Her bør du betale med kredittkort

Det er ikke bare hos SAS kredittkort er smartest.

Handleturer i utlandet før jul? Her er flere gode grunner til å velge kredittkort nå. Foto: All over press
Handleturer i utlandet før jul? Her er flere gode grunner til å velge kredittkort nå. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du på tur nå, er det flere grunner til å velge kredittkort fremfor andre betalingsmåter. Flere av fordelene er begrunnet i Finansavtaleloven, som gir deg en rekke muligheter til å få pengene tilbake om noe uforutsett skulle skje.

Konkursfare

– Skal du kjøpe flybilletter med SAS nå er det absolutt tryggest å betale billettene med et kredittkort, sa regiondirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet i Nordland til an.no denne uken.

Dette er ikke nytt for reisende med fly, eller spesielt for SAS. Men med usikkerheten rundt selskapet nå, er det ekstra viktig å velge riktig kort ved bestilling. Finansavtaleloven gir deg nemlig muligheter til å kreve pengene tilbake dersom flyselskapet skulle gå konkurs og du ikke får reist. Betaler du med debetkort, går pengene direkte inn til selskapet og forsvinner i et eventuelt konkursbo.

Ifølge en pressemelding fra SAS søndag morgen forhandles det fortsatt med de mange fagforeningene i selskapet, men det er så langt ikke inngått avtaler med noen av dem. Det begynner å haste, for ifølge pressemeldingen skal det finnes en løsning før SAS-styret møtes seinere i dag for å avgjøre om den mye omtalte redningsplanen kan gjennomføres.

Norwegians Bjørn Kjos i mars: Tror flere flyselskaper vil gå konkurs

Gjelder ikke bare fly

Finansavtalelovens paragraf 54 b sier blant annet:

Ved kjøp kan forbrukeren overfor annen kredittgiver enn selgeren gjøre gjeldende de samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot selgeren, såfremt kreditten er gitt etter avtale mellom selgeren og kredittgiveren.


Det er ikke bare flyreisen du bør vurdere å betale med kreditt. Ved bestilling av overnatting via bookingtjenester er du bedre sikret om du bruker kredittkort. Disse bestillingstjenestene formidler kun kontakt mellom deg og hotellet, og vil som regel fraskrive seg mye av ansvaret for ting som kan gå galt.

– Du kan stå sterkere hvis du betaler med kredittkort. Da kan du gå til kredittselskapet i ettertid hvis du ikke har fått det du har betalt for, sa Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet tidligere i november.

Derfor bør du bestille hotellrommet direkte

Betale for varekjøp i utlandet

Kortere storbyreiser er populære, og mange handler for eksempel gaver, spesielt i forkant av julen. Betaler du for varekjøp i utlandet med kredittkort, vil dette for de aller fleste kortene være gebyrfritt. Dessuten er du bedre sikret ved kjøp med kredittkort. Ved eventuelle feil eller mangler kan du på grunn av reglene i Finansavtaleloven lettere få penger tilbake. Ta kontakt med utstederbanken for mer informasjon om hvordan du går fram.

Dette bør du bruke kredittkortet til i ferien

Forsikret på andre måter også

En annen fordel ved å bruke kredittkort på tur, er at de fleste typene inkluderer reiseforsikring om visse betingelser er oppfylt. Skal du nyte godt av reiseforsikringen må du betale minst halvparten av reisen med kredittkortet. Dobbeltsjekk før du handler at dette gjelder ditt kredittkort, og les gjennom forsikringsvilkårene.

Ikke alle kredittkortforsikringer er like gode som ordinære helårs reiseforsikringer, noe en av våre lesere fikk erfare da han ikke fikk dekket et gebyr på 5.000 kroner ved avbestilling av en flyreise. I andre tilfeller kan kredittkortforsikring gi bedre vilkår.

Sjekk også pristesten: Den billigste reiseforsikringen

Etter den søte kløe

Men bruker du kredittkortet er det også mye å tape. Når kredittkortregningen havner i nettbanken, er den i de fleste tilfeller allerede ferdig utfylt med et minimumsbeløp som du skal betale til forfall. I noen tilfeller må du faktisk lete ganske godt for å finne ut hva du egentlig skylder. Skal du styre unna kostbare kredittrenter bør du lese regningen nøye, og betale hele beløpet før den rentefrie perioden er utløpt.

Les også: Gir ikke medlemsrabatt om du betaler med kredittkort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer