Helt sjef i pipen

Vet du hva som trengs av utstyr for å være konge på brett, helt i bakken og sjef i pipen? Her er noen tips.

Publisert
Sist oppdatert
I denne sporten er det til og med lov å ha hjelm uten å bli oppfattet som dust.
I denne sporten er det til og med lov å ha hjelm uten å bli oppfattet som dust. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dette er sporten der 12-åringer kan bli filmhelter og sponset av utstyrsteam. Dette er sporten ingen i Norge hadde hørt om for 20 år siden. Dette er sporten der norsk skiungdom er stolte av ikke å være født med ski på beina.

 • Beanies, googles og makramé: Her er heftig utstyr til pipen
 • Merkebevissthet

  Det er lett for en novise å føle seg passé når man skal ta første steg inn i snowboardernes vinterlandskap. Undertegnede er definitivt av slaget novise, og i møte med dette miljøet føler jeg meg meget, meget dum. Her er det så proppet med speisa uttrykk og anglofil terminologi at det er fristende å be om ordbok. Og merkebevisstheten er omvent proporsjonal med temperaturen i skibakken. Her ringer navn som Burton, Spy, Alohahemp, Four Square, Smith og Forum bjeller hos de som vet hva det dreier seg om. (Og som glade amatører på området sier vi dette med alle mulige forbehold om feilstavelser og andre tabber man som amatører måtte stå i fare for å begå.)

  NB: Bakkene har allerede åpnet

  Inn i utstyrsjungelen

  Sverre Haraldsen hos Bikes and Boards kan snowboard.
  Sverre Haraldsen hos Bikes and Boards kan snowboard. Vis mer

  Du skal definitivt plassere pailabbene varsomt ved valg av utstyr. Selv om hardcore-gjengen neppe ville bli sett levende i billigutstyr fra de store sportskjedene, er det også ultra-ut å velge det dyreste om du ikke vet hva du driver med. Vi har våget oss på et riss i overflaten, og presenterer her et utvalg utstyr som er av må-ha- eller vil-gjerne-ha- eller å-så-kult-klasse i piper og parker. (Altså snowboardpiper og snowboardparker - det skjønte du vel.) Og som en glad amatør, har vi ikke gjort utvalget selv, men mottatt behørig hjelp fra entusiaster i butikkene som selger utstyr til fansen.

 • Beanies, googles og makramé: Heftig utstyr i pipen
 • Tips for handelen

  Hvordan velger du utstyr? Vår jungelfører Sverre Haraldsen, hos Bikes and boards i Oslo, har selv kjørt brett i omkring 15 år. Han mener bestemt at du ikke trenger å handle det dyreste for å være godt utstyrt foran vinteren.

  - De som skal ha sitt andre brett, er gjerne de som overkjøper. Altså handler for dyrt og spesialisert. Andre legger heller mye penger i brettet, siden det er det som synes mest, og sparer på resten av utstyret. Ingen av løsningene er nødvendigvis det smarteste, mener Haraldsen.

  - Det er viktig å kjøpe noe som er tilpasset deg, og ditt nivå. Det dyreste er gjerne designet for proffene, og passer ikke for alle. Modellene rett under disse gir gjerne den vanlige, gode kjører mest igjen for pengene. Det gjelder for eksempel brett som koster mellom 4- og 5.000 kroner. Dette prinsippet gjelder gjerne også annet utstyr, men det er lettest å gjøre feil med brett og bindinger.

  På nett

  Lurer du på hva de forskjellige snowboarduttrykkene betyr? Sjekk denne ordboken:

 • Snowboard ordbok

  Andre produktguider fra DinSide:

 • Fancy og fjollete til fjells

 • Solbrillespesial

 • Godsaker til skituren

 • Strandfrisk midt på vinteren
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer