Her er Astrid Lindgrens verden

Pippi, Emil, Marikken, barna i Bakkebygrenda, Karlsson på taket, Tjorven, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte. En hel verden sørget da disse kjente og kjære figurenes mamma gikk bort forrige uke.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Astrid Lindgren har i løpet av sitt liv skrevet seg inn i de fleste barnehjerter, med sine fantastiske og underholdende historier. Cirka 100 titler står på forfatterens merittliste, fra barne- og ungdomsbøker til bildebøker, teaterstykker og andre bøker. De er utgitt i 3.000 ulike utgaver, solgt i over 80 millioner eksemplarer og oversatt til 76 språk.

Etter at Astrid Lindgren gikk bort mandag 28. januar, strømmet folk til hennes bolig i Dalagatan 46 i Stockholm, hvor de tente lys, la ned blomster og en siste hilsen til den folkekjære forfatteren.

Hun ga verdens barn uforglemmelige historier som lever videre, gjennom bøker og film – og det gjør også stedene hun hentet inspirasjon fra og som senere ble brukt i filmene. Mange av miljøene i Lindgrens bøker er hentet fra hennes eget barndomsrike.

Her er håndgripelige steder du kan puste inn atmosfæren fra Astrid Lindgrens historier:

 • Ta meg til stedene i bøkene og filmene.
 • Oppvokst på Näs

  Astrid Lindgren vokste opp på gården Näs ved den vesle byen Vimmerby i Småland. Selve huset der Lindgren vokste opp, er bevart og eies av noen av hennes slektninger. Det er ikke mulig å komme inn i selve huset – men du kan jo selvsagt bivåne det fra utsiden. Adresse: Prästgårdsgatan 35.

  Det sies at forbildet for Emils snekkerbod er ”Boa på Näs”, som i dag er en kunst- og håndverksbod som drives av Lindgrens slektninger, og hvor du blant annet kan kjøpe Astrid Lindgren-bøker.

  Vimmerby er stedet

  Vimmerby er absolutt byen å besøke dersom du ønsker å oppleve et stykke av Astrid Lindgrens verden. Mange av stedene i og rundt denne byen har vært inspirasjonskilder for Lindgrens bøker, og noen av stedene er også brukt i filmene bygget på bøkene; som Bakkebygrenda og Emils Katthult.

  Dersom du er i Vimmerby, bør du oppsøke biblioteket. De har en unik samling av Lindgrens verker, som ble gitt biblioteket av den tidligere bibliotekaren og Lindgrens venninne, Elsa Olenius. Samlingen består av 1.400 bøker på et 70-talls forskjellige språk.

  Astrid Lindgren skal begraves i Vimmerby, og det planlegges en statue av henne i byen. Årlig arrangeres en Astrid Lindgren konferanse i Vimmerby, og tema i år er Pippi og Sokrates – om barn og filosofi. Dato er 23.-24. mai.

  Familieparker

  I Sverige finnes flere opplevelsesparker og museer som er bygget rundt Astrid Lindgrens liv og historier:

  Foto: Astrid Lindgrens Värld Foto: Astrid Lindgrens Värld
  Foto: Astrid Lindgrens Värld Foto: Astrid Lindgrens Värld Vis mer

  Astrid Lindgrens Värld
  finner du i Lindgrens bakgård; Altså i Vimmerby i Småland. Her er miljøer fra alle Lindgrens kjente eventyr; Her er Emil, Pippi, Rasmus på Loffen, Marikken, Karlsson på taket og alle de andre. 2002 er erklært Karlsson på taket-år.

  Parken har åpent 9. mai til 1. september. Priser: Voksen 100 kroner, barn (4-15) 85 kroner.
  Astrid Lindgrens Världs internettsider.

  Astrid Lindgren Gården
  finner du også i Vimmerby. Dette er en utstilling over Lindgrens liv og gjerning, fra inspirasjonskilder og røtter til produksjonen. Gården drives som en stiftelse, som deler ut stipender til de som i Astrid Lindgrens ånd bidrar til å utvikle barns fantasi gjennom barnelitteratur, musikk, film eller teater.

  Gården holder oppe hele året. Priser: Voksen 50 kroner, barn (4-15) 25 kroner.
  Astrid Lindgren Gården på nett.

  Mye moro i Junibacken.
Foto: Junibacken. Foto: junibacken
  Mye moro i Junibacken.
  Foto: Junibacken. Foto: junibacken Vis mer

  Junibacken
  I dette eventyrhuset på Junibacken i Stockholm kan du ta eventyrtoget gjennom Lindgrens kjente historier, og geleidet av Lindgrens stemme får du møte de kjente skikkelsene og miljøene. Toget ender i Villa Villakulla, hvor barna kan ri på Lilla Gubben og leke i Pippis villa. Her er også en utstilling med varierende tema fra år til år. I år er Mulle Mekk-år.
  Adresse: Galärvavsvägen, Stockholm.

  Junibacken har åpent hele året. Priser: Voksne 95 kroner, barn (4-15) 70 kroner.
  Junibackens internettsider.

 • Pippi, Emil, barna i Bakkebygrenda, Tjorven og alle på Saltkråkan, og Karlsson på taket finner du her.
 • Kart: Her er stedene.
 • Alt om Astrid Lindgrens bøker og filmer på Lindgrens offisielle hjemmeside.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer