Her er Bond skutt

I løpet av de 20 Bond-filmene som er produsert siden 1962, har den sjarmerende agenten besøkt de mest luksuriøse hoteller og flotteste strender. Men hvor har han egentlig vært?

Publisert
Sist oppdatert


31. januar er det norgespremiere på den 20. Bond-filmen, Die Another Day. I løpet av de 40 årene som den udødelige helten har sust rundt i dyre farkoster på de mest fantastiske eventyr, har han rukket å sveipe innom en anselig mengde steder. Ikke dårlig for en helt som begynner å dra på årene, men som ikke ser slik ut i det hele tatt. Vi har sporet opp noen av de mest kjente stedene fra Bond-filmene, og guider deg fra India til Island.

Fra filmingen på Island. Bond kjører den fremste bilen.
Fra filmingen på Island. Bond kjører den fremste bilen. Vis mer
Bond-piken Berry på Island.
Bond-piken Berry på Island. Vis mer

Artikkelen fortsetter under annonsen!


Die Another Day på Island

I begynnelsen av februar i fjor gikk det hete rykter om at Pierce Brosnan, alias James Bond, hans motspiller Halle Berry og resten av filmteamet var på vei til Jostedalen i Norge. Der skulle de, ifølge avisene, gjøre innspillinger til den siste filmen i full fart over Jostedalsbreen. Ryktene sa at den alltid iskalde agenten skulle suse over breen i sin beskjedne Aston Martin, etterfulgt av skurker i helikoptre. Ryktene og avisoverskriftene ble imidlertid raskt gjort til skamme, da det viste seg at Bond-teamet likevel ikke var på vei til det norske Vestland. Det nærmeste Norge kom denne filminnspillingen, var i egenskap av et par hundre trær av typen "norsk rødgran" som ble brukt til å skape en kunstig skog på isen, under filming på Island …

For det var til Island filmteamet dro for å ta fartsfylte, snøkledde scener. Helten – det er altså Bond – har det travelt med å komme Jinx – det er Halle Berry – til unnsetning. Jinx oppholder seg i et synkende ispalass. Filmingen på Island er gjort ved Jökulsárlón ved Vatnajökull.

Korea? Nei, Hawaii!

Det er selvsagt flere heftige scener fra den nyeste Bond-filmen som fortjener omtale. De fantastiske surfescenene som i filmen forestiller å være fra kysten av Nord-Korea, er i virkeligheten filmet på Maui, Hawaii. Ifølge filmprodusenten er dette det eneste stedet i verden hvor bølgene blir så høye at det er mulig for tre surfere å ri på en og samme bølge. Disse enorme bølgene kalles "jaws" – eller gap – og opptrer kun noen få ganger i året.

Fortsatt i Korea i filmen: Scenen i begynnelsen av filmen, fra det som forestiller den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea, er filmet veldig langt fra Korea. Scenene er skutt over hærens kjøretreningsområde ved Aldershot i England, rundt fem mil sør for London.

Cuba i filmen – Spania i virkeligheten. Områdene rundt Cadiz på Spanias sør-vest kyst blir Havana og den cubanske landsbygda i filmen. Det er også ved kysten her at en bikinikledd Halle Berry kommer vassende mot land, à la den legendariske scenen med Ursula Andress i den første Bond-filmen, Dr. No.

Men den førti år gamle bikiniscenen i Dr. No var filmet et helt annet sted:

 • Klikk her for å se hvor andre Bond-filmer er skutt.
 • Mer om film på DinSide:

 • Fra Bond til Monthy Python og Emil: TEST DEG SELV i filmgeografi

 • Bil bildespesial: Fra innspillingen av "Die Another Day"

 • Ringenes Herre

 • Harry Potter

 • Emil, Pippi og resten av Astrid Lindgrens klassikere

 • Fra Casablanca til Notting Hill: Her ble ti kjente filmer skutt

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer