Flyreiser

- Helt hinsides

Raser mot Norwegians dobbeltpris. Nå blir det endring.

KOSTBAR FERIE: Jon Bakken og Bente Cecilie Vindvik er på ferie sammen med kattene Kaduna og Katsina. Det ble en kostbar reise. Foto: Privat
KOSTBAR FERIE: Jon Bakken og Bente Cecilie Vindvik er på ferie sammen med kattene Kaduna og Katsina. Det ble en kostbar reise. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har kjæledyr vet at det kan føre til noen ekstra kostnader som ikke helt var tatt med i planene. Det vet særlig de som skal ut og reise og trenger å sende hunden eller katten med fly.

Og nå reagerer Norwegian-passasjer Bente Cecilie Vindvik på det hun oppfatter som urimelig praksis og særdeles høye ekstrakostnader.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Vindvik sender sine to små katter i samme bur, men må likevel betale som om de hadde hvert sitt.

I tillegg til praksisen med dobbel betaling, satte Norwegian opp prisene kraftig fra 1. februar, men nå kan det bli endring igjen.

Dette er historien

- Sammen med min samboer Jon Bakken, reiser jeg fra to til tre ganger i året fra Stavanger til en liten leilighet vi har i Mijas litt vest for Málaga i Sør-Spania, sier Vindvik til DinSide.

- Vi har to katter, søstrene Kaduna og Katsina, som er oppkalt etter to store byer i Nord-Nigeria. Rasen er African Short Hair og er det vi kan kalle en nigeriansk variant av norsk huskatt. De liker best å ligge i samme bur, og da kan vi ikke ta dem inn i kabinen. Tidligere betalte vi 990 kroner pr. katt én vei og det var drøyt når kattene reiste i samme bur. Jeg klaget på dette til Norwegian, uten at det hjalp den gangen.

Prisøkning

Fra 1. februar endret Norwegian prisen, og det gikk fra dyrt til dyrere, for Vindvik.

- Like etterpå satte de opp prisen til 1800 kroner pr. katt. Det skal bemerkes at det er mulig å ta kattene med inn i flyet i hvert sitt lille bur som skal kunne settes under setet foran oss. Prisen for dette er lavere, nemlig 750 kroner pr. katt, forteller hun.

- Vi synes prisene er helt hinsidige. Billetten for de to kattene kom på 3600 kroner, noe som er mer enn prisen for billettene til oss to.

Hun mener det er vanskelig å forstå at det koster mer å ha dem i lasterommet enn i kabinen.

- I tillegg burde prisen vært pr. bur så lenge totalvekten for to katter er mindre enn maksvekten for en hund, mener Vindvik.

Nå får hun ønsket om billigere reise for kattene innfridd.

Legges tid

Anna-Lena Nordling, pressevakt i Norwegian, forteller til DinSide at det å ta med kjæledyret sitt, er ikke inkludert i billetten din. Du må legge det til bestillingen.

- Vi ønsker å påpeke at det kan være stressende for dyr å reise med fly og vi ber passasjerer å påse at kjæledyret er vant til og komfortabel med buret i god tid før avreise, for å gjøre reisen så lite plagsom som mulig. Det er viktig for oss at kjæledyr har det fint og reiser trygt med oss. Vi anbefaler alle dyreeiere å spørre veterinæren om katten eller hunden kommer til å tåle flyturen, sier hun.

REISER ALENE: Hund og katt kan ikke sendes i samme bur. Foto: Birgitte T. Kristiansen
REISER ALENE: Hund og katt kan ikke sendes i samme bur. Foto: Birgitte T. Kristiansen Vis mer

Senker prisene

Og nå bekrefter hun at Norwegian endrer prisene for dem som sender to dyr i samme bur. Dermed blir regningen for flybillett for Kaduna og Katsina halvert.

- Fra 1. desember godtar vi to hunder eller katter som reiser i samme bur i bagasjerommet. Forutsetningen er at dyrene kjenner hverandre godt og er vant til å reise sammen. Passasjerer kan sende opptil to katter eller to hunder i samme bur hvis de går godt overens. De må ha samme størrelse (maksimal vekt: 14 kg per dyr), sier Nordling, som påpeker at en katt og en hund ikke kan dele bur.

Dette koster det med SAS

Reisende med SAS betaler 950 kroner hver vei dersom du sender dyret i lasterommet innenlands, og 1740 kroner innen Europa.

Opptil tre kattunger/valper kan transporteres sammen hvis de er under seks måneder gamle og kommer fra samme kull. Ellers er det to i hvert bur som gjelder.

Vil du ha med hunden eller katten med inn i kabinen er det denne prisen som gjelder:

Innenlands: 550 kroner og Skandinavia, Europa og Midtøsten: 750 kroner.

Har du et tips om reiser med dyr?

Har du et tips om reiser med dyr?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiser med dyr og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?