Her er det ekte Himmelblå

Så du premieren på dramaserien i går? Bli med til Vegaøyene!

Ble du forelsket i landskapet i Himmelblå? Du er hjertelig velkommen til Vegaøyene. Foto: Marian Lie Johansen
Ble du forelsket i landskapet i Himmelblå? Du er hjertelig velkommen til Vegaøyene. Foto: Marian Lie Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 7. september hadde NRK premiere på sin nye dramaserie Himmelblå. Tv-skjermer i de tusen hjem ble fylt med vakre bilder fra Vegaøyene i Nordland.

922.000 seere så første episode av Himmelblå, mens hele 1.099.000 så andre. Det gjør, ifølge Nrk.no, Himmelblå til dette årtusenets mest sette dramaserie i Norge.

Nå håper folk i Vega at flere reiser hit. Både på besøk, og for å bli.

Se bilder fra øyriket lenger ned i artikkelen!

- Vegaøyene består av over 6.000 øyer holmer og skjær, men Vega og Ylvingen er de eneste to bebodde øyene, forteller Audhild Rande, daglig leder i Vega Næringssentral.

Mens det bor cirka 1.300 innbyggere på Vega, er det bare i underkant av 30 personer som bor på Ylvingen, som er stedet Himmelblå er spilt inn.

Ylvingen ligger bare ti minutter med hurtigbåt fra Vega, og det går både hurtigbåt og ferge flere ganger om dagen.

Tett på naturen. I bakgrunnen sees Fårøy. Foto: Marian Lie Johansen
Tett på naturen. I bakgrunnen sees Fårøy. Foto: Marian Lie Johansen Vis mer


- På Ylvingen er det et par-tre rom eller leiligheter turister kan leie, sier Rita Johansen i Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv.

På opptur

I 2004 fikk nemlig Vegaøyene verdensarvstatus. Det har hatt en veldig positiv effekt, forteller Johansen. Tv-team og journalister fra Kina, USA, Japan, Italia og flere andre land har kommet til øyene og laget reportasjer.

- Vi får besøk av rundt 15.000 turister hvert år, og det er en tredobling i forhold til for noen år siden.

- Dessuten har fraflytningen stoppet opp. Vegaøyene har jo opplevd fraflytning helt siden krigen. Verdensarvstatusen og all oppmerksomheten gjør oss stolte, og styrker den lokale tilhørigheten, sier Johansen.

I ytterligere seks søndager fremover kan nordmenn få oppleve det lille øysamfunnet Ylvingen, og følge med på om bymenneskene Marit, Kim, Iris og Robin klarer å få til drømmen om å starte på nytt og lokke turister til havgapet.

- Det er en veldig fin serie, og vi håper den får betydning, sier Rande.

Hun forteller at hovednæringen i Vega kommune er landbruk, men at turisme er et stort satsingsområde. Det er selvsagt mye fiske her, men mest unikt er ærfugldriften - på Vegaøyene har folk i alle år hatt ærfugl som "husdyr", og sanket både egg og det dyrebare dunet, som brukes til å lage de fineste dundyner og -puter. Les mer om ærfugldriften hos Riksantikvaren og se Ut i naturens program fra Vegaøyene her.

Både fiske og ærfugldrift er noe av det du kan oppleve på Vegaøyene. Her er øyhopping veldig populært, og kajakkpadlere har oppdaget hvilket padleparadis denne skjærgården er.

- Kajakkpadling har tatt av, og det er vi glade for, for det er bærekraftig turisme, som er noe vi satser på her ute, sier Johansen.

Les også: Øyhopping på Helgelandskysten

Vil gjerne bli flere

Hun forteller at siden verdensarvstatusen kom for fire år siden, har kommunen opplevd en økning i entreprenørskap innen turistnæringen. Folk åpner overnattingssteder og starter aktivitetstilbud.

- Dette er en flott plass å bo. Med verdensarvstatus og nå tv-serie, håper vi at folk som har røtter her blir minnet på hvor vakkert det er her, og at de kanskje flytter tilbake hit. Men det kan godt komme noen nye også, vi ønsker dem hjertelig velkommen, sier Johansen.

Slik kommer du deg til Vegaøyene
Båtene ut til Vega går fra Brønnøysund og Sandnessjøen. De går flere ganger om dagen.

Du kan enten fly til Brønnøysund og Sandnessjøen, eller ta Hurtigruten. Du kan også ta toget til Grong, og buss videre til en av de to byene derfra.

På nett: Visit Vega og Himmelblå


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer