Her er årets happenings

Europa i 2005 er spekket med jubileer, musikkfester, barnefestivaler og annen lettlivet underholdning. Her er kalenderen.

Publisert
Sist oppdatert

Her er jubileene. Klikk deg videre til mer lettlivet underholdning, musikkfestivaler og barneunderholdning i boksen til høyre.

100-årsjubileum for unionsoppløsningen

I år er det 100 år siden unionen mellom Norge og Sverige ble oppløst, og Norge ble anerkjent som egen stat. Dette skal markeres over hele landet, med avspark 5. februar og avslutningsseremoni 27. november. Det vil bli arrangementer innen musikk, kunst, teater, utstillinger og mye annet. Arrangørene lover en opplevelse av utviklingen av det moderne Norge, sagt med fest og fyrverkeri, folkelighet og finkultur.

Det vil gjennomføres hundreårsfestivaler i de største byene, og her er datoene:

  • Oslo: 3. til 13. juni
  • Bergen: 7. og 13. til 19. juni
  • Stavanger: Ikke klart
  • Kristiansand: 7. og 15. til 26. juni
  • Trondheim: 1. til 6. august
  • Tromsø: 16. til 21. august
Mer informasjon på hundreårsmarkeringens nettside.

H. C. Andersen i Danmark

Danskene feirer 200-årsdagen for H. C. Andersens fødselsdag, og det blir markert over hele Danmark. Eventyret starter 2. april, som er fødselsdagen til dikteren, med en tv-overført åpningssermoni. Festlighetene varer til 6. desember, på den dato da Andersen i 1867 vendte tilbake til sin fødeby Odense som æresborger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.