Reiseforsikring

Helsetrygdkortet dekker ikke alt

Høysesongen for skiskader er i gang, og du bør ha en god forsikring hvis du skal svinge deg i Alpe-bakkene.

SKADETOPPEN: Den høyeste gjennomsnittsummen for skiskader som dekkes av reiseforsikringen er på drøyt 29.000 kroner, ifølge SOS International, og det er én gruppe som blir mer skadet enn andre. Les hvem i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKADETOPPEN: Den høyeste gjennomsnittsummen for skiskader som dekkes av reiseforsikringen er på drøyt 29.000 kroner, ifølge SOS International, og det er én gruppe som blir mer skadet enn andre. Les hvem i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høysesongen for norske skiskader er fra uke 3 til 13, men de fleste skiskadene skjer i uke 8, skriver SOS International, som er en av de ledende assistanseorganisasjonene i Norden.

Fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter SOS International akutt assistanse over hele verden, dag og natt, året rundt.

Den såkalte «Knokkelekspressen» står klar, altså 300 forhåndsbookede flyseter og ambulansefly som skal frakte skadde nordboere hjem fra skibakkene i Alpene hvis de er uheldige og skader seg.

Noen skader er dyrere enn andre

Ifølge tall fra SOS International skjer de fleste skiulykkene i Østerrike etterfulgt av Italia og Sveits.

- Det er fortsatt flere menn enn kvinner som skader seg i skibakkene, men i motsetning til tidligere, ser vi at kvinnenes skader nå er de dyreste i gjennomsnitt, sier divisjonsdirektør Karin Tranberg i assistanseorganisasjonen.

SKADEPRIS: Norske kvinner har de dyreste skiskadene i gjennomsnitt, selv om menn skader seg mer i antall. Foto: skjermdump.
SKADEPRIS: Norske kvinner har de dyreste skiskadene i gjennomsnitt, selv om menn skader seg mer i antall. Foto: skjermdump. Vis mer

Det er vanskelig å peke på én enkelt årsak til dette, men når de ser nærmere på skadeakene, er det flere kneskader blant kvinner enn menn, og det kan være noe av forklaringen, mener Tranberg.

HODE, SKULDER, KNE OG TÅ: Kneskader er de vanligste skadene i skibakken, etterfulgt av skulder- og ankelskader. Kneskadene er ofte dyrere enn de øvrige. Foto: skjermdump.
HODE, SKULDER, KNE OG TÅ: Kneskader er de vanligste skadene i skibakken, etterfulgt av skulder- og ankelskader. Kneskadene er ofte dyrere enn de øvrige. Foto: skjermdump. Vis mer

Allerede registrert skader til 100.000,-

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige kan allerede fortelle om skadetilfeller blant sine kunder fra januar 2020:

  • I Italia faller en godt voksen mann på ski og brekker lårbeinet. Han blir først innlagt på privat klinikk, som deretter overfører ham til et større offentlig sykehus. Noe blir dekket av det offentlige, men kunden er ikke i stand til å reise hjem som planlagt. Noe senere blir kunden fraktet hjem med båre på fly. Fly, følge av sykepleier, ambulanse til og fra fly, flybilletter og diverse annet koster totalt 100.000 kroner.
  • En ung jente faller på ski og skader hode og nakke i Østerrike. Selv om hun har skihjelm på, slår hun seg kraftig. Hun blir hentet med helikopter og flydd til sykehus. På grunn av kraftig hjernerystelse kunne hun ikke reise hjem som avtalt. Helikoptertransport, legehjelp, nye flybilletter og hotell gir en totalsum på rundt 80.000 kroner for skaden.

- Jeg hørte også om en kunde i fjor som skulle filme skituren med mobilen i full fart. Det endte med knall og fall, der resten av skiferien ble tilbrakt i sykesengen, sier Voll til Dinside.no.

Ikke gå på «afterski-smellen»

Selv små skader kan komme på flere titalls tusen kroner. Dét fikk en uheldig Gjensidige-kunde erfare på skiferie, som Dinside skrev om i fjor.

Nordmannen var på ferie i Alpene, og litt ut på dagen besvimte han i skibakken og ble hentet av helikopter. I forklaringen fortalte kunden at han var blitt dårlig etter en lunsj, men rapporten fra legen viste at kunden hadde over to i promille. Helikopter og legebesøk kostet over 50.000 kroner, noe kunden delvis måtte betale selv.

Et annet eksempel var en kunde av Gjensidige som skulle renne hjem fra et fuktig afterski-party, men da han kom ned til hovedveien, klarte han ikke å stoppe, og kjørte rett ut i veien og inn i en bil. Kunden ble lettere skadet, men trengte legehjelp.

- For mange er afterski en obligatorisk måte å avslutte en fin dag på. Ikke alle klarer å begrense alkoholinntaket, og vi har registrert flere ulykker etter slike fester. Ski på bena og høy promille, er noe du skal holde seg langt unna, oppfordret Voll.

Sørg for å være forsikret

Noen nordmenn tror at å ha med seg det europeiske helsetrygdekortet på skiferien er nok, men dette kortet dekker kun behandling på lik linje med innbyggerne i landet der ulykken oppstår.

Derfor vil hjemtransport og privat sykehus ikke være dekket dersom du ikke har reiseforsikring, påpeker SOS International.

Private klinikker konkurrerer om pasientene

Samtlige forsikringsselskap Dinside snakket med i fjor anbefaler sterkt å ha en reiseforsikring, noe også Utenriksdepartementet har vært tydelige på.

Ved skiulykker i Mellom-Europa ser vi at det er mange private klinikker og legevakter som samarbeider med alpinanleggene, og hvis du får en skade, blir du gjerne fraktet rett til den private samarbeidspartneren enten du vil eller ikke.

- Vi får enkelte henvendelser fra kunder som forteller at helsepersonalet ved de private legevaktene har utført flere medisinske prøver på dem som neppe en norsk legevakt ville gjort, sa informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring.

... og du får regninga

Mistenker du at legen er på ville veier bare for å kunne skrive en fet faktura, bør du sette foten ned og forlange å få snakke med medisinsk personale hos reiseforsikringsselskapet ditt, fortsetter han.

- Skader du deg i alpinbakken, bør du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Er du i utlandet, vil du bli henvist til leger og sykehus som ditt selskap har samarbeid med, slik at du slipper å legge ut penger for behandlingen, supplerte Ole Irgens i Tryg.

Han ber deg også være oppmerksom på at ambulanser og sykehus i Alpene nærmest konkurrerer om pasientene, slik at du ikke skal akseptere det første og den beste tilbudet du får.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer