Her blir det gratis

Kollektivtrafikken blir gratis i Stavanger fra 1. juli. Byen blir den første i Norge til å la folk reise gratis.

GRATIS: En selvkjørende buss i Stavanger. Nå blir denne – og all annen kollektivtrafikk i byen – gratis. Foto: Carina Johansen/NTB
GRATIS: En selvkjørende buss i Stavanger. Nå blir denne – og all annen kollektivtrafikk i byen – gratis. Foto: Carina Johansen/NTB Vis mer
Publisert

Det gjelder både buss, båt og tog, skriver kommunen i en pressemelding. Arbeiderpartiet, Folkets Parti, MDG, Rødt, Senterpartiet og SV er enige om å gjøre kollektivtrafikken gratis.

De skriver selv at de er den første store norske byen som fullfinansierer kollektivtrafikken for sine innbyggere.

- For mange er og vil bilen fortsatt være nødvendig, men flere er i en situasjon hvor de kan klare seg helt uten bil eller kutte bil nummer to i husstanden. Vi håper at gratis buss sørger for at flere prøver å reise mer kollektivt i hverdagen, gjerne i kombinasjon med økt sykkelbruk, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

Kommunen har som mål at minst 70 prosent av personreisene i byen skal foregå til fots, med sykkel eller på kollektivtransport.

Det er Kolombus som driver kollektivtrafikken i Stavanger-regionen, og kommunen vil nå garantere for de budsjetterte passasjerinntektene selskapet har.

Har gått med overskudd

Kommunen opplyser at de har levert store overskudd de siste årene og bygget opp et godt disposisjonsfond.

- Vi i Folkets Parti har hele tiden jobbet for gratis buss i fylkespolitikken i Stavanger-regionen uten å få gjennomslag. Det er nemlig helt nødvendig at flere velger buss eller andre transportmiddel om vi skal unngå at staten krever at det innføres rushtidsavgift igjen, sier Frode Myrhol, gruppeleder i Folkets Parti – FNB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.