Sverige-ferie?

Her er det åpent i sommer

Selv om Liseberg og Skara Sommarland er stengt, er det mange familieparker og attraksjoner som er åpne i Sverige i sommer.

ÅPENT I GØTEBORG: Mens Liseberg, Skara Sommarland og Gröna Lund må holde stengt i hele sommer, er det flere familieparker og attraksjoner som får ha åpent, som eksempelvis Universeum i Gøteborg, Kolmården og Nordens Ark. Foto: Universeum
ÅPENT I GØTEBORG: Mens Liseberg, Skara Sommarland og Gröna Lund må holde stengt i hele sommer, er det flere familieparker og attraksjoner som får ha åpent, som eksempelvis Universeum i Gøteborg, Kolmården og Nordens Ark. Foto: Universeum Vis mer
Publisert

Har du tenkt deg på Sverige-ferie i sommer? Selv om svenskene har valgt en mye mer åpen linje enn andre land, er det likevel begrensninger i forhold til hva som er åpent av tilbud og attraksjoner. Og foreløpig er det kun Gotland du kan reise til om du vil slippe unna ti dagers karantene ved hjemreise.

For eksempel er populære Liseberg, Gröna Lund og Skara Sommarland stengt - og ifølge en fersk avgjørelse fra svenske myndigheter, vil de heller ikke få lov til å åpne i sommer.

Grunnen til at parkene må holde stengt, er den svenske regjeringens forbud mot at flere enn 50 personer samles ved åpne sammenkomster og offentlige tilstelninger.

Og problemet til disse to populære familieparkene er at fornøyelsesparkenes tivoliforlystelser faller inn under definisjonen av forsamlinger på mer enn 50.

Men ikke alle parker rammes like hardt. Blant annet får Kolmården holde dyreparken åpen, mens tivolidelen av driften omfattes av forsamlingsforbudet og må holde stengt.

Men det finnes likevel mange svenske familieparker som er åpne og som er verdt et besøk.

Åpne familieparker

Er det andre svenske familieparker du tenker deg til, bør du sjekke spesifikt med parken før du reiser. Mange vil ha begrensninger med tanke på antall besøkende og forhåndsbestilte billetter.

Astrid Lindgrens Verden har for eksempel nettopp åpnet, men med begrenset kapasitet og kun for besøkende med maks 1-2 timers reisevei.

Også cowboyparken High Chaparral og «opplevelseshuset» Boda Borg holder åpent; da med krav om forhåndskjøp av billetter og begrenset antall besøkende.

Kolmården: Dyreparken er åpen, men tivolidelen er stengt.

Ölands djur & Nöjespark: Kun dyreparken er åpen. Fornøyelsesparken/tivolidelen av parken er stengt.

Universeum: Åpent, men med begrensninger i antall besøkende og opplevelser på museet.

Nordens Ark: Åpent, men med noen tilpasninger. Billett må forhåndskjøpes.

De fleste museer og teatre er stengt, men uteaktiviteter kan være åpne. Svenske turistmyndigheter anbefaler reisende å sjekke åpningstidene i forkant.

Nasjonalparker er åpne.

SVT.se har en fin oversikt over åpne/lukkede attraksjoner sortert på fylke.

Badeland og svømmehaller

Svømmehaller er i hovedsak ikke ansett for å komme inn under definisjonen av store forsamlinger og maksgrensen på 50 personer.

Men det kan være unntak, som altså for nevnte Skara Sommarland, som er et av stedene som ikke får lov av myndighetene til å holde åpent.

De skriver på sine nettsider at myndighetene har bestemt at de må rette seg etter retningslinjene som steder som ikke får lov til å samle mer en 50 personer - og de får dermed ikke holde åpent. Skara Sommarland vil derfor ikke åpne før neste år.

Sjekk med aktuell svømmehall/badeland før du bestemmer deg for å reise.

Får ikke åpne

Flere av Sveriges fornøyelsesparker sliter som følge av regjeringens forbud mot store folkemengder under pandemien.

STENGT: Svenske myndigheter har bestemt at Liseberg og Skara Sommarland ikke får åpne i sommer. Foto: Liseberg
STENGT: Svenske myndigheter har bestemt at Liseberg og Skara Sommarland ikke får åpne i sommer. Foto: Liseberg Vis mer

Selskaper Parks and Resorts, som driver Liseberg og Skara Sommarland, har krevd svar fra regjeringen om når de kan åpne.

Men beskjeden som kom mandag 22. juni, var altså at Skara og Liseberg ikke kan åpne i sommer.

Etter en helhetlig vurdering av corona-lettelser i landet inn mot sommeren, mener den svenske regjeringen det som hittil er kunngjort, er tilstrekkelig, uttalte den svenske innenriksministeren Mikael Damberg (S) til TT.

Andreas Andersson, administrerende direktør for Liseberg, uttaler til SVT.se at de regner med enorme tap. I høysesong omsetter Liseberg for cirka 20 millioner kroner per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer