Høstferie på Oslo Lufthavn

Her blir det travelt på fredagene og søndagene framover

Ut å fly i høstferien? Noen dager blir travlere enn andre: Sjekk om du bør beregne ekstra god tid.

NÅ STARTER HØSTFERIEN PÅ OSLO LUFTHAVN: Selv om høstferien offisielt ikke starter før neste uke, er den allerede godt i gang allerede fra torsdag og fredag denne uka, på Oslo Lufthavn. Fredager og søndager blir de travleste dagene på hovedflyplassen, gjennom begge høstferieukene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NÅ STARTER HØSTFERIEN PÅ OSLO LUFTHAVN: Selv om høstferien offisielt ikke starter før neste uke, er den allerede godt i gang allerede fra torsdag og fredag denne uka, på Oslo Lufthavn. Fredager og søndager blir de travleste dagene på hovedflyplassen, gjennom begge høstferieukene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uke 40 og 41 er det høstferie i skolene, og mange skal ut å reise.

Ifølge hovedorganisasjonen Virke, planlegger 37 prosent å ta høstferie i år – og 6 av 10 av disse planlegger å reise utenlands.

Høstferien er en av årets travleste perioder på Oslo Lufthavn, og du anbefales å beregne ekstra tid dersom du skal ut å reise de kommende ukene – spesielt på de travleste dagene.

Det starter allerede denne uka

Selv om avspark for høstferien i blant annet Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold ikke er før neste uke, altså uke 40, og følges opp med høstferie i Hedmark og på Vestlandet og Midt-Norge i uke 41, gires det opp til mye trafikk på Oslo Lufthavn allerede torsdag og fredag denne uka.

TRAVEL HØSTFERIE PÅ OSLO LUFTHAVN: Joachim Westher Andersen ved OSL sier fredager og søndager blir de travleste dagene denne uka og i høstferieukene. Så beregn deg litt ekstra tid for å unngå stress. Foto: Avinor
TRAVEL HØSTFERIE PÅ OSLO LUFTHAVN: Joachim Westher Andersen ved OSL sier fredager og søndager blir de travleste dagene denne uka og i høstferieukene. Så beregn deg litt ekstra tid for å unngå stress. Foto: Avinor Vis mer

– Fredag og søndag både denne uka og i begge høstferieukene er de travleste dagene. Uansett anbefaler vi alle reisende å beregne litt ekstra tid slik at man får startet ferien med lave skuldre og godt humør, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

Fredag førstkommende, altså 29. september, er det over 97.000 reisende fra Oslo Lufthavn.

Og både søndag 1. oktober, fredag 6. oktober og søndag 8. oktober er det rundt 95.000 reisende som skal gjennom Norges hovedflyplass.

Rekorden med antall reisende på Oslo Lufthavn er ifølge Westher Andersen på 102.000 og ble satt i sommer.

– Sommeren er normalt den travleste tiden ila hele året, men høsten har også sine definitive trafikktopper med prognoser over 95.000 på enkeltdager, hvilket er rundt 25.000 flere reisende enn gjennomsnittlig per dag, forteller han.

Og uansett hvilken dag du skal reise: Husk at nå må SAS-reisende ta til høyre og Norwegian-reisende til venstre, i avgangshallen.

Her kan du se alt det nye på Oslo Lufthavn:

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

Hvor mange milliliter var det igjen ...?

Nye Oslo Lufthavn, som flyplassen kaller seg etter utbyggingen med ny terminal og ny avgangshall, åpnet i vår. Det har kommet nye taxfreebutikker, nye spisesteder og flere sluser i sikkerhetskontrollen:

Nå er det 30 løp i sikkerhetskontrollen som skal gjøre det mer effektivt.

Reisende til/fra OSL i høstferien:

Onsdag 27. september: 83 151 Torsdag 28. september: 88 677 Fredag 29. september: 97 496 Lørdag 30. september: 57 601 Søndag 01. Oktober: 94 779 Mandag 02. Oktober: 82 128 Tirsdag 03. Oktober: 73 130 Onsdag 04. Oktober: 77 910 Torsdag 05. Oktober: 85 054 Fredag 06. Oktober: 95 301 Lørdag 07. Oktober: 60 588 Søndag 08. Oktober: 95 476 Mandag 9. oktober: 88 724 Tirsdag 10. oktober: 76 023 Onsdag 11. oktober: 80 432 Torsdag 12. oktober: 85 112 Fredag 13. oktober: 93 953 Lørdag 14. oktober: 52 646 Søndag 15. oktober: 93 971

– I sikkerhetskontrollen har vi ned mot fem minutter i gjennomsnittlig ventetid i 2017 og det ønsker vi å levere også på de store trafikkdagene i høstferien, forklarer Andersen.

Oslo Lufthavn minner om at du kan spare mye tid i sikkerhetskontrollen om du ikke har med deg væske ut over 100 ml – og om du forbereder deg på de øvrige reglene for hva du kan ha med deg gjennom sikkerhetskontrollen.

Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering – men gjem gjerne verdigjenstander under jakka, når du sender det gjennom skanneren ...

– Hvis alle forbereder seg litt før de kommer fram til skranken i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Andersen.

– Reis på lørdager!

Har du mulighet til å reise på en lørdag, så gjør det: Det er den dagen i uka det er desidert minst folk på flyplassen.

– Lørdager er en undervurdert reisedag hvis man vil unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene i våre prognoser med en tredjedel. Kan du planlegge ferieturen til lørdager, er det et godt råd fra vår side, sier Westher Andersen.

Og vil du sikte deg inn på tider på døgnet som er minst travle, er dette svaret:

– Vi ser en nedgang i trafikken mellom klokka 12 og 14. Har du mulighet til å komme til flyplassen på den tiden, kan du spare deg for tid og stress. Etter klokka 22 og fram mot midnatt minsker også trafikken mye, sier Andersen.

Toppene er rundt klokka 11 og 16.

Husk også at det er innført automatisk skiltkontroll og en begrensning på 7 minutter i av- og påstigningssonen utenfor avgangsterminalen på OSL. Står du lenger enn det, blir det dyrt.

MAKS 7 MINUTTER: Det er innført automatisk skiltkontroll og maksgrense for av- og pålessing utenfor avgangshallen. Foto: Kristin Sørdal
MAKS 7 MINUTTER: Det er innført automatisk skiltkontroll og maksgrense for av- og pålessing utenfor avgangshallen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Stadig flere vil ha sol og bad i høstferien

Ifølge en undersøkelse for hovedorganisasjonen Virke, planlegger 37 prosent å ta høstferie i år. Av disse oppgir 59 prosent at de skal utenlands på årets høstferie, med sol og bad som hovedfokus.

34 prosent av dem som skal utenlands i høstferien, oppgir at sol og bad er formålet med ferien, noe som er en oppgang fra 31 prosent i fjor.

FLERE VIL HA SOL OG BAD I HØSTFERIEN: Flere reiser utenlands i høstferien, og flere vil ha sol og bad, sammenliknet med tidligere år, sier direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril. Foto: Virke
FLERE VIL HA SOL OG BAD I HØSTFERIEN: Flere reiser utenlands i høstferien, og flere vil ha sol og bad, sammenliknet med tidligere år, sier direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril. Foto: Virke Vis mer

- Det kan virke som om høstferien utpeker seg som et stadig klarere alternativ for utenlandsferie med sol og bad enn tidligere. Vi forskyver sommerfølelsen så langt inn i høsten som vi kan. For mange er dette også siste mulighet til å sikre seg en sol- og badeferie med familien før høsten og vinteren setter skikkelig inn, sier direktør i Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril.

23 prosent av de feriereisende oppgir at de vil tilbringe ferien på privat hytte i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer