Her bør magnetstripen virke

I mange ferieland kan du se langt etter chip-teknologien.

RIPER I PLASTEN? Det kan skape problemer for ferieøkonomien. Foto: Kristina Picard
RIPER I PLASTEN? Det kan skape problemer for ferieøkonomien. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har blitt glad i å reise til USA, et land som blir stadig mer tilgjengelig gjennom nye direkteruter fra Norge og Europa.

Men skal du til USA på ferie, bør du merke deg dette: Kortteknologien ligger langt etter det vi er vant til i Norge. I USA er betaling via chip ikke implementert overhodet.

Også mange land i Europa har et stykke igjen før chip aksepteres overalt.

Derfor bør du sjekke at magnetstripen på kortene dine fungerer før du reiser utenlands i sommer.

Alternativet er at du står i utlandet med kort som ikke virker.

Vanskelig å oppdage

I Norge er chip-teknologien innført så og si overalt, og det er derfor ikke sikkert du vet om magnetstripen din er avmagnetisert eller for slitt til å kunne benyttes.

Norske minibanker leser også chip'en på kortet ditt, så at kortet ditt virker i minibanken her til lands, er ingen garanti for at det vil fungere når du kommer til utlandet.

Fet sommer? Sjekk ferievalutaen nå!

Slik sjekker du

Så hvordan vite om magnetstripen fortsatt virker? Har du kort med chip, så blir du bedt om å bruke den i betalingsterminalene.

Vårt tips er at parkeringsautomater er egnet til å sjekke kortet nærmere. Der kan du forsøke å dra kortet ditt for å se om magnetstripen virker. Noen bensinstasjoner ligger også fortsatt etter med implementering av chip. Prøv for eksempel å stikke feriekortet inn i pumpen før du tanker for å se om det virker som det skal.

>>> Dette bør du også gjøre før du drar

Be om et nytt

Vil du være på den sikre siden, så be banken om å sende deg et nytt kort før du drar. Hvis kortet ditt er utslitt/ubrukelig, skal du få nytt uten ekstra kostnad fra banken.

Men skulle du få kortproblemer i utlandet, er selvsagt ikke alt håp ute. Forhåpentligvis reiser du med flere kort i lommeboken, hvorav ett av dem antakelig har en velfungerende magnetstripe. Det er også mulig å oppsøke en lokal bank og ta ut penger der, men dette er som regel veldig dyrt, og det er upraktisk å gå rundt med mye kontanter på seg i ferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer