
Dette er sporten der 12-åringer kan bli filmhelter og sponset av utstyrsteam. Dette er sporten ingen i Norge hadde hørt om for 20 år siden. Dette er sporten der norsk skiungdom er stolte av ikke å være født med ski på beina.
Merkebevissthet
Det er lett for en novise å føle seg passé når man skal ta første steg inn i snowboardernes vinterlandskap. Undertegnede er definitivt av slaget novise, og i møte med dette miljøet føler jeg meg meget, meget dum. Her er det så proppet med speisa uttrykk og anglofil terminologi at det er fristende å be om ordbok. Og merkebevisstheten er omvent proporsjonal med temperaturen i skibakken. Her ringer navn som Burton, Spy, Alohahemp, Four Square, Smith og Forum bjeller hos de som vet hva det dreier seg om. (Og som glade amatører på området sier vi dette med alle mulige forbehold om feilstavelser og andre tabber man som amatører måtte stå i fare for å begå.)
NB: Bakkene har allerede åpnet
Inn i utstyrsjungelen

Du skal definitivt plassere pailabbene varsomt ved valg av utstyr. Selv om hardcore-gjengen neppe ville bli sett levende i billigutstyr fra de store sportskjedene, er det også ultra-ut å velge det dyreste om du ikke vet hva du driver med. Vi har våget oss på et riss i overflaten, og presenterer her et utvalg utstyr som er av må-ha- eller vil-gjerne-ha- eller å-så-kult-klasse i piper og parker. (Altså snowboardpiper og snowboardparker - det skjønte du vel.) Og som en glad amatør, har vi ikke gjort utvalget selv, men mottatt behørig hjelp fra entusiaster i butikkene som selger utstyr til fansen.
Tips for handelen
Hvordan velger du utstyr? Vår jungelfører Sverre Haraldsen, hos Bikes and boards i Oslo, har selv kjørt brett i omkring 15 år. Han mener bestemt at du ikke trenger å handle det dyreste for å være godt utstyrt foran vinteren.
- De som skal ha sitt andre brett, er gjerne de som overkjøper. Altså handler for dyrt og spesialisert. Andre legger heller mye penger i brettet, siden det er det som synes mest, og sparer på resten av utstyret. Ingen av løsningene er nødvendigvis det smarteste, mener Haraldsen.
- Det er viktig å kjøpe noe som er tilpasset deg, og ditt nivå. Det dyreste er gjerne designet for proffene, og passer ikke for alle. Modellene rett under disse gir gjerne den vanlige, gode kjører mest igjen for pengene. Det gjelder for eksempel brett som koster mellom 4- og 5.000 kroner. Dette prinsippet gjelder gjerne også annet utstyr, men det er lettest å gjøre feil med brett og bindinger.
På nett
Lurer du på hva de forskjellige snowboarduttrykkene betyr? Sjekk denne ordboken:
Andre produktguider fra DinSide:
Ut på tur?
Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise: