Flyreise

- Helt Texas

Slik gikk det da Hogne Høstmælingen og familien skulle hjem fra USA.

FAMILIETUR MED FORVIKLINGER: Det gikk ikke helt etter planen for Hogne, Simen, Heidi, Jesper og Oskar Høstmælingen på turen til og fra Texas. Foto: Privat
FAMILIETUR MED FORVIKLINGER: Det gikk ikke helt etter planen for Hogne, Simen, Heidi, Jesper og Oskar Høstmælingen på turen til og fra Texas. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2022 var sommeren da reiselivsbransjen trodde at alt skulle være tilbake til «normalen» slik vi kjenner den fra før pandemien.

Slik har det definitivt ikke blitt. Historiene om reisetrøbbel og kaos strømmer inn. Og selv for reisevante folk kan det å reise utenlands by på reale overraskelser og utfordringer.

Slik det ble også for Hogne Høstmælingen og familien fra Lillehammer. Familien hadde i månedsvis planlagt reisen til Texas for å besøke vertsfamilien til sønnen Jesper som har vært utvekslingsstudent i den amerikanske staten.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fryktet kansellering

Turen ble bestilt allerede i fjor og skulle gå med flyselskapet KLM fra Oslo og via Schiphol i Amsterdam. Men flyplassen har vært rammet av storkaos i flere uker, og KLM har kansellert et meget stort antall flyreiser til og fra Amsterdam.

Hogne Høstmælingen var ikke overrasket da han fikk SMS og e-post med beskjed om at turen var kansellert - to dager før avreise. Og KLM hadde ingen alternative flyvninger å by på.

Prisen gikk i været

Gjennom blant annet jobben som direktør i Hunderfossen Eventyrpark er Høstmælingen blitt reisevant, og ikke ukjent med å finne alternative reisemåter.

Han kastet seg derfor rundt og fant en alternativ reiserute, men prisen gikk nå opp fra opprinnelige 10 000 til 30 000 kroner for de nye flybillettene.

Så lenge KLM ikke hadde alternative flyavganger steg prisene på billetter steg for hver gang han sjekket. Og siden tiden var svært knapp til avreise, valgte Høstmælingen å avbestille kun reisen til USA – og ikke returen.

Ingen advarsel

Men siden utreisen ble kansellert mistet han automatisk også returen. Høstmælingen kontaktet KLMs kundeservice og ble forklart at «Når man avbestiller en utreise i en tur/returbillett, mister man samtidig returbilletten».

- Jeg vil ikke fremstå som en klagende flypassasjer, men håper at andre kan lære av det vi opplevde. Jeg har forstått at denne avbestillingsregelen gjelder i de fleste flyselskaper. Men det kunne med fordel ha kommet opp et rødt pop-up-vindu som advarte mot at det ville føre til en automatisk kansellering av retur når utreisen ble avbestilt.

Trøbbel på rekke og rad

- Jeg tør påstå at jeg er over gjennomsnittlig bevandret i reiseliv og flybestillinger, men maken til «joker nord» som vi opplevde på denne reisen har jeg aldri opplevd. Tror jeg har brukt ett ukesverk på å administrere bestillingene som til stadighet endret seg, og deretter prøve å forstå bestillingsreglene.

Med utilgjengelig kundeservice, uendelige køer, frustrerte ansatte og sinte passasjerer som prikken over i-en.

Det flyselskapene, flyplassene og OTA-ene (internettselskapene som formidler flybillletter) nå gjør er å skyte seg selv i foten - det frister rett og slett ikke å reise utenlands på lenge slik det er organisert nå, sier Hogne Høstmælingen.

- Det som skulle ha vært en relativt enkel og grei reise fra Oslo til Houston tur/retur ble en tur som enkelt og greit kan oppsummeres som «helt Texas»

LETER ETTER VEIEN: Hogne Høstmælingens reise til Texas bød på rikelig med forviklinger. Foto: Privat
LETER ETTER VEIEN: Hogne Høstmælingens reise til Texas bød på rikelig med forviklinger. Foto: Privat Vis mer

En omvei hjem

- På vår familietur for fem personer som skulle være med ett selskap tur-retur Houston måtte vi forholde oss til følgende rekken av flyselskaper og byråer:

 • KLM
 • Lufthansa
 • SAS
 • Norse
 • American Airlines
  Samt internettreiseselskapene:
 • FlySmarter
 • Kiwi
 • SuperSaver
 • Ready2fly

Og vi var innom Oslo Lufthavn, Frankfurt, Houston, JFK i New York, Heathrow og Schiphol. Blant disse var Gardermoen og Houston best. Det vil si, det lignet mest på slik det var i «gode gamle dager», fortsetter Hogne Høstmælingen.

Godt forberedt

Uansett hvor godt forberedt du er så kan du ikke være forberedt på alt som kan skje akkurat nå. Underbemannede flyselskaper og bakkeselskaper, streiker, konflikter og værtrøbbel. Alt dette kan skape store utfordringer.

- Rådet er egentlig å tenke nøye over om man virkelig trenger å reise akkurat nå. Vi lastet ned apper for flyplassene der vi skulle mellomlande, slik at vi var oppdatert om eventuelt kaos på grunn av streiker/manglende personell og forsinkelser i flyavgangene.

BEKLAGER: Ikke blir overrasker om du får ulike meldinger om endringen reisen din hvis du skal fly i sommer.
BEKLAGER: Ikke blir overrasker om du får ulike meldinger om endringen reisen din hvis du skal fly i sommer. Vis mer

- Og vi hadde bekreftelser både på mail, web-innlogging, screenshots papirutskrift. Og vi ønsker ikke å sutre eller henge ut noen selskaper spesifikt, men heller å forberede andre på å følge den nye tids «flyvettregler». For å reise denne sommeren er slett ikke en strømlinjet opplevelse, slår Hogne Høstmælingen fast.

Ny runde venter

Han får støtte fra Forbrukerrådet.

- De som skal reise må være forberedt på det uforutsette, sier Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen til DinSide.

Nå er familien Høstmælingen vel hjemme på Lillehammer. Men nå starter neste etappe for å få en endelig slutt på reiseforviklingene:

Kampen om å få alle ekstratutgifter refundert.

- Det er noen timers arbeid som venter, avslutter Hogne Høstmælingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer