Her er den raskeste veien gjennom flyplassen

Slik kommer du deg gjennom innsjekk og sikkerhetskontroll på kortest mulig tid.

KUTT TID PÅ FLYPLASSEN: Du kan spare mye tid på flyplassen dersom du utnytter alle mulighetene for å komme deg raskere til gaten. Som for eksempel Fast track. Foto: KRISTIN SØRDAL
KUTT TID PÅ FLYPLASSEN: Du kan spare mye tid på flyplassen dersom du utnytter alle mulighetene for å komme deg raskere til gaten. Som for eksempel Fast track. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det verste med flyplasser er kø. Og venting. Her er rådene som kan korte ned på tiden du bruker til venting og kø på flyplassen, og som kan gi deg mer tid i taxfreebutikken eller på loungen.

Kjøp deg plass på lounge, og spis og drikk så mye du vil

Mest folk morgen og ettermiddag

På Oslo Lufthavn er sommertrafikken allerede i gang.

- Det er mest folksomt på morgenen og på ettermiddagen her på OSL, og vanligvis er torsdager og fredager de mest hektiske periodene - og også tidlig i morgenen i helgene, forteller medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til Dinside.

Tidsrommet mellom klokken 09 og 13 samt etter klokken 17 (klokken 21 torsdag, fredag og søndag) er det generelt mer luftig og roligere på Oslo Lufthavn.

Dersom du ennå ikke har kjøpt billetter til sommerens reiser, kan det dermed være smart å styre unna de verste rushtidene. Og for deg som likevel skal reise på disse tidene, kan det være lurt å ta høyde for at det er mye folk og mer kø, slik at du beregner god nok tid før flyavgang.

SJEKK AVSTAND OG VENTETIDER: Dersom du skanner boardingkortet ditt her, kan du få estimert tid til gaten, inkludert ventetid i sikkerhets- og passkontroll. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK AVSTAND OG VENTETIDER: Dersom du skanner boardingkortet ditt her, kan du få estimert tid til gaten, inkludert ventetid i sikkerhets- og passkontroll. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Hvor lang tid tar det?

SJEKK AVSTANDEN: Gate 19 kan være lenger unna enn du kanskje kan tro. Foto: OSL
SJEKK AVSTANDEN: Gate 19 kan være lenger unna enn du kanskje kan tro. Foto: OSL Vis mer


På Oslo Lufthavn har de nå fått en ny tjeneste som skal gjøre det lettere for deg å finne fram til gaten din. Du finner informasjonsskjermer både i avhangshallen utenfor sikkerhetskontrollen, men også innenfor sikkerhetsslusene.

Der kan du skanne boardingkortet ditt (papir eller mobil) - og du får da viktig informasjon som hvor langt tid det tar å gå til gaten.

Denne informasjonen er inkludert ventetid i sikkerhetskontrolen og i passkontrollen, samt altså gangtid.

Vær særlig oppmerksom dersom du får gate 19: Den er ikke så nær som den kan synes, selv om du befinner deg ved gate 18 ...

Selvbetjent innsjekk

SELVBETJENING: Sjekk inn via innsjekkingsautomat eller mobil eller nett. Her kan du sjekke inn til charterflyvninger med SAS. Foto: KRISTIN SØRDAL
SELVBETJENING: Sjekk inn via innsjekkingsautomat eller mobil eller nett. Her kan du sjekke inn til charterflyvninger med SAS. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det har etterhvert blitt godt med selvbetjente innsjekkingsskranker på norske flyplasser. Her kan du altså sjekke inn, velge sete og printe bagasjetag.

Den absolutt enkleste og mest effektive måten å sjekke inn på, er imidlertid via mobil eller PC. Dersom du sjekker inn via nett eller mobil, og du skal sjekke inn bagasje, må du innom en innsjekkingsskranke og skrive ut bagasjetag.

Reiser du kun med håndbagasje og sjekker inn via nett eller mobil, kan du gå direkte til sikkerhetskontrollen når du ankommer flyplassen. Tid spart!

Og ikke minst: Sjekker du inn via nett eller mobil, kan du gjøre dette opptil 24 timer før avreise, litt avhengig av hvilket flyselskap du reiser med. Noen lar deg da også velge sete.

Bagasje?

SELVBETJENT BAGASJEBÅND: Du kan skanne og sende bagasjen din selv, og det er ganske enkelt! Foto: PER ERVLAND
SELVBETJENT BAGASJEBÅND: Du kan skanne og sende bagasjen din selv, og det er ganske enkelt! Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det mest effektive er selvsagt å reise kun med håndbagasje, fordi du slipper å sjekke inn bagasjen - og du slipper å vente på bagasjen ved ankomst. Du slipper også å bruke tid på forsinket eller forsvunnet bagasje, dersom du skulle være så uheldig.

Men husk da reglene for hva som kan være med i håndbagasjen!

Dersom du imidlertid velger å sjekke inn bagasjen, kan det være tid å spare på å sjekke inn bagasjen selv.

Dette kan du gjøre ved å skrive ut bagasjetag fra en av innsjekkingsautomatene og så sende den fra en av de selvbetjente bagasjeleveringspunktene.

Les også: Det er én type kofferthjul du bør styre unna

Husk at du kun kan sjekke inn kolli under 20 kilo. Spesialbagasje som ryggsekker, barnevogner og annet må leveres på betjent bagdrop for spesialbagasje.

Og husk å se deg rundt før du velger selvbetjening:

Mer kø på selvbetjent?

Det har etterhvert blitt en stor grad av selvbetjening på flyplassene: Du kan sjekke inn selv, sende bagasjen selv, vise passet i selvbetjeningsautomater og gå om bord i flyet via selvbetjeningssluser.

Både Avinor og flyselskapene sier at dette er en utvikling som folk ønsker - og at selvbetjente løsninger er veldig populære.

Du skal imidlertid være oppmerksom på at de selvbetjente løsningene noen ganger kan være så populære at det er mer kø der, enn ved betjente poster.

- Kundene vil ha selvbetjening, både automatiserte og halvautomatiserte løsninger. Vår self service bag drop er så populær at det tidvis er lengre kø der enn ved den manuelle disken, forteller Snorre Andresen, produktsjef i SAS.

Bruk derfor noen sekunder til å se deg rundt, før du stiller deg i kø ved selvbetjeningsskranken. Kan hende det går raskere der du får manuell betjening.

Les også: Tenk på dette når du pakker

Sjekk inn på togstasjonen

SJEKK INN PÅ TOGSTASJONEN: Du kan også sjekke inn på Flytogterminalen på Oslo S eller Drammen stasjon. Foto: Per Ervland
SJEKK INN PÅ TOGSTASJONEN: Du kan også sjekke inn på Flytogterminalen på Oslo S eller Drammen stasjon. Foto: Per Ervland Vis mer


Du trenger ikke å vente til du kommer til flyplassen før du sjekker inn - selv ikke dersom du ikke ønsker å sjekke inn via nett eller telefon.

Du kan også sjekke inn via egne innsjekkingsautomater på Oslo S og på Drammen stasjon. Kjekt for deg som skal reise med tog til flyplassen.

Der kan du også skrive ut bagasjetagger - slik at du kan gå rett til bagasjebåndet når du kommer på flyplassen.

Sikkerhetskontrollen

Det finnes flere veier gjennom sikkerhetskontrollen: Det er de vanlige slusene for alle, og så er det familieslusen og den raske slusen - populært kalt Fast track.

FAMILIESLUSE: For deg som reiser med barn. Men sammenlikn køen med den ordinære sikkerhetskontrollen! Foto: KRISTIN SØRDAL
FAMILIESLUSE: For deg som reiser med barn. Men sammenlikn køen med den ordinære sikkerhetskontrollen! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Familieslusen startet som et forsøksprosjekt i fjor sommer, og ble så godt mottatt at det er blitt en permanent løsning. Den kan benyttes av alle som reiser i følge med minst ett barn med barnebillett - altså under 12 år. Du imidlertid ikke gå via familieslusen dersom du reiser med barn. Også her gjelder det å se an køen der og i de ordinære slusene. Noen ganger kan det gå raskere i de ordinære.

Fast track er et tilbud til deg som for eksempel har fordelskort av høy nok rang eller har fullprisbilletter. Du kan også kjøpe deg tilgang til Fast track, dette koster eksempelvis 75 kroner for deg som reiser med Norwegian. Sjekk om du kan ha tilgang til fast track med din billett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer