Vannkvalitet på europeiske strender

Her er det flest strender med dårlig badevann i Europa

Italia, Frankrike og Spania har flest strender med dårlig badevann.

RENT BADEVANN? EEAs interaktive kart viser deg strendene med dårlig vannkvalitet. Foto: NTB/Scanpix
RENT BADEVANN? EEAs interaktive kart viser deg strendene med dårlig vannkvalitet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år legger det europeiske European Environment Agency (EEA) frem en rapport som viser vannkvaliteten på europeiske strender. I fjor som i år er det Italia, Frankrike og Spania som har flest strender med dårlig vannkvalitet på badevannet.

Samtidig er den gode nyheten at det totale antallet europeiske strender med dårlig vannkvalitet, har gått ned.

Les også hva du bør passe på når du bader i norsk ferskvann.

Bedre vannkvalitet på strendene

I 2015 gjaldt dette totalt 383 strender, mens målinger i 2016 viser at det nå er 318 strender med dårlig vannkvalitet.

Totalt er det analysert vannprøver fra mer enn 21.000 strender og badeplasser ved sjøen og i innlandet.

Fortsatt er det altså Italia, Frankrike og Spania som topper lista over land med flest strender med dårlig vannkvalitet, med henholdsvis 100, 82 og 39 strender.

Samtidig er det verdt å nevne at hele 91 prosent av Italias strender har utmerket vannkvalitet, mens tallet er 85 og 77 prosent for henholdsvis Spania og Frankrike.

På dette interaktive kartet kan du gå inn og se hvordan vannkvaliteten er på strendene på ditt reisemål.

Her er badevannet renest

Det er også enkelte land som skiller seg positivt ut på statistikkene fra EEA. I følgende fem land har 95 prosent eller flere av badestrendene nemlig utmerket vannkvalitet:

Luxembourg med alle sine 11 badestrender, Kypros med 99 prosent, Malta med 99 prosent, Hellas med 97 prosent og Østerrike med 95 prosent av alle strendene.

Totalt i Europa hadde over 85 prosent av de kontrollerte strendene utmerket vannkvalitet da målingene ble gjort i 2016. Samtidig oppfylte over 96 prosent av strendene EUs minimumskrav for vannkvalitet.

Om vannkvalitet

Kloakk og vanndrenering fra gårder og jordbruksmark er hovedårsakene til forurensning av badevann, som utgjør en helserisiko for de som bader i det forurensede vannet. Svømming i badevann som er forurenset med avføringsbakterier kan forårsake forskjellige typer sykdom.

EU har et eget badevannsdirektiv, og medlemsstatene i tillegg til Sveits og Albania overvåker vannkvaliteten på sine badeplasser. Lovgivningen angir om badevannskvaliteten kan klassifiseres som "utmerket", "god", "tilstrekkelig" eller "dårlig", avhengig av nivåene av avføringsbakterier som oppdages, skriver EEA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer