Her bor det 1,5 millioner flaggermus

I Austin, Texas finner du verdens kanskje største, urbane flaggermus-koloni.

Snart dekkes himmelen av flaggermus. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Snart dekkes himmelen av flaggermus. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lite visste ingeniørene da de konstruerte den nye Congress Avenue Bridge i 1980, at broen snart kom til å bli hjem for mer enn 1,5 millioner flaggermus. Det viste seg nemlig at brokonstruksjonen og betongelementene med sine mange trange og dype hulrom var som skapt for hekkende flaggermus, og tilgangen på insekter i området var også svært god.

Om vinteren har de tilhold i Mexico, men hvert år i mars kommer de tilbake hit for å hekke. De blir værende til oktober, før turen går tilbake til Mexico igjen.

Kommer ut ved solnedgang

På dagtid kan man høre pipene når man går under broen, selv om lite annet vitner om de enorme mengdene flaggermus som lever her. Men om kvelden, omtrent ved solnedgang, kan man oppleve at en ellers blårød himmel blir helt svart av hundretusener av flaggermus på insektjakt.

Dette spesielle skuet går faktisk for å være Austins aller største turistattraksjon, og hver kveld i perioden stimler folk i hundretall til selve broen, under den og tilstøtende områder for å oppleve det hele på nært hold.

Folk er på plass i god tid for å oppleve flaggermusvrimmelen på nært hold. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Folk er på plass i god tid for å oppleve flaggermusvrimmelen på nært hold. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Best i august

Den aller beste tiden å oppleve flaggermus-vrimmelen på, er på sensommeren. Vi var der i april måned, og da var himmelen fortsatt litt for mørk til å få fullt utbytte. Men lyset fra de mange båtene på elven gjorde at vi fikk se noe av vrimmelen likevel.

Hvis du kommer for å se dette i august, anbefales det sterkt å bruke paraply - av åpenbare årsaker...

Videoen vår viser litt av hva du kan forvente deg:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer