">gul feber, 7707">hepatitt A og 7701">kolera. Du kan også behøve forebyggende middel mot 7686">malaria. Videre anbefales vaksine mot tyfoidfeber for litt lengre reiser med usikker mathygiene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer