Her er det livsfarlig

Ligg unna disse stedene.

Publisert
Sist oppdatert

Seks mennesker ble drept da en gruppe militante islamister angrep hotell Serena i Kabul mandag, deriblant den norske Dagblad-journalisten Carsten Thomassen. Hotell Serena ble regnet for å være den afghanske hovedstadens tryggeste overnattingssted, men det var altså ikke trygt nok. Dagbladets kommentator Jan-Erik Smilden spør i en artikkel om det kanskje var nettopp fordi hotell Serena ble regnet som så sikkert, at det ble angrepet.

«Hotell Serena står for alt det Taliban forakter. Her bor utenlandske delegasjoner, og her har de viktige møter,» skriver Jan-Erik Smilden i Dagbladet.

I løpet av de siste tolv månedene er minst 200 sivile drept i mer enn 140 selvmordsangrep rundt om i Afghanistan, de fleste i den sørlige delen av landet. Det er kanskje unødvendig å poengtere dette noe videre, men Afghanistan er altså en av verdens farligste destinasjoner!

Sjekk hvilke vaksiner du trenger

Risikoliste

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


I lys av at en amerikaner også ble drept av de samme terroristene som tok livet av nordmannen Carsten Thomassen, har den amerikanske avisen Forbes i samarbeide med eksperter fra to sikkerhetsfirmaer; amerikanske iJet og London-baserte Control Risks. Her er listen med stedene som de regner for de farligste stedene i verden akkurat nå, sammen med de stedene som det er ustedt reiseråd for av det norske utenriksdepartementet.

Norske reiseråd

Norske UD utsteder reiseråd basert på sikkerhetsrisikoen rundt nordmenns reiser til de aktuelle destinasjonene. De amerikanske reiserådene er på samme måte basert på en analyse av sikkerhetsrisikoen for amerikanske borgere. I mange tilfeller vil disse være sammenfallende, mens i andre tilfeller vil reiser til visse destinasjoner medføre større risiko for en amerikaner enn for en nordmann. Men den aktuelle listen med risikoland fra Forbes, er i stor grad sammenfallende med det norske utenriksdepartementets offisielle reiseråd akkurat nå.

Pass opp: Ti kulturelle tabuer

Sjekk selv!

Du kan selv gjøre en sikkerhetsanalyse rundt eventuelle reisemål du måtte ha på ønskelisten din, ved å sjekke utenriksdepartementenes reiseråd rundt de aktuelle landene. Her er en liste med nyttige nettadresser til norske UDs offisielle reiserådsider, samt andre aktuelle reiseråd fra andre lands utenriksdepartement. Husk at det svenske utenriksdepartementet utsteder reiseråd basert på sikkerhetsrisikoen for sine borgere, etc.

 • Norske UD: landsider.no
 • Svenske UD: regeringen.se
 • Danske UD: um.dk/da
 • Finske UD: //formin.finland.fi
 • Franske UD: diplomatie.gouv.fr (kun på fransk)
 • Britiske UD: fco.gov.uk
 • USAs UD: //travel.state.gov
 • Glimt fra Afghanistan. Foto: Yan Boechat
  Glimt fra Afghanistan. Foto: Yan Boechat Vis mer


  VERDENS FARLIGSTE DESTINASJONER:

  Litt om sikkerhetsvurderingene: IJet vurderer seks fakturer: kriminalitet, sikkerhetstjenester, sivile uroligheter, terrorisme, kidnapping og geopolitisk stabilitet. Landene gis en sikkerhetsranking fra 1 til 5, hvor 1 er lav risiko og 5 er høy risiko. Selskapet Control Risks merker land i fem kategorier etter risiko for sikkerhet, terrorisme og generell reiserisiko: ekstrem, høy, medium, lav eller ubetydelig.

  Somalia

  Somalia er et lovløst land, ifølge iJet og Control Risks. Forskjellige krigsherrer trafikkerer våpen og narkotika, mens dopede barn og tenåringer patruljerer gatene med våpen (ifølge Control Risks). Risikoen for reisende er å havne i militære oppgjør, kidnapping for løsepenger, piratangrep og landminer. Til og med hjelpearbeidere har blitt angrepet, og utenlandsk personale har dermed blitt relokalisert.

  iJet: 5
  Control Risks: Ekstrem sikkerhets- og reiserisiko
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Sør- og Sentral-Somalia, og oppfordrer dem som allerede er i Sør -og Sentral-Somalia til å forlate området. Hvis man likevel velger å reise inn til Somalia, eller forbli i Somalia dersom man allerede oppholder seg der, skal man være oppmerksom på at norske myndigheters muligheter til å bistå er ytterst begrenset ettersom Norge ikke har diplomatisk eller konsulær tilstedeværelse i Somalia.

  Irak

  Krigsherjet nasjon som på tross av noe forbedringer med tanke på sikkerhet, så anser både iJet og Control Risks at uforenligheten mellom de politiske partiene tyder på at det vil forbli uroligheter og kamper lenge ennå. Ifølge Control Risks, er områdene med høyest risiko Baghdad og strekningen fra Tikrit i nord til Hilah i sør, og fra Ramadi i vest til Mandali i øst.

  I tillegg er Baghdad-flyplassen rangert som verdens 4. verste flyplass, av den amerikanske avisen Foreign Policy. Flyplassen ligger midt i krigsområdet, og for om mulig å unngå beskytninger, gjøres avgang og landing som en ganske steil og korketrekker-aktig manøver, ifølge den amerikanske avisen. Veistrekningen til flyplassen, er rangert som en av de farligste veistrekningene i verden. Men nå er det kanskje ikke hit de fleste av oss reiser på ferie, heller ...

  Les: Verdens verste flyplasser

  iJet: 5
  Control Risks: Ekstrem sikkerhets-, terror- og reiserisiko
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Irak, og oppfordrer dem som allerede er der til å forlate landet.

  Afghanistan

  Krigsherrer, bevæpnede kriminelle og al-Qaeda og Taliban-lojalister forsetter å trosse landets politiske myndighet eller angripe innbyggere og utlendinger, noe som gjør Afghanistan ustabilt. Terroristangrep og bombinger med politiske ledere, militørpersonell og vestlige som mål, skjer i Kabul og andre deler av landet. Eksplosiver og landminer utgjør en annen trussel, ifølge Forbes.

  iJet: 5
  Control Risks: Ekstrem sikkerhets-, terror- og reiserisiko
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig. Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Afghanistan oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Kabul for oppdatert informasjon og registrering.

  Haiti

  Her er det mangel på lov og orden, sammen med hårdnakkede sivile uroligheter og høy kidnappingsrisiko. Sikkerheten ble noe forbedret etter det demokratiske valget i februar 2006, men fremdeles er skytevåpen lett tilgjengelig, politikorrupsjon er voldsom og rettssystemet er ueffektivt. Dette ifølge Forbes.

  iJet: 5
  Control Risks: Høy sikkerhets- og reiserisiko, ekstrem reiserisiko i Port-au-Prince
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold på Haiti som ikke er strengt nødvendig. Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Haiti oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Caracas for oppdatert informasjon og registrering.

  Pakistan

  Ifølge Forbes, gjør geopolitiske uenigheter og opprør Pakistan til en alvorlig sikkerhetsrisiko. Bombeangrep og bråk mellom shia- og sunnimuslimer, islamistiske ekstremister med bånd til al-Qaeda og ufred rundt forsinkede valg, kulminerte i likvideringen av Benazir Bhutto i desember 2007.

  iJet: 5
  Control Risks: Høy sikkerhets- og terrorrisiko i Karachi and Baluchistan. Ekstrem sikkerhets- og reiserisiko i stammeområder som grenser til Afghanistan.
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i North West Frontier Province, stammeområdene Federally Administered Tribal Areas (FATA) samt Gilgit i Nordområdene og ferdsel på Karakorum Highway gjennom Kohistan. Også i andre deler av Pakistan vil det være grunn til aktsomhet og til å rette seg etter lokale myndigheters anvisninger. Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Pakistan oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Islamabad for oppdatert informasjon og registrering.

  Sudan

  Reisende anbefales å ligge unna sørlige Sudan og Darfur-regionen, hvor regjeringsmilitsen og tropper fortsetter å bekjempe lokale opprørsgrupper. En fredsavtale signert i 2005, etablerte en ny regjering og våpenhvile, noe som forbedret sikkerheten i noen byer. Men fremdeles utgjør bevæpnede grupper en alvorlig sikkerhetsrisiko i områdene rundt vestlige, øvre Nilen og rundt den ugandiske opprørsgruppen Lords Resistance Army (LRA) i grenseområdene mot Uganda. Dette ifølge Forbes.

  iJet: 5
  Control Risks: Ekstrem sikkerhets- og reiserisiko i Sør-Sudan, høy sikkerhets- og reiserisiko på grenseområdene til Etiopia og Eritrea.
  Norske UDs offisielle reiseråd: Ingen offisielle reiseråd for Sudan, men UD oppfordret alle utlendinger som oppholder seg i Sudan til å følge oppmerksomt med på en eventuell endring i sikkerhetssituasjonen.

  Den demokratiske republikken Kongo

  En borgerkrig som begynte i 1998 og formelt endte i 2003, påvirker fremdeles dette som er et av Afrikas største land. Ifølge Control Risks, førte tilbaketrekkingen av ugandiske og rwandiske tropper til et maktvakum i nord og sør-Kivu, som militsgrupper prøver å fylle. Kriminaliteten er høy i store byer, og sikkerhetsforholdene varierer drastisk selv innenfor korte avstander, ifølge Forbes.

  iJet: 5
  Control Risks: Høy sikkerhets- og reiserisiko, ekstrem sikkerhets- og reiserisiko i Ituri-distriktet.
  Norske UDs offisielle reiseråd: Ingen offisielle reiseråd. Kamper mellom ulike militære grupperinger og grov vold mot sivilbefolkningen i Øst Kongo har ført til hundretusener av internt fordrevne i området. Etableringen av en felles hær går sakte. Den personlige sikkerheten i Kinshasa er relativ god.

  Libanon

  Landet er delt i pro- og anti-syriske styrker. Likvideringer av høyt profilerte ledere og militære kamper med Israel i sørlige Libanon gjør den politiske situasjonen spent. Dersom ikke landet greier å gjenopprette stabilitet i regionen, forutser Control Risks ytterligere sivile uroligheter og bevæpnede konflikter, ifølge Forbes.

  iJet: 5
  Control Risks: Høy sikkerhetsrisiko, og medium terrorisme- og reiserisiko.
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Libanon, og oppfordrer norske borgere som er i landet om å holde løpende kontakt med ambassaden i Beirut. Situasjonen i Libanon er fortsatt svært spent og uforutsigbar. Ambassaden i Beirut oppfordrer norske borgere som oppholder seg i Libanon eller ikke kan utsette sin planlagte reise til Libanon til å ta kontakt for oppdatert informasjon og evt. registrering.

  Zimbabwe

  iJet anser Zimbabwe som i nødlidende tilstand. Både myndighetsanliggender og økonomiske forretninger er dystre, med undertrykkende lederskap som ser gjennom fingrene med maktbruk mot de som er av avvikende meninger, og høy inflasjon samt finansiell risiko for utenlandske selskaper. Turister bør ifølge Forbes, se opp for anti-vestlige følelser som uttrykt av myndighetene.

  iJet: 5
  Control Risks: Høy sikkerhetsrisiko, betydningsløs terrorismerisiko og medium reiserisiko.
  Norske UDs offisielle reiseråd: Det er ikke utstedt særlig offisielt reiseråd for Zimbabwe. Men UD skriver om sikkerhet i landet at "utvis særlig forsiktighet ved besøk i Zimbabwe. Voldshandlingene er i første rekke rettet mot politiske motstandere, både mellom politiske partier og internt i partiene. Den politiske volden har hittil ikke vært rettet mot turister. De fleste turistmålene har vært uberørte og forventes å være rimelig trygge for besøkende også framover. Vis stor varsomhet ved eventuelt besøk til Zimbabwe i tiden hvor det gjennomføres valg. En viss sikkerhetsrisiko kan ikke utelukkes ved at besøkende kan risikere å møte uautoriserte veisperringer hvor voldshandlinger kan forekomme."

  Palestina

  Hårdnakkede uroligheter i flere tiår. Fremgangen til Hamas lederskap på Gazastripen har skapt en prekær militær og politisk situasjon mot Israel. Mangelen på sterek myndigheter, sammen med stor fattigdom og kroniske voldshandlinger har gjort at iJet rangerer Gaza som risiko i grad 5.

  iJet: Gazastripen: 5, Vestbanken: 4
  Control Risks: Høy sikkerhets- og reiserisiko.
  Norske UDs offisielle reiseråd: Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Gaza. Reisende bør vurdere nødvendigheten av reiser til Vestbredden. Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger å reise til Gaza og Vestbredden oppfordres til å ta kontakt med Representasjonskontoret i Al-Ram og/eller ambassaden i Tel Aviv for oppdatert informasjon og registrering.

  Thailand, Russland, Fillippinene, m.fl: ØVRIGE LAND SOM NORSKE UD HAR UTSTEDT OFFISIELLE REISERÅD FOR:  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer