Helvete på jord: 10 på topp

Har du ikke bestemt deg for hvor du skal reise på ferie? Ikke kjøp billett hit!

Ved første øyekast ser kanskje dette ut som en sjarmerende, liten bebyggelse. Men tro om igjen. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Ved første øyekast ser kanskje dette ut som en sjarmerende, liten bebyggelse. Men tro om igjen. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Askmen.com har utarbeidet en ti-på-topp-liste over de mest djevelske stedene på jorda. For mens reisekataloger legger ut i lyriske vendinger om verdens paradiser, får vi sjelden høre om stedene som resten av verden helst bare vil glemme at eksisterer.

Enten det gjelder forurensning, vold eller et ugjestmildt klima, finnes det noen byer som rett og slett ikke fungerer i den moderne verden – og i hvert fall ikke tiltrekker seg turister.

10. Bagdad, Irak

Helveteskategori: Konflikt

Utsikt mot Tigris. Dette ser nesten idyllisk ut - men skinnet kan bedra. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Utsikt mot Tigris. Dette ser nesten idyllisk ut - men skinnet kan bedra. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


Det som en gang var en pulserende by full av liv ligger nå nede for full telling etter Gulf-krigen og årevis med tyranni under Saddam Hussein. Plyndringer, tyverier, kidnappinger og seksuelle overgrep er dagligdags, men det aller mest skremmende er den daglige nedslaktingen av tropper, journalister og sivile.

Les også: Bagdad havner også på en fin fjerdeplass i kåringen av verdens fem verste flyplasser

9. Dhaka, Bangladesh

Helveteskategori: Forurensning

Båter på den forurensede Hariganga-elva med dampende fabrikker i bakgrunnen. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Båter på den forurensede Hariganga-elva med dampende fabrikker i bakgrunnen. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


Selv om byen har vært utsatt for både langvarig politisk ustabilitet, militær undertrykkelse og ødeleggelser fra krig og naturkatastrofer, står Bangladeshs hovedstad nå overfor enda en krise: et kritisk høyt nivå av forurensning. Hurtig industrialisering har fylt byen med enorme mengder smog, og 9,7 millioner tonn avfall blir dumpet i elva ved Dhaka hvert eneste år.

Industrialiseringen har også ført til økt arbeidsledighet, noe som igjen har forårsaket økt kriminalitet.

8. Yakutsk, Russland

Helveteskategori: Ekstrem temperatur

Et sjarmerende toalett like utenfor Yakutsk. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Et sjarmerende toalett like utenfor Yakutsk. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


Yakutsk er offisielt verdens kaldeste by. Når temperaturen synker til under femti minusgrader – noe som forøvrig skjer ganske ofte – får barna fri fra skolen. Sikten er heller ikke noe å skryte av – en tett tåke fører ofte til at du ikke kan se mer enn ti meter foran deg – hvis du er heldig.

7. Mogadishu, Somalia

Helveteskategori: Lovløshet

Disse vil du kanskje unngå å treffe på om du har planer om en tur til Mogadishu. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Disse vil du kanskje unngå å treffe på om du har planer om en tur til Mogadishu. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


I Mogadishu er hierarkiet i konstant forhandling. I 1990 tok opprørere over byen, og siden den gang har en uavbrutt maktkamp mellom Mohammed Ali Mahdi og Mohammed Farah Aidid pågått. I 1991 klappet sentrumsregjeringen sammen, og året etter ødela en krig mye av byen - en krig som krevde tusenvis av ofre.

På toppen av det hele inntraff en dårlig timet tørke rett etterpå, noe som førte til landsomfattende hungersnød. I dag er byen i stor grad preget av lovløshet, og det finnes på det nåværende tidspunkt ingen form for forsøk på fredsbevaring.

6. Tsjernobyl, Ukraina

Helveteskategori: Radioaktiv stråling

Hit, men ikke lenger: Inngangen til den avstengte delen av Tsjernobyl. Foto: wikipedia.com Foto: wikipeda.com
Hit, men ikke lenger: Inngangen til den avstengte delen av Tsjernobyl. Foto: wikipedia.com Foto: wikipeda.com Vis mer


Tsjernobyl er utvilsomt mest kjent for den grufulle kjernefysiske eksplosjonen som i 1986 raste gjennom byen og forurenset så godt som alt levende. Byen har aldri kommet seg siden, og kommer sannsynligvis aldri til å gjøre det heller.

I dag ligger stort sett alt fremdeles øde og ser ut akkurat som det gjorde for tjue år siden, med forgiftede innsjøer og elver, forlatte bygninger og en ubeboelig strekning på flere hundre mil. Det finnes faktisk en sone på tretti kilometer som sannsynligvis ikke kommer til å være beboelig på flere hundre år.

Men om du har veldig lyst, arrangerer et ukrainsk reiseselskap faktisk dagsturer til Tsjernobyl.

5. Oklahoma City, USA

Helveteskategori: Naturkatastrofer

Tornadoen i 1999 førte til totalødeleggelse av dette nabolaget. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Tornadoen i 1999 førte til totalødeleggelse av dette nabolaget. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


Dette er ikke byen du vil befinne deg for lenge i hvis du trives med beina på jorda. Oklahoma City befinner seg midt i ”tornadoalleen” og er USAs mest tornadoutsatte by. I 1999 ødela for eksempel en av de kraftigste tornadoene gjennom tidene mye av byen.

Været er generelt skremmende uforutsigbart, med kraftige snøstormer og vinder. Hvis du skulle finne på å dra hit, bør du i hvert fall holde deg unna perioden mellom mars og august, da man stort sett kan forvente vær à la The Day After Tomorrow.

Les også: Dra på tornadojakt

4. Pyongyang, Korea

Helveteskategori: Undertrykkelse

Dette er ikke byen for deg som foretrekker å bestemme over deg selv. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Dette er ikke byen for deg som foretrekker å bestemme over deg selv. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


Hvis du lurer på hva George Orwell snakket om i romanen 1984, trenger du ikke å se lengre enn til Pyongyang, som fremdeles er fanget i kommunismens jerngrep.

På overflaten ser byen kanskje ut som hvilken som helst moderne by, men den er egentlig et tyrannisert enevelde. Det finnes bare én radiokanal og én TV-kanal, og disse kringkaster kun statlig kontrollerte programmer. Regimet forsøker å begrense innbyggernes bevegelse og interaksjon, og derfor er for eksempel sykling forbudt og førekteskapelig sex utenkelig.

Det ryktes dessuten at innbyggerne i byen trenger tillatelse for å reise utenfor byen, men dette nekter imidlertid regjeringen for.

Pyongyang huser også verdens høyeste hotell – som du imidlertid ikke kan bo på.

3. Bujumbura, Burundi

Helveteskategori: Korrupsjon

Bujumburas største marked. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Bujumburas største marked. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


Burundi har verdens laveste BNP per hode, og er dermed verdens fattigste land. Og ikke nok med det – i en verdensomspennende undersøkelse av hvor fornøyd man er med livet, endte Burundi på jumboplassen også her.

Landet ligger nede etter en historie som inkluderer blant annet folkedrap, masseslakt og myrding av politiske ledere. I Bujumbura er det portforbud, og striden mellom opprørere og myndigheter foregår ikke bare i parlamentet, for å si det sånn.

2. Linfen, Kina

Helveteskategori: Mørkhet

Host, host. Illustrasjonsfoto: wikipedia.com Foto: colourbox.com
Host, host. Illustrasjonsfoto: wikipedia.com Foto: colourbox.com Vis mer


Linfen har blitt kåret til verdens mest forurensede by av Time Magazine, og ligger midt i et tolv mil langt industribelte. Byen er sotete og mørk, og den blir sterkt påvirket av de femti millionene med kull som utvinnes hvert år i de nærliggende skråningene.

Luften oser av brennende kull, og gatene er proppfulle av kjøretøy. Så hvis du befinner deg i Linfen er det ingen grunn til å stumpe røyken, for her kommer du deg ikke ut av røyktåka uansett.

Linfen havner selvsagt også på Blacksmith Institutes liste over de ti mest forurensede stedene i verden.

1. Port Moresby, Papua Ny-Guinea

Helveteskategori: Sykdom

Når befolkningen blir større enn det er plass til på landejorda, blir slike løsninger tatt i bruk i Koki, en forstad til Port Moresby. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com
Når befolkningen blir større enn det er plass til på landejorda, blir slike løsninger tatt i bruk i Koki, en forstad til Port Moresby. Foto: wikipedia.com Foto: wikipedia.com Vis mer


The Economist har kåret byen til verdens verste sted å bo, og Papua Ny-Guineas hovedstad sliter. Hver måned blir 115 personer diagnostisert med HIV/AIDS. Befolkningen ekspanderer i en ukontrollerbar fart og arbeidsledigheten har skutt i været, mens inntektene har stupt.

Gjengmedlemmer begår bankran med M16-maskingeværer og kaprer biler med jungelkniver. Flere voldtekter, tyverier og mord finner sted enn noen gang – til sammenligning er for eksempel mordfrekvensen i Port Moresby 23 ganger høyere enn i London.

Fristet?

Noen av disse stedene har helt sikkert sine fordeler – for eksempel er ”vinneren” av denne kåringen, Papua Ny-Guinea, ifølge Lonely Planet et av de hotteste stedene å reise til akkurat nå.

Men når det gjelder deg som foretrekker litt tryggere omgivelser, finnes det altså drøssevis av andre steder vi foreslår at du heller drar til.

Les også: Verdens tryggeste reisemål

Hvis du derimot er en smågal globetrotter som har vært ”overalt” og har lyst til å prøve noe helt nytt (og potensielt farlig), kan kanskje et av stedene på denne lista være noe for deg. Men ikke kom og si at vi ikke advarte deg – og husk skuddsikker vest.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer