Risikoen for at vi skal bli involvert i alvorlige hendelser i forbindelse med flyreiser er svært liten.
Likevel er det mange som opplever flyskrekk i større eller mindre grad. Ifølge nettstedet Forskning.no er det så få som 0,5 prosent av oss som er så redde for å fly at de aldri setter sin fot inn i et fly.
Det finnes en liten detalj som kanskje får deg til å bli enda tryggere neste gang.
Ellen Halvorsen jobber som leder for kabinbesetningen, såkalt air purser, og som instruktør, innenfor sikkerhet, service, kompetanse og lederutvikling i SAS. Hun arrangerer kurs for å hjelpe folk med å bli kvitt flyskrekken, og har skrevet boka «Kapret av flyskrekk».
Det er hjelp å få
Halvorsen har mer enn 30 års erfaring med håndtering av flyredde passasjerer.
- En utfordring mange flyredde har, i tillegg til å være redd om bord, er at de tror de må leve med problemet. De tror ikke at noe kan være til hjelp for dem. Andre møter opp til kurs som kurs-skeptiske. Og det er jo lov. Så går de derfra med ny optimisme og nysgjerrighet, for dette vil de prøve.

Kan redde livet ditt
Og for flypassasjerer er det en trygghet i å vite at ved hver eneste flyavgang og landing er det en rekke personer i sving for å sikre at sikkerheten er ivaretatt.

Trekanten
Det finnes også noen hemmeligheter.
Ikke alle vet at den lille trekanten på veggen inne i flyet har en viktig funksjon i akkurat denne prosessen.
Du finner den blant annet i alle fly fra en av verdens største flyprodusenter, Airbus.
- Hvorfor er denne symbolet montert inne i flyet?
- Denne trekanten er en markering av hvor det er best å inspisere flyets vinger og flaps fra, sier pressesjef Tone Sund i SAS til DinSide.

Varsler endring
- Dersom mannskapet om bord skal sjekke innenfra om for eksempel om avising på vingene er tilfredsstillende, er dette det beste punktet å gjøre det fra, sier Sund og fortsetter:
- Når det er sagt, vil bakkepersonalet og også kaptein i hovedsak foreta slike inspeksjoner fra utsida.

Favoritt til sommeren
Derfor må flyene av-ises
Når vanndråper fryser på flykroppen og flyvingen kaller vi det ising. Når dette skjer med et flyene, endres de aerodynamiske forholdene for flyet, og det blir vanskeligere å manøvrere flyet.
Som regel fører dette til at oppdriften svekkes. Ved behov av-ises derfor flyene med kjemikalier.